2016_rosmarinpulver_vm_003

 

 

Alle elsker smaken og duften av rosmarin, men likevel brukes denne deilige urten fra Middelhavet altfor sjeldent. Kan det ha noe med formatet å gjøre? Harde nåler som trenger sin tid før de bløtes opp i sausen, eller som brenner opp på grillen eller i stekeovnen …

På kontinentet er det allerede mange som har trukket konsekvensene av dette. På supermarkedene der er det vanlig å finne rosmarin også i pulverform. Dette formatet er nemlig mye mer anvendelig og praktisk enn tørkede rosmarinnåler.

Rosmarinpulver kan konsumeres straks, og det avgir smak straks. Dermed kan kjøtt, fjærkre eller fisk som gnis inn med rosmarinpulver straks legges på grillen, i stekepannen eller i stekeovnen. Marinering over natten er ikke nødvendig for å få en klar og deilig rosmarinsmak på maten.

Og pulveret har en videre fordel: Det løser seg opp i vann og i olje. Slik hefter det ved kjøttet (og trekkes inn), i stedet for å svi bort i varmen. Og slik kan det has i sauser, marinader og til og med baksten og avgi urtesmaken i samme øyeblikk.

Fersk rosmarin har selvsagt sine fordeler, ikke minst utseendemessig. Men smaksmessig står tørket og pulverisert rosmarin ikke tilbake for den ferske varianten.

Nedenfor finner du noen tradisjonelle franske og andre oppskrifter som er tilpasset pulverformatet av rosmarin. Oppskriftene omfatter både “ekspressmarinering” og bruken av rosmarinpulver i sauser.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe rosmarinpulver i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016-10-07_rosmarinkylling_vm_005

 

Ekspressmarinert rosmarinkylling

Ingredienser:

3-4 kyllingfileter
1-2 ts rosmarinpulver
½ – ¾ ts salt
Litt pepper
2-3 ss vanlig olivenolje
6-12 cherrytomater
3-4 store hvitløkbåter
EVT. 4-5 ss hakket bokstomat
EVT. en liten skvett tørr hvitvin
Litt (blad)persille
1-2 ss ekstra virgen olivenolje

Bilag:
Poteter (friterte, kokte eller ovnsbakte)
ELLER pasta ELLER ris

 

Oppskrift:
Skyll og tørk kyllingfiletene. Gni dem inn med rosmarinpulver, salt, pepper og ca. 1 ss vanlig olivenolje. Imens varmes pannen med 1-2 ss vanlig olivenolje. Ved høy varme has filetene i pannen, og stekes videre ved middels høy varme. Etter at filetene er ferdig på en side og blitt snudd, has de hele cherrytomatene i et ikke fullt så varmt hjørne av pannen. Når filetene er så å si gjennomstekt, has hvitløken, skåret i store skiver, i et ledig hjørne og freses med i et par minutter.

For en litt mer fuktig rett, ha litt hakket bokstomat over hvitløken når denne har fått brunet seg litt. Fres på ganske høy varme til mye av væsken er fordampet, og slukk deretter med litt hvitvin for å få noe saus. La vinen koke raskt opp og ta av varmen. Det er også godt med en knivsodd rosmarinpulver i denne sausen.

Server varmt, ved siden av poteter (eller pasta eller ris, dersom du har laget litt saus). Strø godt med hakket persille over, samt et par skjeer ekstra god olivenolje.

 


 

2016-10-22_epaule_porc_au_romarin_vm_017

 

Epaule de porc au romarin – Svinebog med rosmarin

Ingredienser:

600 g svinebog (eller annet magert svinekjøtt)
2-3 store sjalottløk
400 g poteter
1-2 hvitløkbåter
50 g svarte oliven
100 ml vann + 1 kjøttbuljongterning
100 tørr hvitvin
1+1 ts rosmarinpulver
1 ts salt
2-3 olivenolje til steking

EVT. noen ferske urter (bladpersille, rosmarin eller timian) til pynt

 

Oppskrift:
Kutt svinekjøttet i større terninger eller i pene skiver. Gni kjøttet inn med 1 ts rosmarinpulver og noe salt. Skrell potetene og kutt dem i tynne skiver. Skrell sjalottløken og kutt dem i to. Hakk hvitløken og kutt olivenene i to. Varm en stor panne med litt olje. Stek potetskivene og sjalottløken på høy men nedadgående varme i 10-12 minutter. De siste minuttene stekes også hvitløk og oliven sammen med potetene. Fjern alt fra pannen og legg til side. Ha kjøttet i samme stekepanne og stek på høy varme i rundt 5 minutter. Ha så de stekte grønnsakene tilbake i pannen, sammen med 1 ts rosmarinpulver og resten av saltet. Slukk med hvitvin og buljong. La småkoke under lokk i 10 minutter.

Server varmt. Pynt gjerne med noen ferske urter (bladpersille, rosmarin eller timian).

 


 

2016-10-20_kjoettboller_rosmarinsaus_vm_019

 

Kjøttboller i rosmarinsaus

Ingredienser:

500 g ferdige kjøttboller (lam eller storfe)
5-8 poteter
2 squash

75 g smør
2-3 hvitløkbåter
4-5 ss hvetemel
2 ts rosmarinpulver
750 ml kjøttbuljong ELLER 50/50 vann og melk
1-2 ts sitronsaft
Salt
EVT. litt pepper

 

Oppskrift:
Sett poteter til koking og ha kjøttbollene klare (lager du kjøttbollene selv, bruk gjerne 1 ts rosmarinpulver og litt hvitløk i kjøttdeigen også). Skjær squashen i fingertykke skiver og stek den i litt olje og på høy varme på begge sider (begynn 10 minutter før poteter og kjøttboller er ferdige). La dem brunes godt og husk salt og pepper.

Hakk hvitløken eller kutt den i skiver. Sett på en stor gryte med smør og hvitløk, og varm til smøret har begynt å brune hvitløken lett (men ikke brun smøret). Visp så inn melet og rosmarinpulveret, og la heller ikke dette brunes. Visp sakte inn væsken, litt av gangen. Smak til med sitronsaft, salt og eventuell pepper. Kok opp og la småkoke under røring i 5 minutter. Ha i kjøttbollene, og la disse varmes (2-3 minutter) – eller varm kjøttbollene for seg.

Server kjøttbollene varme, i sausen eller ved siden av. Poteter og stekt/grillet squash serveres ved siden av. Pynt gjerne med hakket persille og/eller et par kvaster fersk rosmarin eller timian.

 


 

2016-10-19_agneau_miel_romarin_vm_005

 

Côtes d’agneau au miel et romarin – Lammekoteletter i rosmarin- og honningsaus

Ingredienser:

4 store lammekoteletter
EVT. 1 ss (oliven)olje
1+1 ts rosmarinpulver
½-1 ts salt
½-1 ts pepper
1½ ss smør
1½ ss honning
1 ts rød eddik (gjerne balsamico eller sherryeddik)

Bilag:
4-6 poteter
EVT. 1-2 auberginer
EVT. 10-12 svarte oliven
EVT. noe fersk persille

 

Oppskrift:
Forbered poteter. Bland 1 ts rosmarinpulver med saltet og pepperen, og gni denne kryddermiksen godt inn i kjøttet. Kotelettene stekes enten på middels varme i panne med litt olje eller på grillen. Samtidig stekes eller grilles den skivede auberginen (husk salt og pepper) – grilling fungerer best. I en annen panne smeltes smøret og honningen, eddiken og den siste skjeen rosmarinpulver røres inn. Fres raskt opp, men hold lav varme. Smak til sausen med salt og pepper. Det er lov å pynte sausen med én dråpe svart sukkerkulør.

Server lammekotelettene med noe honning- og rosmarinsaus over. Ved siden av serveres eventuelt grillet aubergine, svarte oliven og poteter. Pynt gjerne grønnsakene med litt hakket persille.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe rosmarinpulver i vår nettbutikk, her.