2016_Paprika_pikant_VM_002

 

 

Egentlig er det rart at pikant paprikapulver ikke selges i alle butikker i Norge, slik det gjøres i Tyskland, Frankrike, på Balkan og i Spania. Pikant (halvsterkt) paprikapulver er nemlig standardutrustning på kjøkkenet i de fleste landene på kontinentet, men likevel totalt ukjent her hjemme.

Hva skal man med to typer paprikapulver, spør du kanskje? “Hva, kun to typer paprikapulver?” vil enhver spanjol eller ungarer kunne svare bestyrtet. Der er nemlig mange flere typer tilgjengelige i butikkene.

Grunnen er enkel. Paprikapulver er et krydder som er svært dominant slik det brukes i enkelte nasjonale kjøkken (ikke minst fordi det måles i spiseskjeer og ikke teskjeer). Og da er de forskjellige aromaene og styrkegradene essensielle for det ferdige produktet. Og helt essensielle dersom vi ønsker å lage autentiske spanske, ungarske, serbiske eller tyske retter.

Pikant paprikapulver lages av en type paprika som er litt sterk, men på langt nær så sterk som chili. Aroma og smak er også en mellomting mellom “vanlig paprika” og chili. Omtrent 1 spiseskje pikant paprikapulver i en middag for to gjør maten sterk nok til at du trolig ikke trenger chili eller pepper.

Denne typen paprikapulver brukes gjerne i kombinasjon med “edelsøtt” paprikapulver, som ligner det vi får kjøpt som “vanlig” paprikapulver i Norge. Da får vi frem flere aromaer (og kan bruke enda mer paprika!).

Nedenfor finner du oppskriften på autentisk ungarsk “gulasj” (altså pörkölt), og tre spanske oppskrifter. I alle disse er pikant paprikapulver et essensielt krydder. Listen kunne vært utvidet til å omfatte klassiske retter fra Serbia, Kroatia, Frankrike, Østerrike og Tyskland – men dette vil du finne på hovedsidene til verdensmat.no etter hvert.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe pikant paprika i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2015.07.19_Poerkoelt_VM 091

 

Pörkölt – Ekte, ungarsk gulasj

Ingredienser:

1 kg storfekjøtt (uten bein)
2 ss smult ELLER smør
2 store løk
1 ss pikant paprikapulver
1 ss søtt (“vanlig”) paprikapulver
1½ – 2 ts salt

Bilag:
Poteter, ris ELLER hvitt brød

 

Oppskrift:
Kutt kjøttet i store og løken i små terninger. Varm en stor og massiv gryte med matfettet. Stek løken til den er gyllen. Ha i kjøtt og salt. Det vil komme en del væske ut av kjøttet. Stek/kok til denne væsken er fordampet, noe som vil ta 30-50 minutter. Ta så gryten bort fra varmen og rør inn paprikapulveret. Ha deretter i så mye vann at kjøttet akkurat dekkes av det. Rør godt. Sett gryten tilbake til varmen og la koke videre på svak varme og uten lokk i halvannen til to timer. Spe på med vann når nødvendig, og rør av og til. Kjøttet skal være skikkelig mørt (nesten falle fra hverandre), og det skal være en god porsjon tyktflytende og smakssterk saus.

Server varmt med friterte poteter, kokte poteter, ferskt brød eller ris. En kraftig rødvin smaker også godt til.

 


 

2015.07.22_Patatas_Bravas_VM_064

 

Patatas bravas – Madrilenske poteter med bravasaus

Ingredienser:

Til bravasausen:
300 ml kyllingbuljong (f.eks. vann og 1 buljongterning)
4 ss olivenolje
2 ts søt paprikapulver
1 ts pikant paprikapulver
1 ss hvetemel
Ca. ½ ts salt

Til potetene:
Ca. 700 g poteter
Ca. 1 l matolje (egentlig olivenolje)
Ca. 1 ts salt

 

Oppskrift:
Kok opp kyllingbuljongen og hold den varm. Varm olivenoljen i en stekepanne til den blir småhet (ca. 120 grader). Ta pannen av varmen og rør inn de to typene paprikapulver og hvetemel til det ikke er mer klumper. Sett så pannen tilbake på varmen og ha i litt og litt av den varme kyllingbuljongen, under sterk omrøring. Sausen skal være tykkflytende, ikke ulik ketchup i konsistensen, så ikke bruk all buljongen. Du kan gjerne lage den litt for tynn da den tykner. La sausen småkoke på svak varme og under omrøring i minst 5 minutter. Smak til med salt, se an konsistensen og ta av varmen.

Potetene skrelles og skjæres i asymmetriske biter som ikke er for tykke. Varm en matolje som tåler høy temperatur (vanlig olivenolje, solsikke, eller raps) til rundt 180 grader, men ikke mer. Friter potetene litt av gangen og tørk dem på kjøkkenpapir. Har du i potetene en gang til, etter at de har kjølnet noe, blir de mer sprøstekte. Husk å salte potetene.

Server varme, nyfriterte poteter med varm, lunken eller kald bravasaus.

 


 

2016.06.19_Torsk_samfaina_VM_009

 

Bacalao con samfaina – Torsk på katalansk vis

Ingredienser:

500 g torskefilet
2-3 ss extra virgen olivenolje
80 ml vanlig olivenolje
5-6 hvitløksbåter (skåret i skiver)
300+ g tomater
EVT. 1 guindilla
10-15 blader basilikum
½ ts salt (i sausen)
½ ts sukker
2 ss edelsøt paprika
1 ss pikant paprika
¾ ts salt (til fisken)

Bilag:
Ris ELLER couscous ELLER baguette

 

Oppskrift:
Sett stekeovnen på 270 °C. Ha et par spiseskjeer god olivenolje i en langpanne. Ha i torskefiletene, og bruk disse til å gni oljen over hele langpanna, og skvett et par dråper olje oppå fisken. Torsken skal stå 3-4 minutter i ovnen, alt etter tykkelsen på filetene, men begynn å forberede samfainasausen før torsken settes i ovnen:

Bland tomat, salt, sukker, basilikumblader og eventuell guindilla i blenderen. Mos skikkelig men la det bli igjen litt konsistens. Ha vanlig olivenolje i en jernpanne og het opp til høy temperatur. Ha først hvitløk i oljen. Når temperaturen er svært høy, ha oppi tomatmiksen (forsiktig: oljesprut!). Visp og la feste seg og tykne litt (det skal bli litt tyktflytende). Ta pannen av varmen og tilsett paprikapulveret. Rør. La roe seg litt (fortynn evt. med noe vann).

Kjenn om torsken er mør (den flaker). Ta ut langpannen, og salt torsken! Hell kokhet samfaina over torsken og resten av sausen i den glohete langpannen. La godgjøre seg i 1 minutt. Server varmt, med ris, couscous eller brød (baguette) ved siden av.

 


 

2015.11.11_Mejillones_marinera_VM_053

 

Mejillones a la marinera – Spanske blåskjell

Ingredienser:

1 kg blåskjell
1-2 ss god olivenolje
1 liten til middels løk
2-3 hvitløkbåter
½-1 paprika (gjerne grønn)
100-150 ml tørr hvitvin
80-100 ml/g passerte tomater
1 ts pikant paprikapulver
1 ts maizena eller potetmel
EVT. salt
EVT. litt chilipulver
EVT. litt fersk persille

Bilag:
Baguette (rikelig)

 

Oppskrift:
Skyll og rens blåskjellene. Finhakk løk, hvitløk og paprika. Varm olje i en høy stekepanne eller en bred gryte. Stek hakket løk, paprika og hvitløk på lav varme til de er svært myke (15-20 minutter). Damp samtidig blåskjellene i ca. 150 ml vann til de har åpnet seg, pluss 2-3 minutter til (under lokk). Ta så av varmen, separer skjell og kraft (NB: Ikke kast!) og sett til side. Når grønnsakene er ferdige, skru opp varmen litt og ha i hvitvin. Ha deretter i passerte tomater og paprikapulver samt i maizena som er blitt ristet ut med litt vann. Spe til sist ut tomatsausen med kraften fra blåskjellene. Etter at tomatene er hatt i, bør det hele koke i totalt 5-10 minutter. Sausen skal bli noe tyktflytende. Smak til med salt og chili helt til slutt, før blåskjellene røres inn. Gi et kjapt oppkok under lokk og ta av varmen.

Blåskjellene serveres varme, og egentlig tradisjonelt i terrakottaskåler. De kan pyntes med litt fersk persille (men ikke såpass at det tar smak). Brød av type baguette hører absolutt med ved siden av, og brukes til å “slikke” opp sausen med.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe pikant paprika i vår nettbutikk, her.