Bacalao con samfaina: Torsk på katalansk vis

posted in: Fisk og skalldyr | 1

2016.06.19_Torsk_samfaina_VM_009

En god, gammeldags samfaina skal man bruke lang tid på, heter det seg i Barcelona og omegn. Men i det moderne, spanske restaurantkjøkkenet blir alle gamle sannheter snudd og vridd på. Slik går det også med sausen samfaina. Oppskriften nedenfor er en svært moderne restaurantoppskrift fra Barcelona. Her skal det gå raskest mulig og ovnstemperaturen være høyest mulig. Slik bibeholdes også en ferskest mulig smak av råvarene!

Bacalao con samfaina, etter nettopp denne restaurantoppskriften, er en av de hurtigmatoppskriftene jeg oftest lager. Den er effektiv og veldig, veldig smakfull. Og som enda en nyvinning som kræsjer med gammel katalansk kultur, bruker jeg couscous ved siden av. Mer “riktig” og autentisk blir det imidlertid med en baguette.

Men … i hvilken grad er egentlig det moderne restaurantkjøkkenet autentisk? I noen tilfeller, som dette, kan det faktisk være revnende likegyldig! Her er det nemlig bare å nyte et herlig måltid hurtigmat av ypperste kvalitet.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet pikant paprikapulver.

Oppskrift

Ingredienser

500 g torskefilet
2-3 ss extra virgen olivenolje
80 ml vanlig olivenolje
5-6 hvitløksbåter (skåret i skiver)
300+ g tomater
EVT. 1 guindilla (hel, tørket småchili)
10-15 blader basilikum
½ ts salt (i sausen)
½ ts sukker
2 ss edelsøt paprika
1 ss pikant paprika
¾ ts salt (til fisken)

Bilag:
Ris ELLER couscous ELLER baguette

 

Framgangsmåte

Sett stekeovnen på 270 °C. Ha et par spiseskjeer god olivenolje i en langpanne. Ha i torskefiletene, bruk disse til å gni oljen over hele langpanna, og skvett et par dråper olje oppå fisken.

Torsken skal kun stå 3-4 minutter i ovnen, alt etter tykkelsen på filetene, men begynn å forberede samfainasausen før torsken settes i ovnen:

Bland tomat, salt, sukker, basilikumblader og eventuell guindilla i blenderen. Mos skikkelig men la det bli igjen litt konsistens.

Ha vanlig olivenolje i en jernpanne og het opp til høy temperatur. Ha først hvitløk i oljen. Når temperaturen er svært høy, ha oppi tomatmiksen (forsiktig: oljesprut!). Visp og la feste seg og tykne litt (det skal bli litt tyktflytende). Ta pannen av varmen og tilsett paprikapulveret. Rør. La roe seg litt (fortynn evt. med noe vann).

Kjenn om torsken er mør (den flaker). Ta ut langpannen, og salt torsken! Hell kokhet samfaina over torsken og resten av sausen i den glohete langpannen. La godgjøre seg i 1 minutt.

Server varmt, med ris, couscous eller brød (baguette) ved siden av.

 

Annonse
Spania-butikk

 

One Response

  1. Bjørn

    Veldig fort og enkelt å lage – og utrolig godt! Torsk blir ikke det samme etter dette.

Leave a Reply