Brennesle_VM_003

 

 

Upopulær gjennom et par generasjoner, men på full fart tilbake: Brenneslen er en tradisjonsrik krydderurt og grønnsak som i gamle dager ble brukt i et vell av oppskrifter. I det meste av Europa er brenneslen den første grønnsaken som kan høstes, og den kan brukes litt som spinat, men også som krydder.

Ferske brennesler har en kort sesong (mai måned på Østlandet). Derfor har det også vært tradisjon for å tørke denne smakfulle urten, selv om dette nå er svært sjeldent. Det vanligste bruksområdet for tørkede brennesleblader har tradisjonelt vært te. Til dette rører du ut 2 ts brennesleblader i et krus (ca. 150 ml) nykokt vann og lar teen trekke i 10 minutter.

Men tørkede brennesler kan brukes til mye mer. Urten setter for eksempel en kjempegod bismak på brødet (se oppskrift på tradisjonelt brenneslebrød nedenfor). Og den egner seg som hovedkrydder i milde retter som omelett, i lune sauser eller til potetene.

Den mest kjente brennesleretten er den svært smaksrike brenneslesuppen. Den bør kokes på ferske brennesler i sesongen. Men det er andre supper der tørket brennesle kommer til sin rett, som potetsuppe (se oppskrift nedenfor). Prøv den også i potetstappen i stedet for gressløk!

Tørket brennesle gjør seg i tillegg særlig godt i kombinasjon med soltørket tomat, for eksempel i pasta- eller risretter. Og slik sett er brennesle et godt “mørkt” ekstrakrydder til sauser og gryter.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe brennesle i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016.05.28_Potetsuppe_brennesle_VM 011

 

Potet- og brenneslesuppe

Ingredienser:

500 g poteter
2-3 sjalottløk ELLER 1 løk
1 gulrot
3-4 ss (5 g) tørket brennesle
2-3 ss smør (eller matolje)
750 l vann
2 buljongterninger (grønnsaks- og/eller kjøttbuljong)
⅓ ts muskat
1 ts salt
EVT. litt (hvit) pepper
2-6 ss rømme ELLER fløte

 

Oppskrift:
Skrell poteter, gulrot og løk. Varm buljongen, inkludert muskat. Hakk løken og kutt poteter og gulrot i terninger. Varm smør (eller olje) i en gryte og fres løken i et par minutter, før gulrot og poteter has i. Etter et par minutter til slukkes det hele med den varme (kokende) buljongen. Kok opp og la småkoke under lokk i 15 minutter, eller til potetene er nesten ferdige. Bruk stavmikser (eller stapper) til å purere minst halvparten av potetene (eller alle). Ha i de tørkede brenneslene og la småkoke i 3-5 minutter til under omrøring. Smak til med salt, (hvit) pepper og rømme/fløte. Server gjerne med en rømmedæsj.

 


 

2016.05.29_Brenneslebroed_VM_007

 

Brenneslebrød

Ingredienser:

350 g hvetemel
100 g sammalt/grovt hvete- og/eller rugmel
50 g fint rugmel
1 pakke tørrgjær
1 ts salt
4-8 ss (5-10 g) tørket brennesle
3 dl vann (derav gjerne halvparten kaffe)
1-2 ts honning
2-4 ss solsikkefrø og/eller gresskarkjerner

 

Oppskrift:
Bland alt det tørre (unntatt solsikkefrø/gresskarkjerner) godt i en bolle. Bland væsken med honningen og rør sakte den lunkne væsken (40 °C) inn i melet. Elt og kna grundig, helst i 10-15 minutter, og sett til heving til deigen er blitt dobbelt så stor (ca. 1 time). Så skal den hevede deigen eltes i 10 minutter til før ett eller to brød formes. Fukt overflaten noe og rull brødet i solsikkefrø og/eller gresskarkjerner. La etterheve i 35-45 minutter.

Stek i totalt 35-40 minutter, først på 220 °C, men senk temperaturen til 175 °C etter 20 minutter.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe brennesle i vår nettbutikk, her.