Potetsuppe med brennesler

posted in: Supper, Vegetar | 0

2016.05.28_Potetsuppe_brennesle_VM 011

Dette er en helårs brenneslesuppe, basert på tørket brennesle. Eller, for å være mer presis, er dette egentlig en klassisk potetsuppe, krydret med tørkede brennesler. Supper som denne kokes over store deler av Europa, fra Serbia og Russland i øst til Storbritannia og Tyskland vest.

Brennesler har i det hele tatt vært en urt mange har tatt seg møyen med å tørke. Den er nemlig en god smakssetter og tørket vare var grei å gripe tilbake til om vinteren. Og brenneslene er et mildt krydder som passer helt utmerket sammen med poteten. I denne potetsuppen kommer brenneslen godt til sin rett. Skikkelig, god, gammeldags europeisk husmannskost!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet tørket brennesle.

Oppskrift

Ingredienser

500 g poteter
2-3 sjalottløk ELLER 1 løk
1 gulrot
3-4 ss (5 g) tørket brennesle
2-3 ss smør (eller matolje)
750 l vann
2 buljongterninger (grønnsaks- og/eller kjøttbuljong)
⅓ ts muskat
1 ts salt
EVT. litt (hvit) pepper
2-6 ss rømme ELLER fløte

 

Framgangsmåte

Skrell poteter, gulrot og løk. Varm buljongen, inkludert muskat. Hakk løken og kutt poteter og gulrot i terninger.

Varm smør (eller olje) i en gryte og fres løken i et par minutter, før gulrot og poteter has i. Etter et par minutter til slukkes det hele med den varme (kokende) buljongen. Kok opp og la småkoke under lokk i 15 minutter, eller til potetene er nesten ferdige. Bruk stavmikser (eller stapper) til å purere minst halvparten av potetene (eller alle). Ha i de tørkede brenneslene og la småkoke i 3-5 minutter til under omrøring. Smak til med salt, (hvit) pepper og rømme/fløte.

Server varmt, gjerne med en rømmedæsj.

 

 

Leave a Reply