Brennesselbrot: Brenneslebrød

posted in: Bakst | 0

2016.05.29_Brenneslebroed_VM_007

Brenneslebrød er det tradisjon for i Europa. Det vil si, man finner oppskrifter på brød krydret med tørket brennesle i land over hele kontinentet, fra England i nordvest til Romania i sørøst. Denne oppskriften er fra Tyskland, men kunne vært fra det meste av Mellom-Europa.

Men utbredt er brenneslebrødet ikke, selv om stadig flere får smaken for det. Brennesler er ikke et typisk brødkrydder, og den tørkede urten setter heller ikke sterk smak. Den gir en mild, liten ekstra note, og således fungerer den godt.

Har brenneslen vært en av mange måter å spe ut melet på i gamle dager? Eller ble den tilsatt for smakens skyld? Det er ikke godt å si i dag. Det vi derimot kan si sikkert, er at brenneslen er på full fart tilbake til europeiske kjøkken, og at det er stor vilje til å eksperimentere med denne godt tilgjengelige urten i dag. Bruk som brødkrydder er et av de mer logiske bruksområdene. Og brenneslebrød er godt!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet tørket brennesle.

Oppskrift

Ingredienser

350 g hvetemel
100 g sammalt/grovt hvete- og/eller rugmel
50 g fint rugmel
1 pakke tørrgjær
1 ts salt
4-8 ss (5-10 g) tørket brennesle
3 dl vann (derav gjerne halvparten kaffe)
1-2 ts honning

2-4 ss solsikkefrø og/eller gresskarkjerner

 

Framgangsmåte

Bland alt det tørre (mel, tørrgjær, salt og tørket brennesle) godt i en bolle. Bland væsken med honningen og rør sakte den lunkne væsken (40 °C) inn i melet. Elt og kna grundig, helst i 10-15 minutter, til deigen er smidig. Sett til heving på et varmt sted til deigen er blitt dobbelt så stor (ca. 1 time).

Så skal den hevede deigen eltes i 10 minutter til før ett eller to brød formes. Fukt overflaten noe og rull brødet i solsikkefrø og/eller gresskarkjerner. La etterheve i 35-45 minutter eller til brødet har fått ønsket størrelse.

Stek i totalt 35-40 minutter, først på 220 °C, men senk temperaturen til 175 °C etter 20 minutter.

 

 

Leave a Reply