Lenja pita: Latmanns eplepai fra Serbia

posted in: Bakst, Desserter | 0

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_143

Bakst og kaker er en svært viktig del av det serbiske kjøkkenet. Og mange av disse bakverkene, som serbisk strudel, er svært forseggjorte og krever mye arbeid. Så godt, derfor, at også serberne har sine snarveier! En “lenja pita” betyr direkte oversatt “latmannspai”, selv om resultatet er en fullverdig og smafull eplekake.

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Det er Kristina Gašpar, en av Serbias ledende matbloggere, som introduserte meg for latmannspaien. Jeg fikk smake den på vårt første møte i Beograd og lot meg umiddelbart begeistre. Særlig da Kristina sa at, “dette er fort gjort, ikke noe hokuspokus!”

Likevel lagde vi ikke lenja pita sammen. “Det trenger jeg virkelig ikke å vise deg,” sa Kristina. “Jeg sender deg oppskriften, for dette klarer du helt sikkert på egenhånd.” Og det hadde hun rett i! I stedet fikk vi konsentrert oss om serbisk paprikasj, maisbrødet proja med feta og spinat, samt søte valmuenudler da vi lagde mat sammen en vakker vårdag.

Kristina levde opp til løftene, og sendte meg en oversatt oppskrift på lenja pita. Jeg gikk straks til verket for å se om jeg klarte å rekonstruere denne enkle men svært gode eplepaien. Og det var virkelig ikke noe trylleri! Den ble akkurat som Kristinas på første forsøk!

Serbisk eplekake? Ja, dette er en av de mer typiske hjemmelagde kakene i dette Balkan-landet. Også her har folk ett og annet epletre stående i hagen, eller går på super’n og kjøper epler.

2015.05.13_Kristina_Gaspar
Kristina Gašpar fra Vojvodina i Nord-Serbia, lærte oss et større antall enkle og autentiske serbiske retter

Og også her er kakeoppskriftene ikke så ulike dem vi kjenner fra kontinentet ellers. Serbisk kjøkken er sterkt påvirket fra Østerrike, Ungarn og ikke minst Tyrkia. Balaklava står side om side med strudel hos bakeriene i Beograd (eller i hyllene på supermarkedet).

Oppskriftene i Serbia er imidlertid alltid litt forskjellige fra dem i Østerrike og Tyrkia. Man har sin egen lille tøtsj, også når det gjelder kakene. Således er rettene fra Midtøsten og Tyrkia europeisert på en behagelig måte, noe som blant annet betyr at dessertene ikke er så fryktelig søte. Og de hyperkompliserte kakene fra Wien er forenklet slik at også mor (fortsatt ikke far her i Serbia) kan lage dem enkelt på kjøkkenet.

Lenja pita er en slik genial forenkling av en eller paneuropeisk eplepai. Den smaker som det man forventer av en eplekake, inkludert den klassiske bruken av kanel. Og den er heller ikke for søt. For nordmenn, som elsker skorpe og sprøhet, blir den kanskje for myk i konsistensen, men det er en smakssak.

Og mens man helst spiser lenja pita kald i Serbia, har vi naturligvis sjekket om det går an å bruke denne enkle kakeoppskriften som en “varm eplekake med krem/is”. Det er som Kristina sier, at kaken er best når den har fått lov til å trekke i minst ett døgn. Men så kan vi spise den på “vår måte”, nemlig ha den raskt i mikroen (ikke for høy styrke!) og servere is eller krem ved siden av.

 

Oppskrift

Ingredienser

Deigen:
400 g hvetemel
120 g sukker
20 g vaniljesukker
½ ts kanel
½ ts revet sitronskall
180-200 g smør
1 egg
2-3 ss melk

Fyllet:
1 kg skrelte og rensede epler
100 g sukker
1 ss brødsmuler el. strøkavring

Topping:
1 ss melis
½ ts kanel

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_004

Til deigen blandes først tørrvarene (mel, sukker, kanel og sitronskall) godt i en bolle. Lag en fordypning i midten av denne miksen.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_016

Varm smøret, og rør i det mens det varmes. Det skal være svært mykt men ikke helt tyntflytende. Hell smøret i fordypningen, sammen med egget og et par spiseskjeer melk.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_019

Bland alle ingrediensene godt.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_022

Kna og elt deigen til den er myk og jevn. Ha deigen i en plastikkpose, trykk den flat og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime, gjerne lenger (jo kaldere deigen er, jo lettere er den å bearbeide).

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_027

Mens deigen hviler, forberedes fyllet. Eplene skrelles og skjæres i mindre biter. Er eplene for saftige, press forsiktig ut overskytende væske. Rør inn sukkeret.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_032

Ha de sukrede eplene i en stekepanne og la den surre under omrøring i 5 minutter. Ta av platen.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_035

Bland så inn brødsmulene eller strøkavringen. Sett til kjøling.
Sett nå ovnen på 150 grader.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_040

Ta den godt avkjølte deigen, og del den i to. Kjevl ut hver halvpart til rektangler på størrelse 20 x 30 cm (eller på størrelse med brettet i bakeovnen din. Mitt brett kunne godt vært mindre).

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_043

Ha det ene deigrektangelet på et bakebapir, som plasseres på bakebrettet. Hell fyllet oppi.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_053

Plasser det andre deigrektangelet oppå fyllet, som et lokk.

Sett baksten i den allerede varme oven (150 grader), og la stå i 40 minutter. 5 minutter før endt baketid, øk temperaturen til 170 grader. Sjekk at paien er ferdig før du tar den ut, da alle ovner har forskjellig temperatur.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_057

Ta ut paien og sett til kjøling.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_060

Når den er avkjølt, strø over melis og kanel.

 

2015.05.21_Serbisk_eplepai_VM_122

Paien er nå serveringsklar, men den smaker aller best når den har stått kjølig (godt pakket inn) og trukket i en eller to dager.

 

 

 

 

Leave a Reply