Langosj: Ungarske friterte lunsjbrød med bacon

posted in: Bakst, Snacks | 0

2015.06.07_Langosj_VM_156

Langosj er ekte street food fra Ungarn, og spises antakelig mye mer enn gulasj, paprikasj og andre (fantastiske) ungarske klisjeer. Disse friterte brødene er perfekt lunsjmat, og varianter av langosj er populære fra Østerrike til Ukraina, og Polen til Serbia. På tide å introdusere dem til Norge!

Pablo Gracia Sáez og Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Pablo og Rainer

Vi kom over langosj ved en tilfeldighet. Det er klart, også vi tenker først og fremst på gulasj og andre retter med paprika og chili når vi tenker på det ungarske kjøkkenet. Og siden tanken på dette får det til å løpe vann i munnen, er det nettopp slik mat vi oppsøker når i Ungarn.

Det er også flere år siden vi oppdaget Györ – et Mini-Wien på veien mellom den østerrikske og ungarske hovedstaden, og en ypperlig, koselig småby å overnatte i på vei sør- eller nordover. Györ er et kompakt, lite Ungarn, passe oversiktelig for et kort opphold, og med komplett utvalg i ungarsk kultur, arkitektur og gastronomi. Samt hyggelige priser.
Ved siden av den obligatoriske gulasjen (pörkölt) på restaurant i Györ, har vi kommet over andre ungarske lekkerbiskener i denne provinshovedstaden. På en gjennomfart i romjulen var det julemarked i Györ, noe som er en perfekt anledning til å prøve lokal street food, eller gatemat.

Det var da vi kom over langosj for første gang. De så egentlig litt kjedelige ut, der de lå, som en dårlig lokal kopi av pizza eller ostesmørbrød. De vi så var nemlig Györ-varianten av langosj. Ja: Hver ungarske region har sin langosjspesialitet! Den fra Györ er med rømme og revet ost. Punktum.

2013.12.30_Gyoer_VM
Øverst og midten: Julemarkedet i vakre Györ, der vi først oppdaget lángos (© P.Gracia). Nederst: Profesjonell tilberedelse av lángos på et hurtigmatsted (© Feltölto/Politikaner).

Etter å ha gått forbi flere anbydere, flere ganger, slo det oss at dette måtte være noe mer enn en mislykket pizza. “Lángos” sto det. Uttales “langosj”. “Vi deler én?” “Ja, vi deler én!”

Og surprise, surprise: Den var rett og slett god!

Så måtte vi google litt, og spørre litt rundt. Og da forsto vi raskt at vi hadde spist den mest typiske, autentiske ungarske hurtigmaten! Og at det var mange andre varianter av langosj vi fortsatt måtte prøve. Ja, at det til og med finnes søte versjoner. Og ikke minst, at dette er noe ungarerne både lager hjemme selv, og noe de kjøper på gata.

Lilien, barnebarnet i pensjonatet der vi pleier å overnatte i Györ, og den eneste i familien som “kan” engelsk, var igjen behjelpelig. Hun oversatte bestemors oppskrift og lot oss se på mens det ble laget langosj. Og hun ga oss oversikt over de forskjellige fyllene, ikke minst til baconfyllet beskrevet nedenfor. “You can put what you want,” understreket hun flere ganger, for å forklare at det ikke finnes noen fastspikket oppskrift på fyllet. Det er det opp til hver og én å finne ut av.

Så var vi ikke lite spent da vi for første gang skulle prøve å lage langosj hjemme på kjøkkenet i Norge. Ville deigen bli god? Hadde vi plukket opp gode nok oppskrifter og ideer til fyllet?

Ingen fare! Dette var såpass enkelt og greit at det ble godt på første forsøk! Og derfor kan vi også anbefale deg å kaste deg ut i det, og kanskje oppdage en ny, perfekt lunsjrett!

Variasjoner, fyll

Hva angår fyll, eller rettere sagt pålegg, har vi basert oss på ideene fra Györ, samt googlet litt på ungarsk. Oppskriftene er alltid forskjellige, men går i samme retning. For vår del er det tre typer fyll som har blitt stående. Det ene (og favoritten) er den nedenfor, med crème fraîche med hvitløk og oppå dette bacon med løk.

Den andre er Györ-varianten. Den er veldig enkel: Bruk enten 1-2 ss rømme/crème fraîche per langosj, og strø over godt med revet ost. Eller bland inn salt, pepper og hakket hvitløk i crème fraîchen (som nedenfor) og ha siden over osten.

Den tredje varianten er vegetar, med paprikabaserte letsjo (oppskrift følger).

 

2015.06.07_Langosj_VM_008

 

Oppskrift

Ingredienser (6 porsjoner)

Til langosj
500 g hvetemel
1 ts sukker
5-6 g tørrgjær (½ pose)
1 ts salt
250 ml lunkent vann
50 ml melk
2 ss smeltet smør

¾ – 1 l nøytral matolje (solsikke, raps) til fritering

Til pålegg
200-250 g crème fraîche (evt. rømme)
½ ts salt
½-1 ts pepper
200 g bacon (uten svor)
1 stor løk
2+2 hvitløkbåter
1 ss smør
1 håndfull bladpersille

 

2015.06.07_Langosj_VM_011

Bland mel, sukker, tørrgjær og salt godt i en stabil bolle. Lag en grop i midten.

 

2015.06.07_Langosj_VM_014

Smelt smør og la det kjøles noe. Rør sakte inn det lunkne vannet, deretter melken og til sist smøret (som ikke bør være for hett).

 

2015.06.07_Langosj_VM_020

Rør sammen en jevn deig, gjerne med eltefunksjonen til kjøkkenmaskinen eller med hendene. Deigen skal være svært myk, på grensen mot klistrete.

 

2015.06.07_Langosj_VM_027

Dekk til og sett til heving på et varmt sted i 1-2 timer. Smør gjerne litt olje over deigen.

 

2015.06.07_Langosj_VM_034

Samtidig forberedes pålegget. Begynn med å røre salt, pepper og litt finhakket hvitløk (2 båter) inn i crème fraîchen/rømmen (gressløken på bildet er kun til pynt). Kremen kan gjerne få stå og trekke litt.

 

2015.06.07_Langosj_VM_042

Skyll persillen, tørk den godt og hakk bladene. Skjær baconet i terninger eller litt tykke småskiver. Skjær løken i to og deretter i tynne skiver. Skjær hvitløken (2 båter) i tynne skiver eller finhakk den.

NB: Kort tid før deigen er ferdig hevet, sett bakeovnen på 100 °C og forvarm frityren (eller en kjele med nøytral matolje) til 175-180 °C. Ha en rist med bakepapir stående klar i ovnen.

 

2015.06.07_Langosj_VM_044

Kna den hevede deigen lett. Ha olje på hendene og del deigen i 6 jevnt store porsjoner.

 

2015.06.07_Langosj_VM_051

Form flate leiver, som er rundt 1 cm tykke. Det er best å lage én av gangen, rett før den skal av gårde i frityren.

 

2015.06.07_Langosj_VM_055

Ha leivene, én etter én (med mindre du får plass til to), i den hete frityroljen i 4-6 minutter. De skal bli lett gylne. Snu dem minst én gang i løpet av friteringen, slik at de blir gylne på begge sider.

 

2015.06.07_Langosj_VM_079

Når de er ferdig fritert, legg dem kort på et kjøkkenpapir for å fjerne overskytende frityrolje.

 

2015.06.07_Langosj_VM_100

Legg dem så i bakeovnen, én etter én. Dette er kun for å holde dem varme – langosjene er egentlig ferdige.

 

2015.06.07_Langosj_VM_089

Ha litt smør og baconet i en kald stekepanne og sett varmen på fullt. Når pannen er skikkelig varm, ha også i løken. Stek løken i 3-4 minutter. La også hvitløken steke med i ett minutt til slutt.

 

2015.06.07_Langosj_VM_096

Ta av varmen og ha på litt ekstra salt og pepper. Rør inn den hakkede persillen.

 

2015.06.07_Langosj_VM_105

Smør noe rømme/crème fraîche på hver langosj (1-2 ss). Ha over blandningen av bacon, løk, hvitløk og persille.

 

2015.06.07_Langosj_VM_117

Server varmt (eventuelt hold varmt i ovnen til servering)!

 

 

 

 

 

Leave a Reply