Pumpkin_spice_VM_005

 

 

Pumpkin pie, eller amerikansk gresskarpai, er det totale kulinariske høydepunktet om høsten i USA. Til amerikanske høytider som Thanksgiving og Halloween, og til dels også i julen, får denne spesielle gresskarkaken ikke mangle. Ikke bare det, pumpkin pie er nærmest allestedsnærværende i USA fra september til og med julen.

Pumpkin pie er egentlig en veldig enkel pai med gresskarfyll. Det som gjør paien spesiell er krydringen. Amerikanerne har nemlig sitt eget pumpkin pie spice, som i nyere tid kun kalles pumpkin spice. I motsetning til “gresskarkrydder“, som er ment til salte matretter, brukes pumpkin spice til kaker og andre søtretter.

Det som er litt vittig, er at krydderet pumpkin spice har tatt helt av i USA de siste tiårene. Det er blitt et slags generelt kjennetegn på høstsesongen, og “alt” skal smake eller lukte pumpkin spice på denne årstiden. I amerikanske supermarkeder finner du alt fra kaker, muffins, kaffe, te, likører, brød, godteri, ferdigdrikker og til og med parfymerte husholdnings- og hygieneartikler med lukt og smak av pumpkin spice. Ja, til og med kondomer …!

I tillegg har de store amerikanske kjedene slått seg på trenden med pumpkin spice. Mest kjent er kaffebryggerne fra Starbucks, som har sin pumpkin spice latte som høstlig bestselger. Dette er en café latte smakssatt med en bitte liten dose gresskarmos samt en god porsjon pumpkin spice. Som amerikanerne sier om høsten: “Pumpkin spice everyting!”.

Nedenfor finner du den klassiske, autentiske oppskriften på pumpkin pie. Etter hvert vil det komme flere oppskrifter med pumpkin spice.

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe pumpkin spice i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2018.07.11_Pumpkin_pie_VM_034

 

Pumpkin pie – Amerikansk gresskarpai

Ingredienser:

Til deigen:
250 g hvetemel
½ ts salt
5 ss kaldt smør
1 ss nøytral matolje
3-4 ss vann

Til fyllet:
500 g renset, kokt gresskar
380 ml (usøtet) kondensmelk (helst ikke Vikingmelk)
60 g brun sukker
110 g hvit sukker
1 ss pumpkin pie spice
2-3 egg

Tilbehør:
Paiform på ca. 24-26 cm
Litt smør til å smøre formen
Kremfløte og sukker

 

Oppskrift:
Kutt gresskaret i svært store biter (2-4 båter eller terninger), gjerne med skall. Kok opp disse bitene i rikelig usaltet vann til gresskarkjøttet er godt og bløtt. Koketiden er forskjellig fra gresskartype til gresskartype. Det beste er å dampe gresskarene, enten i en kjele eller i mikrobølgeovnen. Kokte gresskar las tørke (press eventuelt ut noe væske dersom svært bløte) og avkjøles. Vei og mos gresskaret (gjerne med stavmikser). Bland etter hvert inn kondensmelk, sukker og paikrydder, og helt til sist eggene, til du får en jevn, tyktflytende masse.

Samtidig forbereder vi raskt deigen. Bland alle ingrediensene til deigen unntatt vannet i en kjøkkenmaskin og kjør dette til du får en jevn, tørr masse (eller kna for hånd). Kna/elt til slutt inn så mye vann som trengs (én spiseskje av gangen) for at deigen skal klistre så vidt sammen. Smør en paiform på om lag 24-26 cm. Kjevl ut deigen på et bakepapir til den blir rund og litt videre enn paiformen. Press paideigen ned i den smurte paiformen. Skjær bort overskytende deig. Hell så fyllet over deigen. Ikke fyll i for mye: La det være igjen litt rom for heving av fyllet. Sett paien i den forvarmede ovnen (220 °C). Her skal den stå i 15 minutter. Demp så temperaturen til 175 °C og la den stå i ytterligere 45 minutter. Sjekk om paien er ferdig etter totalt 60 minutter: Stikk inn noe (kniv, grillspyd, e.l.) i sentrum av kaken. Er kniven tørr og ren når du drar den ut, er kaken ferdig. Hvis ikke, gi den noen minutter ekstra.

Ta den ferdigbakte kaken ut av ovnen og la den avkjøles litt før den tas ut av paiformen. Løft over på et kakefat. Server pumpkin pie varm, lunken eller kald. Ved siden av er det vanlig å servere en god porsjon pisket krem (med sukker). Varm pai serveres også gjerne med litt vaniljeis.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe pumpkin spice i vår nettbutikk, her.