Patate alla salvia: Italienske salviepoteter

posted in: Vegetar | 0

2016.07.04_Salviepoteter_003

Salviepoteter er så godt at de nesten kan stå på egne ben, som et herlig mellommåltid. Men i Italia er patate alla salvia som regel en siderett, ved siden av kjøtt. Teknikken bak vellykkede salviepoteter er litt motsatt av det vi bruker å gjøre i Norge, og den kan brukes til det meste av urtepoteter.

Salvie er en veldig smaksrik og aromatisk urt, og den leder tankene hen til Toscana og Provence. Derfor passer også salviepotetene best som bilag til kraftige måltider med en litt sydlandsk tøtsj. En velkrydret oksestek, for eksempel. Eller som oppiffer til litt hverdagslige svinekoteletter og grillribbe. Videre anbefales potetene til lam, kylling og fet fisk. Bruk da gjerne litt salvie (og hvitløk) i hovedretten også.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet salvie.

Oppskrift

Ingredienser

600 g kokte (ny)poteter
2 toppede ss tørket salvie
½-1 ts grovmalt svart pepper
½ ts salt
3-5 ss god olivenolje
EVT. 2-3 hvitløkbåter

 

Framgangsmåte

Bløt opp den tørkede salvien i 2 ss (varmt) vann og la stå og trekke.De kokte potetene bør være helt avkjølt (gjerne fra gårsdagen) før de kuttes i båter eller tykke skiver.

Varm en non-stick-stekepanne uten olje. Skjær de forkokte potetene (helst med skrell) i svært tykke skiver eller båter og ha oppi pannen (på høy varme). Stek på begge sider, til sammen ca 6-7 minutter.

Skru nå av varmen men la pannen bli stående på den varme platen. Ha i rikelig med god olivenolje og salvien (og eventuell hakket hvitløk). Forsiktig, sprutefare! Krydr med salt og pepper. Pass på å blande godt (uten å ødelegge potetene), slik at salvien (og hvitløken) også blir stekt.

La godgjøre seg på nedgående varme i noen minutter.

Server varmt, som bilag til kjøttretter eller stekt fisk.

 

 

Leave a Reply