Côtes de porc sauce moutarde: Fransk grillribbe med sennep- og salviesaus

Kategorier: Kjøttretter | 0

2016.07.04_Porc_sauce_moutard_002

Grillribbe eller fete koteletter kan man gjøre veldig mye ut av, slik man vet i Frankrike og Québec. Og en av de tradisjonelle måtene å lege et herremåltid av denne rimelige råvaren er med en senneps- og urtesaus: Côtes de porc sauce moutarde.

Opphavet til denne klassikeren er ukjent, men dette er en favoritt i hele Frankrike og i den fransktalende delen av Canada, Québec, noe som tyder på et mange hundre år gammelt opphav. Basisen for sausen er Dijon-sennep, eller en grovere variant, samt sjalottløk, fløte og en dominerende urt. Dette pleier enten å være estragon eller salvie, som begge passer ypperlig sammen med både svin og sennnep.

Det er for øvrig ingen oversettelsesfeil i navnet til denne retten. Côtes de porc på fransk er normalt “svinekoteletter”. Men mye av poenget i denne retten er at kotelettene skal være gode og fete, men denne fettranden er redusert til nærmest ingenting slik koteletter selges i dagens norske butikker. Får du tak i koteletter med en god fettrand, bruk disse!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet salvie.

Oppskrift

Ingredienser

2-4 stykker grillribbe (ELLER fete koteletter)
2 sjalottløk
150 ml fløte
2-3 hvitløkbåter
2 ss fransk sennep
1 (+) ss tørket salvie
Litt salt
Litt pepper

Bilag:
Poteter, baguette ELLER ris

 

Framgangsmåte

Gni inn kjøttet med salt, pepper og litt av salvien. Stek det i en grillpanne uten fett og ha i 2-3 ss olivenolje når kjøttet nærmer seg ferdig. Fres litt til, legg til side og hold varmt.

I samme panne stekes nå hakket sjalottløk og hvitløk på middels varme i 5-6 minutter. Ha så i fløten, resten av salvien og litt salt.

La småkoke i 5 minutter og visp så inn sennepen. Slå av varmen og la surre i 1-2 minutter til.

Server grillribben med saus og annet bilag. Poteter (fritert eller kokt), baguette eller ris passer godt ved siden av. Det gjør også en enkel salat.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar