Côtes de porc sauce moutarde: Fransk grillribbe med sennep- og salviesaus

posted in: Kjøttretter | 0

2016.07.04_Porc_sauce_moutard_002

Grillribbe eller fete koteletter kan man gjøre veldig mye ut av, slik man vet i Frankrike og Québec. Og en av de tradisjonelle måtene å lege et herremåltid av denne rimelige råvaren er med en senneps- og urtesaus: Côtes de porc sauce moutarde.

Opphavet til denne klassikeren er ukjent, men dette er en favoritt i hele Frankrike og i den fransktalende delen av Canada, Québec, noe som tyder på et mange hundre år gammelt opphav. Basisen for sausen er Dijon-sennep, eller en grovere variant, samt sjalottløk, fløte og en dominerende urt. Dette pleier enten å være estragon eller salvie, som begge passer ypperlig sammen med både svin og sennnep.

Det er for øvrig ingen oversettelsesfeil i navnet til denne retten. Côtes de porc på fransk er normalt “svinekoteletter”. Men mye av poenget i denne retten er at kotelettene skal være gode og fete, men denne fettranden er redusert til nærmest ingenting slik koteletter selges i dagens norske butikker. Får du tak i koteletter med en god fettrand, bruk disse!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet salvie.

Oppskrift

Ingredienser

2-4 stykker grillribbe (ELLER fete koteletter)
2 sjalottløk
150 ml fløte
2-3 hvitløkbåter
2 ss fransk sennep
1 (+) ss tørket salvie
Litt salt
Litt pepper

Bilag:
Poteter, baguette ELLER ris

 

Framgangsmåte

Gni inn kjøttet med salt, pepper og litt av salvien. Stek det i en grillpanne uten fett og ha i 2-3 ss olivenolje når kjøttet nærmer seg ferdig. Fres litt til, legg til side og hold varmt.

I samme panne stekes nå hakket sjalottløk og hvitløk på middels varme i 5-6 minutter. Ha så i fløten, resten av salvien og litt salt.

La småkoke i 5 minutter og visp så inn sennepen. Slå av varmen og la surre i 1-2 minutter til.

Server grillribben med saus og annet bilag. Poteter (fritert eller kokt), baguette eller ris passer godt ved siden av. Det gjør også en enkel salat.

 

 

Leave a Reply