Morue à la piperade: Franskbaskisk torsk med piperade

posted in: Fisk og skalldyr | 0

2016.06.08_Piperade_morue_VM_015

Steketorsk eller klippfisk på franskbaskisk manér, med paprika, tomat og piment d’Espelette. Dette er en av de mest ettertraktede torskerettene i Frankrike! Og med kvalitetsprodukter er morue à la piperade da også en lettlagd liten delikatesse.

Det baskiske kjøkkenet er et av de høyest ansette regionalkjøkkenene både på spansk og fransk side av grensen, og det er særlig fisk og skalldyr fra Baskerland som står høyt i kurs. Piperade (“piperrada” på spansk) er videre en av de mest kjente og populære tilberedningsmetodene fra Baskerland. Den består først og fremst av paprika og tomat, og den er perfekt er perfekt til torsk – fersk eller saltet.

Det finnes et stort utvalg av baskiske oppskrifter på torsk med piperade. Den største forskjellen er mellom de spanskbaskiske og de franskbaskiske variantene. På fransk side av grensen skal det helst være med den herlige (og dyre) spesielle chilipaprikaen piment d’Espelette, som gir en ekstra himmelsk tøtsj til retten.

For en spanskbaskisk variant (uten piment d’Espelette), se en detaljert oppskrift med historie og fotoguide her, på denne lenken. Ekte piment d’Espelette får du forresten kjøpt her, i vår egen nettbutikk.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet piment d’Espelette.

Oppskrift

Ingredienser

600 g torskefileter (eller -koteletter, eller ferdig utvannet klippfisk)
4-5 ss god olivenolje
2-3 hvitløkbåter
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 liten løk
EVT. 1 liten chili
1 stor eller 2 små modne tomater
75 ml tørr hvitvin
1½ ts piment d’Espelette
Salt
EVT. litt fersk bladpersille ELLER basilikum

Bilag:
(Frityr)stekte poteter ELLER baguette

 

Framgangsmåte

Varm oljen i en panne og ha i skivet hvitløk, finhakket løk og strimlet paprika (samt eventuell hakket chili). Stek på middels varme til løken begynner å mykne.

Ha så i finhakket tomat og fres i 5 minutter på middels varme. Rør inn 1 ts Espelette-pepper. Slukk med hvitvinen og la alkoholen fordampe. Smak til med salt.

Salt så torsken og legg den innunder sausen, ha på lokk og la steke på svak varme i 6-7 minutter. Bruker du utvannet klippfisk, la den steke i 12-15 minutter.

Ved servering, dryss over litt mer piment d’Espelette og pynt eventuelt med litt hakket persille eller basilikum. Server (friterte) poteter ved siden av, eller ovnsvarm baguette.

 

 

Leave a Reply