Chicken gumbo: Kyllinggryte fra Sørstatene, på cajunvis

posted in: Fugl, Gryteretter | 0

2016.06.17_Chicken_gumbo_VM_031

Chicken gumbo er en av de mest kjente matrettene fra cajunkulturen i Louisiana, sør i USA. Og det er en av de nordamerikanske rettene der vi enklest kan følgene sporene tilbake til Vest-Afrika. Svært lignende retter eksisterer nemlig den dag i dag i Guinea og nabolandene.

Cajunkulturen stammer fra tidligere tiders Fransk Amerika, og i dag gir den seg først og fremst uttrykk i matveien. Cajunmat er nemlig en kreolsk miks av fransk matkultur med impulser fra Karibia og Vest-Afrika, samt med bruk av råvarer fra den gamle og nye verden. Alt i alt en tropiskamerikansk vri på det franske kjøkken. Cajunmat er i dag blitt noe av den mest anerkjente matkulturen fra USA overhodet.

Cajunoppskrifter baserer på denne kulturens “hellige treenighet” mellom løk, selleri og paprika, samt potente og komplekse kryddermikser som skal inneholde flere peppertyper, urter og spisskummen. Med andre ord trenger man et godt cajunkrydder for å lage autentisk cajunmat. I tilfellet chicken gumbo bør dette inneholde godt med spisskummen og chili.

Chicken gumbo baserer på ovennevnte grunnkonsepter fra cajunkjøkkenet. Men resten av denne matretten, ikke minst bruken av grønnsaken okra, er svært så afrikansk. Selv navnet er vestafrikansk: “Gumbo” stammer fra vestafrikanske betegnelser for nettopp okra! Og dermed blir chicken gumbo en av de få rettene med afrikansk opphav som har bred popularitet og kjenthet i dagens USA.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet mildt cajunkrydder.

Oppskrift

Ingredienser

500 g kyllingfilet
2-3 ss smør
1 rød paprika
1 grønn paprika
1-2 løk
200 g okra
3 stenger selleri
2-3 hvitløkbåter
1 ss hvetemel
1 boks hakkede tomater
3-4 ts mildt cajunkrydder
1½ ts salt
250-300 ml hønsebuljong (1 terning)
1 laurbærblad
EVT. litt persille eller vårløk

Bilag:
Ris (100 ml ris, 200 ml vann per person)
EVT. chilisaus

 

Fremgangsmåte

Kutt kyllingen i passe store terninger. Kutt paprika i ruter. Kutt okra, løk og selleri i skiver. Hakk hvitløken. Varm buljongen samt laurbærbladet og la stå og trekke. Forbered risen.

Varm en stor panne med halvparten av smøret. Stek kyllingbitene sammen med 1-2 ts cajunkrydder til de er nesten gjennomstekt. Legg til side.

Ha i resten av smøret og stek løken i et par minutter. Ha i paprika, selleri, hvitløk og okra, med litt mellomrom så varmen holder seg. Stek til grønnsakene er gode og myke.

Ha så i 2 ts cajunkrydder, salt og hvetemel. Bland og la brunes lett. Slukk med bokstomatene. Fres i 2-3 minutter og ha i buljongen (se an konsistens, som skal være tyktflytende). Ha i kyllingen igjen og la surre i 2-5 minutter uten lokk.

Server varmt, med ris ved siden av. Pynt gjerne med litt hakket persille eller vårløk. Server gjerne en chilisaus (type tabasco eller piri-piri) ved siden av.

 

 

Leave a Reply