Haymaker’s punch: Alkoholfri ingefærpunch fra 1800-tallet

posted in: Snacks | 0

2017.02.23_Haymakers_punch_VM_003

Switchel eller haymaker’s punch er en alkoholfri oppkvikker med lang historie i USA. Dette er en skikkelig tørsteslukker, og det kommer godt med når høyet skal herses og munnen er tørr. Ingefær og eplesidereddik gir den forfriskende effekten.

Denne leskedrikken skal ha sitt opphav i Karibia på 16- eller 1700-tallet, ifølge nordamerikanske kilder. Men sitt virkelige oppsving fikk switchel i Øststatene (New England) et hundreår senere. I løpet av 1800-tallet ble denne sommerdrikken så sterkt forbundet med hersingen at den siden dette er mest kjent som “herserens punch”, eller haymaker’s punch.

Enkel å lage er den også. Og minst like forfriskende nå som for 2-300 år siden!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet ingefærbiter.

Oppskrift

Ingredienser

2 ss tørkede ingefærbiter
2 ss eplesidereddik
1 ss lys sirup
1 knivspiss salt
Ca. 300 ml vann (helst med kullsyre)
Isbiter

 

Framgangsmåte

Rør ut de tørkede ingefærbitene i eplesidereddik, sirup og salt, gjerne med en ekstra ss vann. Det går lettere dersom du setter det 5-10 sekunder i mikroen. Dekk til med plastfolie og la stå og trekke kjølig i noen timer.

Når punsjessensen har trukket, bland den ut med isbiter og vann (gjerne med kullsyre). Smak til konsentrasjonsgraden. Du må gjerne sile bort ingefærbitene før du blander inn is og vann (men de kan godt spises).

Server iskaldt og straks – gjerne på en het sommerdag, til hersingen … eller plenklippingen.

 

 

Leave a Reply