Hong Kong ginger chicken: Kantonesisk ingefærkylling

posted in: Fugl | 0

2017.03.04_Hong_Kong_ginger_chicken_VM_017

Ingefærkylling er en tilnærmet autentisk oppskrift fra Hong Kong, som er del av det spektakulære kantonesiske regionalkjøkkenet i Kina. Med færrest mulig kompromisser gjenskaper vi her en ekte kantonesisk smaksbombe med ingredienser som er greie å få tak i i Norge.

Det kantonesiske kjøkkenet er berømt for sine harmoniske og balanserte retter – noe som på ingen måte er ensbetydende med lite smak. En Hong Kong ginger chicken er tvert imot en smaksbombe som går av i alle retninger, men som likevel harmoniserer fra første til siste øyeblikk.

Når marineringen (1 time) er unnagjort, er dette også en fascinerende rask og enkel rett. Du trenger en wok og tørkede ingefærbiter – mens soyasaus og østerssaus fås i nesten ethvert norsk supermarked. Utover dette bør du ikke la deg skremme av en tilsynelatende lang ingrediensliste!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet ingefærbiter.

Oppskrift

Ingredienser

500 g kyllingfilet
2 ss tørkede ingefærbiter
1+1 ss maismel eller rismel
1+3 ss nøytral matolje
2-3 hvitløkbåter
1 liten paprika
EVT ½-1 grønn chili
3-6 vårløk
2-3 sjampinjonger ELLER shitake
2 ss østerssaus
2 ss soyasaus
2 ss hvitvinseddik
250 ml kyllingbuljong (1 terning)
1 ts sukker
Litt pepper
½ ts salt

Bilag:
Ris
EVT: noen korianderblader

 

Framgangsmåte

Legg ingefærbitene i 5-6 ss varmt vann og la trekke i 1-2 timer. Kutt kyllingfiletene i ganske tynne porsjonsbiter. Legg kyllingbitene i en skål og gni dem inn med 1 ss maismel og 1 ss matolje slik at de mørnes. La stå kjølig i 1 time.

Lag samtidig kyllingbuljong. Ha resten av maismelet i en annen skål og rør inn østerssaus, soyasaus, eddik, buljongen, samt litt sukker, salt og pepper. La trekke i 1 time.

Imens hakkes hvitløken og eventuell chili. Kutt vårløken i strimler på 3-5 cm, paprikaen i terninger og soppen i skiver.

Sett på ris.

Når kyllingen er marinert, varm woken med 2-3 ss olje til høy temperatur. Stek soppen til væsken har sivet ut og deretter fordampet. Ta ut og legg til side. Ha i hvitløken og fres i noen sekunder, før kyllingen, den oppbløtte ingefæren paprikaen og eventuell chili has i. Stek under omrøring i 4-5 minutter, til kyllingen har endret farge. Spe på med litt vann når det svir seg i wokbunnen. Ha så i vårløken og stek i 1 minutt til, før marinaden/sausen helles i.

Rør og kok i 4-5 minutter. Smak samtidig til med salt, sukker og pepper.

Server varmt, ved siden av hvit middagsris. Pynt gjerne risen med litt fersk koriander.

 

 

Leave a Reply