Kraftkneipp: Kneippbrød med brødkrydder

posted in: Bakst | 0

2017.03.10_Kraftkneipp_VM_003

Kneippbrød kan være gørr kjedelig. Eller det kan være saftig og smaksrik! Forskjellen er gjerne om du har brukt en god balanse mellom fint og grovt mel, og den lille ekstra hemmeligheten er et klassisk brødkrydder i deigen: Da får vi en “kraftkneipp”.

I Nord-Europa har vi lang tradisjon for brødkrydder. I Tyskland er dette fortsatt hyllevare på super’n, og både dansker og svensker har fortsatt en formening om hva som er hovedbestanddelene av et brødkrydder: Ikke urter (!) men karve, koriander, anis og lignende frø. Det er kun i Norge vi har glemt dette … litt … for klassiske brødkrydder er på full fart tilbake.

En klassisk brødkryddermiks skal gi brødet en bedre og mer intens smak, men det skal helst ikke merkes i det ferdige brødet. Og det beste eksempelet på dette er jo den kjente og kjære kneippen. Oppskriften nedenfor er en enkel brødoppskrift og et eksempel på hvor deilig kneippen ville smakt dersom vi ikke hadde glemt brødkrydderene.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet klassisk brødkrydder.

Oppskrift

Ingredienser

200 g hvetemel
150 g grovt, sammalt hvetemel
150 g fint, sammalt hvetemel
50 g grovt rugmel
1 ts salt
1½ ts klassisk brødkrydder
1 ts sukker

3,5 dl lunkent vann
25 g fersk gjær
2-3 ss raps- eller solsikkeolje
2-4 ss hvetemel til deigbehandling

 

Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene. Varm vann til 37-40 °C og rør inn gjær. Kna væsken inn i melblandingen, og etter hvert også oljen. Kna og elt deigen grundig, til den er svært smidig: Bruk godt med mel på arbeidsflate og hender. Form en kule, dekk til og la deigen heves på et varmt sted i rundt 45 minutter, eller til den er dobbelt så stor. Form så deigen til et avlangt brød og legg det på et bakepapir. Sprøyt litt vann på brødet. Strø gjerne over litt grovt rugmel og klipp gjerne også et par snitt i brødoverflaten for et mer rustikt utseende. Dekk til og la etterheve i ca. 30 minutter, eller til det er stort nok.

Stek i forvarmet ovn på 200 °C i ca. 45 minutter, helst med en skål vann nederst i ovnen. Avkjøl brødet på rist.

 

 

Leave a Reply