Bombay aloo: Heftig krydrede Bombay-poteter

posted in: Vegetar | 0

Bombay-poteter er blant den mest populære hurtigmaten i India, også langt utenfor metropolen Mumbai (tidl. Bombay). Denne vegetarretten er indernes svært gode svar på Vestens pommes frites: Nydelige, heftig krydrede smaksbomber, slik det passer seg for indisk mat!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Ikke bare i India, selvsagt. Også britene er glade i Bombay potatoes, og de forekommer i en drøss med indiskkreolske kulturer verden over. Hos oss i nord er de nesten ikke kjent i det hele tatt.

Det bør vi gjøre noe med! Bombay-poteter er nemlig enkle å lage, kjempenydelige og er et billig, smaksrikt og fullverdig måltid i seg selv. Du kan til og med lage Bombay-poteter av gårsdagens restepoteter – mange oppskrifter tar utgangspunkt i nettopp forkokte poteter – eller av rå poteter i alle størrelser.

Og akkurat som pommes frites, kan Bombay-potetene brukes til det meste. De kan være et lite mellommåltid, en snack, et måltid i seg selv eller en siderett til det meste. Til det meste av indisk eller indiskinspirert mat, altså. Og som et lite ekstratips: De er utsøkte ved siden av kylling! Tandoori kylling – eller sterkt krydret grillkylling.

Nå til dags er dette restaurantmat og fast food i store deler av India. Bombay-potetene selges som side- og hovedretter på restaurant. Og de selges i papp- og plastbeholdere i boder og hurtigmatkjeder. I økende grad lages de også i “de millioner hjem”, altså av indere flest.

Og som så mye av populær hurtigmat, er historie og opphav til denne herlige retten obskur. Det finnes ingen gamle kilder på denne potetretten, og det antas at den ble til på et restaurantkjøkken eller i en gatematbod i forrige århundre en gang. Og da trolig med utgangspunkt i en eller flere eksisterende tradisjonsretter.

Eldre, lignende indiske retter er det nemlig flust av. Lenger i nord, i Punjab, lages for eksempel de enklere spisskummenpotetene aloo jeera med en lignende teknikk men med helt annen krydring. En annen svært lignende rett er aloo gobi, som er en vegetarklassiker med først og fremst blomkål. Krydringen av aloo gobi kan være svært lik krydringen av Bombay aloo, altså Bombay-potetene, men det er uråd å skille original fra kopi i krydringen av disse to rettene.

Navnet “Bombay” avslører at det likevel må være ganske mange tiår siden retten ble populær. Byen ble omdøpt til Mumbai i 1995, og det indiske språkpolitiet har vært grundig i fjerningen av referanser til “det koloniale navnet” Bombay. Når Bombay aloo likevel har overlevd i India, tyder det på at navnet har fått feste seg skikkelig over store deler av landet. Det er nemlig ingen som snakker om Mumbai aloo. Og i Mumbai er det da heler ikke få fastboende som heller sier “Bombay” om byen sin.

Nå er det også dem som hevder at Bombay-potetene er en av de mange liksomindiske rettene som har oppstått i Storbritannia, i møtet mellom utvandrede indere og et britisk publikum interessert i tilrettelagt “indisk” mat. Chicken tikka masala og alle rettene med balti i navnet er velkjente eksempler på “indiske” matretter oppstått i Storbritannia, og enkelte av disse har faktisk også begynt å bli populære i India.

Selv om vi ikke kan avskrive teorien om britisk opphav helt, virker den usannsynlig på grunn av den ekstra store utbredelsen Bombay-poteter har i nettopp Mumbai/Bombay. Muntlige kilder i Mumbai hevder også at dette var noe man allerede laget i kolonitiden, altså før britiskindiske retter typisk fant veien “tilbake” til India.

I alle fall er Bombay-potetene i dag nesten like populære i Storbritannia som i India. Fra typisk restaurantmat har de gått over til å bli en enkel favoritt også i private hjem, og et svært godt alternativ for en vegetarisk livsstil – eller en vegetarisk dag.

Og til slutt: Passer Bombay-potetene til et norsk kosthold? Ja! Dette er poteter og smør – norskere blir det knapt – med et bredt utvalg smaker som piffer det hele opp og skaper et fullverdig måltid. Det jo passe i et norsk kosthold!

Krydder
Det brukes en hel masse krydder i Bombay-poteter, noe som ikke nødvendigvis betyr at dette må bli sterkt – milde varianter er definitivt “lov”. De fleste har sin egen vri på krydringen, og man kan egentlig prøve med det meste. To-tre gjengangere er det imidlertid, og disse er nærmest “obligatoriske”:

Garam masala er (i motsetning til det britiske karripulveret) den mest brukte kryddermiksen i India, og den er ikke særlig sterk. Den får du kjøpt i innvandrerbutikker og her, i vår egen nettbutikk. Brune sennepsfrø hører også definitivt med, og selges også i innvandrerbutikker og i vår nettbutikk. Sistnevnte kan til nøds byttes ut med vanlige sennepsfrø.

De andre krydderene som er svært vanlige i Bombay-poteter er kurkuma (gurkemeie), malt koriander og chilipulver, som er godt tilgjengelig overalt. Hele frø som spisskummen og fennikel er ikke obligatoriske, men gir en veldig god smaksopplevelse. Også disse fås i innvandrerbutikker og i vår nettbutikk. Som et alternativ til de tre typene hele frø kan du også bruke den nordindiske krydderblandingen panch phoron.

Potetene kan være i hvilken størrelse som helst: Småpoteter gir flottest resultat men mye skrellejobb. Store skrelles og kuttes enklest i terninger eller større biter. Men potetene bør helst være ganske fastkokende. Du kan for øvrig også bruke gårsdagens restepoteter til denne retten!

 

 

 

 

Oppskrift

Ingredienser

750-1000 g fastkokende poteter
1 løk
75-100 ml nøytral matolje ELLER klaret smør (ghee)
2 ts brune sennepsfrø*
EVT. ½-1 ts hele spisskummenfrø*
EVT. 1 ts hele fennikelfrø*
½-2 ferske, røde chili
2-3 hvitløkbåter
EVT. 2-3 cm fersk ingefær
½ ts kurkuma (gurkemeie)
1+ ts garam masala
EVT. ½-1 ts chilipulver
1 ss sitronsaft
½-1 ts salt
HELST fersk koriander
EVT. 1 grønn chili

* Bruk gjerne 1+ ss av krydderblandingen Panch phoron i stedet for disse tre

 

Potetene skrelles. Store poteter kuttes i terninger på 2-4 cm, mens “babypoteter” beholdes hele. Løken hakkes ganske fin. Chili kuttes i ringer eller finhakkes. Hvitløk og eventuell ingefær skal enten finfinhakkes eller, enda bedre, knuses (presse eller morter), gjerne sammen.

 

Varm oljen eller det klarede smøret i en massiv panne (gjerne non-stick), sammen med de hele frøene (sennepsfrø og eventuelt spisskummen og fennikel). Vi skal nå gjøre det som på engelsk kalles tempering:

Når frøene begynner å poppe (NB: Sprutefare), har vi i løken og steker denne i 3-5 minutter til den mykner godt.

 

Rør nå inn chili, hvitløk (med eventuell ingefær) og krydderet i pulverform (kurkuma og garam masala). Rør og stek i et par minutter til den rå hvitløklukten forsvinner.

 

Så skal potetbitene, salt og sitronsaften røres godt inn. Fres kort.

Hell nå i såpass vann at potetene akkurat dekkes (ca. 4-500 ml). Kok opp, demp så varmen, sett på lokk og kok i 10 minutter.

Tips: Du kan også erstatte noe av vannet med en stor tomat som du har kjørt i blenderen.

 

Fjern nå lokket, øk varmen og kokestek potetene i 10-12 minutter til, slik at all væske har fordampet og potetene begynner å frese lett i pannen. Smak til med salt, sitron og chili.

Tips: Potetene blir aller best dersom de blir stekt litt skikkelig og får en småsvidd stekeoverflate. Utseendemessig blir de imidlertid flottest om du unngår nettopp dette.

 

Hakk gjerne en god porsjon fersk koriander og rør inn dette ved servering, eller strø blader over potetene. Du kan også garnere med fersk, grønn chili, kuttet eller hel. Server varmt eller smålunkent, som enkeltstående rett eller som tilbehør til stekte fileter av kylling, kjøtt eller fisk. Passer også til koteletter og grillmat.

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

 

Leave a Reply