Morkler, som vi faktisk kan finne i de delene av norsk natur som har kalk i jordsmonnet, er en av de mer eksklusive soppartene. Og ved Middelhavet ender den gjerne opp som forrett, for eksempel med båndspagetti.
Dette er en svært enkel morkeloppskrift fra Nord-Italia, der morkler er blant de mest populære sopptypene (som også finnes i langt større monn enn i Norge). Vårsoppen morkler brukes fortrinnsvis i risotto eller sammen med ulike typer pasta (typisk båndspagetti som tagliatelle eller fettucine).
Nedenfor finner du den enkleste, men også vanligste, oppskriften på pasta med morkler. I tillegg til gode morkler, er det tre ting som er viktig: En deilig og smaksrik extravirgine olivenolje, skikkelig bladpersille og ikke minst en god italiensk hardost (pecorino eller parmesan).
Men så blir det da også helt nydelig!
Korte og konsise oppskrifter |
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.
De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle! Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til spansk olivenolje. |
Oppskrift
Ingredienser
12-20 morkler
¼ løk ELLER 1 sjalottløk
3+2 ss extravirgine olivenolje
Litt salt og pepper
5-10 kvaster bladpersille
1-2 ss pecorino eller parmesan
200 g tagliatelle ELLER fettucine
Fremgangsmåte
Sett pastaen til koking (lettsaltet, fosskokende vann i 10 minutter) og kok til den er al dente. Hakk samtidig litt løk, finhakk bladpersillen og rens og grovkutt morklene (i 2-4, på langs). Varm ca. 3 ss olivenolje i en panne og stek løken på middels varme. Etter et par minutter, ha også i soppen, litt salt og pepper. Stek forsiktig, i 5-8 minutter, og ha i bitte litt vann ved behov.
Når pastaen er ferdig, hell den i et dørslag og så over i stekepannen (straks løk og sopp er klare). Skru av varmen og rør også inn hakket bladpersille, 2 ss extravirgine olivenolje og hardost (pecorino eller parmesan). Bland godt.
Server straks. Dette er ment som en forrett for 2 personer.
Leave a Reply