La Rioja, nord i Spania, er mest kjent for riojavinen i Nord-Europa. Men i Spania er også chorizopølsene fra La Rioja viden kjente, og ikke minst de deilige middagsrettene man kan lage av disse. En av de store klassikerne er alubias a la riojana, eller hvite bønner på riojansk vis.
De nesten klisjéaktige spanske rettene som nordeuropeerne har fått sansen for i de siste tiårene, tilsvarer i stor grad matkulturen fra Nord-Spania. Det er særlig her man ikke sparer på paprikapulveret, tomatene og chorizoen. Alubias a la riojana er akkurat en slik rett – en som alltid faller i smak hos norske gjester. Og er enkel å lage.
Tips: Husk å kjøpe kokechorizo (eller “grillchorizo”) til denne retten: Det er det myke, hele pølsene, ikke de harde. Og unngå for all del “chorizo” laget av de typiske norske industriprodusentene: Smaken ligner ikke en gang! Bruk chorizo laget i Spania eller fra en del norske småprodusenter. Og husk at bønnene må legges i vann kvelden før!
Korte og konsise oppskrifter |
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.
De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle! Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet guindillas (spansk chili). |
Oppskrift
Ingredienser
250 g hvite bønner (tørre)
1 stor løk
½-1 hvitløk
EVT. 100 g baconterninger
1-3 guindillas (hele, tørkede småchilier)
1-2 laurbærblader
250-350 g kokechorizo (hele, myke pølser)
4-6 ss olivenolje
2 ts mel
1 ss paprikapulver (gjerne røkt)
1 ts salt
Bilag:
Lyst brød (baguette)
Framgangsmåte
Kvelden før: Legg bønnene i vann over natten.
Dagen etter, skyll bønnene. Finhakk løk og hakk hvitløk og fres dette lett i en stor gryte med litt olje (sammen med eventuelle baconterninger).
Når løken har myknet litt, ha i ½ liter nytt vann, laurbærbladene, guindillaene og bønnene. Kok opp og la småkoke under lokk i totalt to timer. Etter halvannen time har vi i chorizoen, kuttet pent i skiver eller biter, samt smaker til med salt.
I en liten panne eller gryte varmer vi 3-4 ss olivenolje med mel og paprikapulver. Visp inn noe av kokevannet til bønnene. Rør denne meljevningen over i bønnegryten og la koke med i de siste 8-10 minuttene.
Server varmt, sammen med noe lyst brød (baguette) og gjerne en skvett ekstra god olivenolje over gryten. Denne tradisjonelle bønnegryten fra Rioja i Nord-Spania kan med fordel varmes opp igjen (rør inn litt vann). En kraftig riojavin er selvsagt rett drikke ved siden av denne gryten.
Annonse |
Leave a Reply