Gambas al ajillo serveres i enhver tapasbar i Spania med selvrespekt. Og det er vel trolig yndlingstapasen til flest spanjoler. I praksis er det kun snakk om (vanlige) reker, olivenolje, hvitløk, chili og persille. Enkelt, med andre ord!
Men det er ikke så enkelt som det høres ut … Gambas al ajillo krever litt trening for å få følelse med olje, hvitløk og reker. Det dreier seg om rett temperatur, om ikke å svi hvitløken og om å ha rekene i lenge nok men ikke for lenge. Den gode nyheten er, at mens man øver på å perfeksjonere denne retten, kan man kose seg med masse deilige hvitløksreker: Helt mislykket blir det nemlig aldri! Det er bare den siste tøtsjen man trenger trening til.
Merkelig nok er det som serveres som gambas al ajillo på norske “tapasrestauranter” nesten alltid komplett feil. Typisk brukes kongereker i stedet for reker (gambas = grønlandsreker!), disse grilles i stedet for fresing i olje (også godt, men det er en annen rett), og så videre. Så vil du lære å lage ekte, autentiske gambas al ajillo, gjør som dette:
Korte og konsise oppskrifter |
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.
De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle! Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet guindillas (spansk chili). |
Oppskrift
Ingredienser
150 g nypillede reker (= ca 50 reker)
5-8 hvitløkbåter
1-2 guindillas (hele, tørkede småchilier)
8 ss olivenolje
¼ ts salt
2 store kvaster bladpersille
Bilag:
Nybakt baguette
Framgangsmåte
Pill rekene, skjær hvitløken i ikke for tynne skiver og hakk persillen.
Varm en minst mulig panne med oljen til høy temperatur. Klem litt på guindillaene før de går i oljen, eller grovknus dem. Ha i hvitløkskivene og stek til de begynner å endre farge.
Ha så i rekene og bittelitt salt. Forkokte reker trenger kun 1-2 minutter: De er ferdige når de begynner å krympe.
Rør inn persillen når rekene er tatt av varmen.
Anrett helst rekene i en liten (forvarmet) terrakottaskål – én til hver person. Server med lyst brød (baguette) ved siden av, som ikke minst brukes til å suge opp den deilige oljen.
Annonse |
Leave a Reply