Dal bhat: Nepals tilsynelatende beskjedne nasjonalrett

posted in: Vegetar | 0

2017.12.25_Dal_bhat_VM_062

Linser og kokt ris. Det er det dal bhat betyr, ikke mer. Men i en skikkelig nepalsk dal bhat er det likevel vesentlig mer enn linser og kokt ris. Smaker, for eksempel. Masse smaker!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Dal bhat er et av de vanligste og mest hverdagslige måltidene i Nepal, større deler av Nord-India og Bangladesh. Da er det naturlig at oppskriftene varierer i rikt monn, med vekt på sursøte varianter med tamarind i Bangladesh, til mer jordaktige krydder i Himalaya.

Ja, man kan sprite opp linsene og risen med det meste. Løk, hvitløk, chili og ingefær er gjerne med, i tillegg til en rekke krydder og krydderblandinger, og gjerne noen ferske urter. Selv linsene byttes av og til ut med bønner eller splitterter, og risen med roti eller nanbrød. Ved siden av serveres gjerne sesongens grønnsaker, eller syltede grønnsaker.

Dette kan ende opp i alt fra en svært enkel anretning med kokt ris og en godt krydret linsesuppe, til et lekkert serveringsfat med 10-12 forskjellige skåler av forskjellige stekte og syltede grønnsaker og sauser.

Det som ikke er vanlig, er sideretter av kjøtt eller fisk. Dal bhat er og blir en vegetarrett (ikke vegan, da smør brukes og jogurt og lignende er vanlig som siderett). Skjønt, unntak finnes til alle regler, og da kanskje særlig i det ikke-hinduistiske Bangladesh.

Dal_Bath_Kathmandu
Slik, for eksempel, serveres dal bhat på en enkel restaurant i Nepals hovedstad Kathmandu. Litt chilimos og en heftig grønnsakscurry (tarkari) hører med ved siden av. Foto: Wikimedia

Men vi skal til Nepal. Der anses dal bhat, mer eller mindre formelt, som landets nasjonalrett. Og det er ikke rart. En typisk nepalsk familie spiser gjerne dal bhat to ganger daglig.

Det vil si, den typiske nepalske varianten er dal bhat tarkari. Da står tarkari for alskens typer grønnsaker som serveres ved siden av. Det kan virkelig være alt mulig! Ferske salatblader, spinat, syltede og sterkt krydrede grønnsaker (achari), eller stekte og kokte grønnsaker som poteter, gresskar, bønner, kål og tomater. Også disse er også helst krydret, som en liten vegetarcurry.

Det er nettopp sistnevnte, en enkel grønnsakscurry, som nepalere helst forbinder med en tarkari. Det betyr sesongens grønnsak, pluss løk og potet, og en drøss med krydder. Og for å være ærlig, er det vel nettopp kvaliteten på tarkarien som avgjør om serveringen av dal bhat er et kjempespennende måltid eller noe som tenderer mot tristesse.

Linsene kan selvsagt gjøres spennende, og de pleier å ha litt krydder. Men arbeidet ligger egentlig i sideretten(e). En eller flere gode tarkarier, og kanskje noen enkle pickles eller chutneys, ved siden av gjør en god dal bhat til et herremåltid!

Nepal er ikke kun høyfjell, slik man gjerne ser for seg. De fleste bor i lavlandet, og det går an å dyrke ris helt opp til 2000 meters høyde på disse breddegradene. De fruktbare dalene innunder Himalaya er faktisk noen skikkelige oaser, og helt ypperlige til grønnsaksdyrking. Det er derfor et stort utvalg av frukt og grønt i Nepal, og disse serveres daglig, alt etter årstid og tilgang.

Det er nettopp i disse ganske folkerike dalene at klassisk dal bhat er “det daglige brød” for befolkningen. Lenger oppi fjellene, i selveste Himalaya, har kostholdet tradisjonelt vært et annet. Her er risen mer dyrebar og erstattes med blant annet bukkehvete. Og meieriprodukter spiller en mye større rolle. Dal bhat er derfor for luksusmat å regne på høyfjellet i Nepal – hvis den da ikke er tilberedt med bukkehvete.

Vi skal prøve oss på en ekstra god variant av en standard dal bhat, slik den serverers i “lavlandet” (altså opptil et par tusen meter). Vi nøyer oss med én tarkari, så både den og linsene bør være gode! Og vi synes denne nepalske oppskriften lever veldig godt opp til nettopp de forventningene:

 

 

2017.12.25_Dal_bhat_VM_003

 

 

Oppskrift

Ingredienser

Til risen:
1 ss (klaret) smør
200 ml langkornet ris (ELLER 100 ml per person)
400 ml vann
½ ts salt

Til linsene:
200 ml røde linser
500 ml vann
½ ts gurkemeie
2-3 hvitløkbåter
2-3 cm fersk ingefær
3 ss klaret smør
¼ ts dyvelsdrek
1 liten løk
2 milde eller sterke chilier (helst grønne)
½-1 ts salt

Grønnsakene (tarkari):
250 g “hovedgrønnsak” (f.eks. gresskar, blomkål eller aubergine)
2 poteter
1 løk
1 saftig tomat
2 ss olje
1 ss (klaret) smør
2 hvitløkbåter
EVT. 1 fersk chili
½ ts gurkemeie (malt)
1 ts spisskummen (malt)
¼ ts kanel (malt)
¼ ts bukkehornkløverfrø (malt)

Annet tilbehør:
EVT. tomatchutney
EVT. naturell jogurt (gjerne rørt til med moste korianderblader)
EVT. noen ferske korianderblader
EVT. pickles

 

2017.12.25_Dal_bhat_VM_006

Begynn med å skylle linsene godt. De kan gjerne også få stå i vann i 30-60 minutter, mens vi forbereder grønnsakene. Til linsene kuttes løken i skiver, mens hvitløk og ingefær renses, kuttes og knuses eller kvernes til en paste (i morter eller kjøkkenmaskin).

Vi kutter også grønnsakene til tarkarien: “Hovedgrønnsaken” kuttes i små eller større biter etter hva det er (gresskar eller aubergine i terninger på ca. 2 cm, blomkål i små buketter). Løken kuttes i skiver, og potetene og tomatene kuttes i små terninger (1+ cm). Hvitløken skal moses, i morter eller i hvitløkpresse.

 

2017.12.25_Dal_bhat_VM_009

Først til linsene: Sett på en gryte med klaret smør, dyvelsdrek, kuttet løk og hele chilier. Fres på middels til høy varme til løken begynner å ta litt farge.

 

2017.12.25_Dal_bhat_VM_013

Ha så i resten av ingrediensene: Most hvitløk og ingefær, de noe bløtlagte linsene, gurkemeie, nytt vann og salt. Kok opp og la småkoke under lokk til linsene er gode og myke (rundt 20 minutter).

Ha litt vann stående klart, i tilfelle linsene tykner for mye. Og fjern lokket mot slutten dersom det blir for suppete. Vi er ute etter en konsistens som er som en tykk suppe.

 

2017.12.25_Dal_bhat_VM_018

Imens begynner vi med grønnsakscurryen (tarkarien): Varm en høy panne med (klaret) smør, olje, løken og den eventuelle hele chilien. Fres dette til løken begynner å brunes lett.

 

2017.12.25_Dal_bhat_VM_021

Nå skal resten av ingrediensene inn: Rør først inn den moste hvitløken og de tørre krydderene, deretter potetene og tomaten. Til sist røres også “hovedgrønnsaken” inn. Rør alt godt inn i krydderoljen.

Sett på lokk og la surre på lav varme i rundt 15 minutter, eller til alle grønnsakene er myke. Rør grundig en gang i blant, og ha en skvett vann stående i tilfelle det begynner å svi seg for mye.

 

2017.12.25_Dal_bhat_VM_023

Husk også å lage ris: Skyll risen under rennende vann til vannet blir helt klart. Varm en gryte med (klaret) smør og ha oppi risen. Fres denne i et par minutter. Slukk med vannet og ha i salt. Kok opp, demp varmen, og la småkoke under lokk i ca. 10 minutter (se pakken for koketid). Skru av varmen, men la bli stående på varmekilden og trekke i minst 5 minutter til før servering.

 

2017.12.25_Dal_bhat_VM_041

Dal bhat kan anrettes på et utall måter: Du kan legge de tre delene, samt eventuelt ekstra tilbehør, pent ved siden av hverandre på en tallerken. Eller, som en mer høytidelig anretning, legger du hvert element i hver sin skål (jo flere, jo mer fornemt).

 

 

Leave a Reply