Rôti d’agneau: Sørfransk lammestek

posted in: Kjøttretter | 0

2017.09.09_Roti_d_agneau_VM_012

Rôti på fransk er det samme som roast på engelsk, altså en stek. Men en sørfransk rôti er også noe mer: Den har nemlig en heftig harmoni av urter, krydder og godsmaker. Til lam inkluderer dette gjerne en skvett rødvin og litt honning.

Det sørfranske kjøkkenet er enklere enn det høres ut. Man må kun ha de rette råvarene, så er det minst like enkelt som norske tradisjonsretter. Til en deilig lammestek på sørfransk maner trenger man en del tørkede eller friske urter (eller rett krydderblanding) og noen ekstrasmaker som hvitløk, rødvin og honning. Potetene (og eventuelt andre rotgrønnsaker) har vi gjerne i ovnen samtidig. Enklere blir det knapt!

I denne oppskriften bruker vi krydderblandingen <i, som inneholder de typiske urtene man ville brukt i Sør-Frankrike. Alt fra rosmarin og hvitløk til sar og en tøtsj lavendel og kanel. Og for at krydderene skal få best mulig virkning, bør steken gnis inn med miksen kvelden før den skal i ovnen. Alt i alt gir dette en herlig smakseksplosjon. Sør-Frankrike, rett og slett!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sydlandsk lammekrydder.

Oppskrift

Ingredienser

1,5 kg lammestek (gjerne i nett)
1-2 ss sydlandsk lammekrydder
EVT. 3-4 ss rødvin
1,5 ts salt

6-8 poteter
5-8 sjalottløk
EVT. 4-8 hvitløkbåter
5-6 ss olivenolje
1 ts sydlandsk lammekrydder
1 ts salt
2 ss smør
1 ss honning

 

Framgangsmåte

Skyll lammesteken og gni den inn med lammekrydder, salt og eventuelt en skvett rødvin. Legg den i en frysepose og la den trekke til seg krydderene noen timer (eller helst over natten) i kjøleskapet.

Sett ovnen på 180 °C. Smør inn langpannen med rikelig olivenolje, legg steken på brettet og sett dette i den forvarmede ovnen. Her skal steken stå i om lag 50 minutter. Bruk gjerne steketermometer: Stek i så fall til den indre temperaturen når 72 °C (da er den rosarød inni).

Samtidig skrelles poteter og kuttes i ikke for små biter eller i smale båter. Sjalottløk og eventuell hvitløk skrelles men får forbli hel. Potetene og løken trenger 35-40 minutter, så legg dem på langpannen sammen med steken etter 10-15 minutter. Strø også salt og 1 ts krydder over potetene og hell over ca. 150 ml vann. Rør i potetene med en stekespade 2-3 ganger i løpet av prosessen.

Smelt smør og honning. Hell dette over lammesteken når det gjenstår 10 minutter. Snu også på potetene en siste gang. La steken sette seg i minst 5 minutter etter at den er tatt ut av ovnen og før den skjæres i skiver og serveres.

 

 

Leave a Reply