Janjetina ispod peke: Kroatisk lam laget av fårikålkjøtt

posted in: Gryteretter, Kjøttretter | 0

2017.09.08_Janjetina_ispod_peke_VM_005

Noen av de beste og enkleste lammerettene overhodet finner vi på Balkan. Her er får og lam helårsmat og restaurantmat. Kroatene er kjent for sin sjømat og sitt grillkjøkken, og de har sine svært enkle og virkningsfulle triks med lammekjøttet.

Janjetina ispod peke betyr “lammekjøtt i peke“. Og peke på kroatisk – eller sač på bosnisk og serbisk – er et spesielt kokekar som brukes mye på Balkan. Det er en jernpanne som settes i glørne i peisen eller på bålet, samt et stort, buet lokk der det er plass til mye damp, og som det legges enda mer glødende kull oppå. Effekten er om lag den samme som når vi har en jerngryte med lokk i stekeovnen – og det er akkurat dette vi skal gjøre.

Om kokekaret kan høres eksotisk ut, er ingrediensene det ikke. Gulrøtter, løk, potet pluss lam = sant! Dette er en standardkombinasjon på hele Balkan, og da særlig i Kroatia, Serbia og Bosnia. Og det fungerer. Svært godt!

Til en kroatisk janjetina ispod peke brukes det mer eller mindre krydder og urter – alt etter husets tradisjoner. I Bosnia holdet det med salt og pepper. I Kroatia har man gjerne i en del mer urter, hvitløk, og som regel også olivenolje, sitron og så videre. Vi bruker her krydderblandingen sydlandsk lammekrydder, som inneholder de typiske smakene man forfiner lammekjøttet med også i Kroatia.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sydlandsk lammekrydder.

Oppskrift

Ingredienser

1 kg fårikålkjøtt
4-8 ss olivenolje
500 g gulrøtter
5-700 g poteter
2 løk
500 ml buljong ELLER vann
2 ss sydlandsk lammekrydder
2 ts salt (mindre dersom du bruker buljong)
EVT. litt fersk (blad)persille

 

Framgangsmåte

Varm en gryte (helst en solid jerngryte som senere kan settes i ovnen) med rikelig olivenolje. Stek fårikålkjøttet kort på alle sider i den hete oljen. Slukk med 200 ml vann og pass på å “vaske” kjelebunnen med denne væsken, slik at eventuelt bunnlag løsnes. Damp under lokk i 1 time og rør 1-2 ganger. Sett etter hvert stekeovnen på 220 °C.

Imens skrelles og kuttes løk, poteter og gulrøtter i ekstra store biter, og 500 ml lettsaltet vann eller buljong varmes opp. Rør nå lammekrydder, saltvann/buljong og de store grønnsakene inn sammen med kjøttet. Bland godt.

Gi det hele et raskt oppkok og sett inn i den forvarmede ovnen. NB: Påse at gryten din (også lokket!) tåler å stå i ovn, eller bruk en ildfast form med lokk! Her skal det stå i maksimalt halvannen time, men sjekk væskebeholdningen etter 1 time (det er ikke usannsynlig at du må fylle på litt vann). De siste 10-15 minuttene kan du gjerne fjerne lokket, dersom det er nok væske – da blir det litt mer grillkonsistens på kjøttet og grønnsakene.

Server varmt, i gryten, formen eller på fat. Strø gjerne over noe hakket (blad)persille ved servering.

 

 

Leave a Reply