Pilzgröstl mit Teufelsdreck: Djevelsk soppanne

posted in: Kjøttretter | 0

2016-10-28_sopp_med_dyvelsdrek_vm_009

Som soppvandt kan jeg love deg: Dette er en djevelsk god sopprett, ja kanskje en av de beste overhodet! Pilzgröstl er en tradisjonell måte å tilberede sopp på i Alpe-regionen. Og denne varianten, med superkrydderet dyvelsdrek, er den beste vi har kommet over så langt.

Pilzgröstl består i første rekke av smakssterk skogsopp, poteter, bacon, matfett og et eller flere krydder. Retten forekommer fra Nord-Italia til Sør-Tyskland i en haug med variasjoner tilpasset lokal matkultur og lokale råvarer. Tyngdepunktet ligger i Østerrike, der dette er den aller vanligste måten å tilberede egensanket sopp på.

Varianten med dyvelsdrek er uvanlig, ikke minst med tanke på at dyvelsdrek knapt har vært i bruk i Europa siden tidlig Middelalder (før den tid var det et favorittkrydder i Romerriket). Men som i andre retter, erstatter dyvelsdrek her både løk og hvitløk, og det med glans!

Dyvelsdrek får du for øvrig kjøpt her, i vår egen nettbutikk.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet dyvelsdrek.

Oppskrift

Ingredienser

500 g smaksrik sopp (f.eks. traktkantareller eller kantareller)
4-6 poteter
HELST 50-100 g baconterninger
1-2 milde, rød chilier
3-4 ss vanlig olivenolje
½ ts dyvelsdrek
½ + ½ ts salt
1 liten skvett (30-50 ml) tørr hvitvin (ELLER vann med ½ ts eddik)
1-2 ss extra virgen olivenolje
EVT. litt fersk (blad)persille

 

Fremgangsmåte

Kutt potetene i ganske tynne skiver. Varm en panne med 2 ss vanlig olje til høy temperatur, og plasser potetskivene der, side om side. Snu potetskivene når de er godt brunet på undersiden (etter ca. 5-7 minutter), salt dem og stek videre på middels varme i 5-6 minutter på den andre siden. Slukk med litt (50-100 ml) vann og la dampe under lokk i 10 minutter til.

Samtidig, i en annen panne varmes 1-2 ss olje, samt hakket chili og eventuell bacon. Når chili (og bacon) har fått frest litt, ha oppi dyvelsdrek.

Rør litt og ha deretter i soppen og salt. La frese til væsken er sivet ut av soppen, og så er fordampet igjen. Slukk den tørre soppen med en skvett hvitvin (eller vann med hvitvinseddik).

Rør raskt sammen innholdet i de to pannene (varm opp dersom de ikke ble ferdige samtidig). Ta av varmen og rør inn en skvett ekstra god olivenolje, og eventuelt en håndfull hakket persille.

Server varmt, enten som frittstående rett, eller som bilag til en kjøttrett, for eksempel en svinestek, lammelår eller entrecôte.

 

 

Leave a Reply