Cèpes à la bordelaise: Steinsopp på sørfransk vis

posted in: Vegetar | 0

2015.09.30_Cepes_bordelaise_VM_038

Steinsopp slik den tilberedes i Bordeaux i Sør-Frankrike! Dette er et festmåltid for oss soppelskere, og det ser også heftig delikat ut. Sør-Frankrike er en region med masse sopptradisjon og eldgamle oppskrifter, så Bordeaux er definitivt adressen for å bli inspirert på soppkjøkkenet.

Cèpes à la bordelaise er en ekstra vakker tilberedning av det som i bunn og grunn er standardmetoden for sopp i denne delen av Europa: Steking i god olivenolje og en god porsjon hvitløk og persille. Al ajillo, kaller vi det rett sør for grensen, i Spania, a l’ail heter det på fransk. Den eneste forskjellen i denne oppskriften er bruken av sjalottløk og en skvett sitron.

Cèpes à la bordelaise er ypperlig som et frittstående lite soppmåltid. Eller de kan serveres som siderett til for eksempel oksestek, vil eller lam. En herlig liten smaksbombe er de i alle fall!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til spansk olivenolje.

Oppskrift

Ingredienser

500 g fersk steinsopp (ferdig renset)
3-4 ss olivenolje (til steking)
1 stor / 2 små sjalottløk
1-3 hvitløkbåter
1 liten bunt persille (blad- eller krus-)
½ sitron, saften av
2-3 ss extra virgen olivenolje
1 ts salt
¾ ts pepper

Bilag:
Baguette

 

Fremgangsmåte

Rens soppen. Separer stilken fra hatten. Store hatter kuttes i 2-4 biter, mens små hatter beholdes hele. Stilkene kuttes i mindre terninger. Finhakk sjalottløk, hvitløk og persillen. Press saften ut av ½ sitron.

Varm en stor panne med noe av stekeoljen. Når olje og panne er gjennomvarm (men ikke het), ha i så mange sopphatter som passer ved siden av hverandre. Ha på noe salt og pepper. Stek i rundt 5 minutter på middels til høy varme. Snu hattene, ha litt mer salt og pepper, og stek i 4-5 minutter til. Gjenta med de resterende hattene. Hold varmt.

Stek så de hakkede stilkene i kun litt stekeolje. Ha over litt salt og pepper, og stek bitene i 4-5 minutter. Når stilketerningene er passe gjennomstekt, rør inn sjalottløken og hvitløken og stek i 4-5 minutter til.

Ta av varmen og rør straks inn den gode olivenoljen, mye (ikke all) persille og sitronsaften. La trekke litt, men hold varmt.

Ved servering arrangeres steinsoppen på porsjonstallerkener eller på et fat: For eksempel hatter og stilkekutt side ved side. Strø så over den siste persillen. Ved siden av er det godt med litt brød (baguette, toast) og smør, og ikke minst en fyldig bordeauxvin.

 

 

Leave a Reply