Potage de courgettes à la marjolaine: Squashsuppe med merian

posted in: Supper, Vegetar | 0

2016.06.18_Squashsuppe_merian_VM_026

Squashsuppe er en deilig, sørfransk tradisjon med masse variasjonsmuligheter. Squashen gir en deilig, lun grunntone som er vidåpen for urter og andre gode tilleggssmaker. En av de typiske og mest potente variasjonene er nettopp med den underkjente urten merian, som er mye brukt i Frankrike.

En god potage de courgettes (squashsuppe) er enten et forfriskende sommer- eller høstmåltid, eller en appetittvekkende forrett. Enkel å lage er den også! Og de nevnte variasjonsmulighetene: Vi velger å avslutte med en god skvett hvitvin og noe hakket, fransk ost. Andre går for alt fra fersk ingefær til pesto, pinjekjerner eller spinat/brennesler.

Men begynn gjerne med denne velprøvde varianten av en sørfransk klassiker! For merian er en perfekt kombinasjon sammen med squashen.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet merian.

Oppskrift

Ingredienser

2 store squash (7-800 g)
1 stor løk
1 hvitløkbåt
500 ml kjøttbuljong (1-2 terninger)
1 ss smør
1½ ss merian
1 ts salt
Litt pepper
HELST en liten skvett tørr hvitvin
GJERNE 20-40 g chèvre, brie eller feta

Bilag:
Lyst brød (baguette)

 

Fremgangsmåte

Skrell løk og squash og kutt dem i mindre terninger. Finhakk hvitløken. Kok opp buljongen.

Varm smøret i en stor nok gryte. Surr løken, squashen og hvitløken i smøret i minst 5-10 minutter, men ikke la det brunes.

Slukk med (eventuell skvett hvitvin og) den kokende buljongen og la småkoke i 12-15 minutter, eller til squashen er gjennomkokt. Ha så i merian og kok i 1-2 minutter til.

Mos det hele med stavmikseren og smak til med salt og pepper.

Server varmt, gjerne med noe brød (baguette) ved siden av. Suppen blir ekstra god dersom vi finhakker noe ost (chèvre, brie eller feta) og strør over ved servering, samt et lite ekstra dryss merian.

 

 

Leave a Reply