Truite sauce marjolaine: Ørret i fransk meriansaus

posted in: Fisk og skalldyr | 0

2016.06.30_Truite_sauce_marjolaine_008

Ørret i meriansaus er en overraskende god kombinasjon; det vil si, treffsikker som det franske kjøkkenet bruker å være. Merian er faktisk en av de mest brukte urtene til ørret i Frankrike, og gamle oppskrifter tyder på at det har vært siden slik Middelalderen.

Denne tradisjonelle franske kombinasjonen er i tillegg enkel og grei å lage. Ingrediensene er “de vanlige” når vi skal lage gode franske sauser, klassikerne hvitvin, sjalottløk og fløte. Sammen med fisk og den rette urten, er det jo ingenting som kan gå galt da!?

Oppskriftene på truite sauce marjolaine varierer en del gjennom Frankrike, og da er det kanskje helst råvaren ørret som er utslagsgivende. Har vi småørret, en stor oppdrettsørret, ørretfileter eller kotelettstykker? Sauce marjolaine (meriansaus) passer til alle variantene, samme om vi griller, steker, ovnsbaker eller trekker ørreten. Oppskriften nedenfor er en variant som er uavhengig av ørretens tilberedningsprosess, så du kan bruke den til alle varianter!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet merian.

Oppskrift

Ingredienser

2-3 småørret
Litt salt, pepper
1 ts merian
2-3 ts god olivenolje

Til sausen:
1 stor sjalottløk
2 ts merian
100 ml tørr hvitvin
100 ml fløte
2 ts sitronsaft
2 ss smør

Bilag:
Poteter (kokt eller ovnsbakt) ELLER baguette

 

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C.

Rens og vask ørretene og gni dem inn med litt olje, salt, pepper og merian (inn- og utsiden). Legg dem i en godt smurt ildfast form. Ha formen i den forvarmede ovnen og la steke i maksimum 20 minutter. Midtveis sprutes litt væske over fisken. Vurder å dekke fisken med aluminiumsfolie mot slutten, dersom den begynner å svi seg.

Samtidig lages meriansausen: Finhakk sjalottløken og ha denne i en tørr, varm kjele. Når løken mykner noe, slukk med vinen. Ha så også i fløten. Kok i et par minutter, til væsken er redusert til om lag halvparten.

Sil sausen og ha den tilbake i kjelen, over lav varme. Ha straks i merian og visp inn smøret (litt av gangen!) og sitronsaften. Juks eventuelt med litt maizena dersom sausen ikke tykner (den skal være rimelig flytende). Smak til med salt og pepper.

Server ørreten varm, på en seng av meriansaus. Bakte eller kokte poteter ved siden av passer godt, eller noe lyst brød (baguette).

 

 

Leave a Reply