Saumon au poivre rose: Laks med rosépepper

posted in: Fisk og skalldyr | 0

2016.07.02_Saumon_ poivre_rose_VM_012

Laks med rosépeppersaus har et deilig vulgært utseende med sin pinke saus og kraftige smak av “rosa pepper”. Dette er en lakserett med fransk opphav, men med størst utbredelse i den fransktalende delen av Canada, Québec.

Liker du rosépepper (som ikke er noe for enhver), vil du elske denne opulente franskkanadiske lakseretten. Det er særlig Québec som har lagt sin elsk på rosépepperen, som egentlig er et bær fra det brasilianske peppertreet. Med laks passer dette bæret ekstra godt sammen, slik også mange lakserøkere har funnet ut.

Sausen blir herlig pink (dersom du bruker rosévin) og kraftig. Akkurat passe til en såpass kraftig fisk som laksen. Og et iøynefallende måltid selv for de mest blaserte!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet rosépepper.

Oppskrift

Ingredienser

500 g laksefilet
2-3 ss nøytral matolje
1 ts rosépepper (knust)
½ ts hvit pepper
½ ts salt
2-4 ss tørr rosé- eller hvitvin

1-2 sjalottløk
100 ml tørr rosé- eller hvitvin*
150 ml crème fraîche
1 ss sitronsaft
1 ts rosépepper (knus noen, ikke alle bærene)
½ ts hvit pepper
½ ts salt
1 knivsodd muskat
EVT. ½ ts vaniljesukker

Bilag:
Baguette ELLER poteter ELLER pasta

 

* Rosévin gir en pink saus, mens hvitvin gir en nøytral, lys saus. Smaken er den samme.

 

Framgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 °C. Smør en ildfast form (gjerne serveringsformen) med oljen. Legg laksefiletene i formen, med skinnsiden ned. Strø over krydder og skvett over litt hvitvin.

Når ovnen er varm, la steke i 8-15 minutter, alt etter tykkelsen på fisken.

Samtidig lages rosépeppersausen: Finhakk sjalottløken eller kjør den i kjøkkenmaskinen. Varm løken i en tørr gryte, og ha i vinen når den begynner å frese. Reduser til rundt halvparten før crème fraîchen, sitronsaften og krydderene vispes inn. La småkoke under omrøring i 5 minutter og smak til med salt og krydder. Spe ut med litt vann om nødvendig.

Når fisken er klar, helles rosépeppersausen over fisken, gjerne i den ildfaste formen, eller på hver tallerken. Pynt gjerne med litt ekstra rosépepper eller noe grønt.

Ved siden av passer hvitt brød (baguette), poteter eller pasta (type båndspagetti).

 

 

Leave a Reply