Entrecôte sauce au brie: Entrecôte med briesaus

posted in: Kjøttretter | 0

2016.06.16_Entrecote_sauce_brie_VM_016

Entrecôte tilberedes på de forskjelligste måter i Frankrike. Én av disse, som har sitt opphav i Paris-regionen, er spesielt populær i hele landet, og det er entrecôte med briesaus. Osten brie med sin milde smak, og beriket med litt sjalottløk og hvitvin, passer nemlig perfekt til mørt oksekjøtt.

Entrecôte sauce au brie påtreffes ofte på franske restauranter, men dette er også en rett folk flest lager hjemme. særlig nord i Frankrike. Sausen er nemlig grei og rimelig å lage, og den gir entrecôten eller annen oksefilet en viss fylde uten å dominere. Retten er kanskje spesielt utbredt i grillsesongen.

Briesaus er i utgangspunktet ganske mild, og det er derfor vanlig å tilføye en ekstra smak. Det kan være en type urt, men aller vanligst er rosépepper (som også er dekorativ). Briesausen med rosépepper smaker for øvrig også godt til annet tilbehør enn oksekjøtt. Den går til svin og ikke minst til pannestekte sjampinjonger.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet rosépepper.

Oppskrift

Ingredienser

2 entrecôter
1 sjalottløk (ikke for liten)
1 ss smør
5-6 ss (50-70 ml) tørr hvitvin
50-70 ml fløte
1 ss rosépepper
50-60 g brie
½ ts salt
Ekstra fløte

Bilag:
F.eks. 4-8 store sjampinjonger (+ 1-2 ss smør)
Gjerne noen skiver brie
Poteter

 

Framgangsmåte

Til briesausen finhakkes sjalottløken. Varm en liten gryte med smøret og fres løken kort, før det hele slukkes med en skvett hvitvin.

Reduser væsken på middels varme (5-7 minutter) og ha i fløten og rosépepperen. Reduser igjen (5-8 minutter) og ha så i brien, som las smelte på lav til middels varme. Visp jevnt, og rør eventuelt inn mer fløte for rett konsistens. Smak til med salt.

Entrecôten stekes eller grilles på vanlig måte (gjerne med smør, salt og vanlig pepper).

Ved siden av passer stekte, friterte eller kokte poteter. Passende grønnsaker er for eksempel sjampinjonger, squash eller brokkoli, tilberedt i smør.

Server sausen varm, over entrecôten. Pynt gjerne med litt ekstra rosépepper og noen skiver brie.

 

 

Leave a Reply