Mousse chocolat au piment d’Espelette: Sjokolademousse med piment d’Espelette

posted in: Desserter | 0

2016.06.04_Mousse_chocolat_Espelette_VM_006

Sjokolademousse er en gammel dessertklassiker fra det franske kjøkkenet. Og Fransk Baskerland har bidratt med en ekstra liten piff: Nemlig chilipaprikaen piment d’Espelette, som gir “det lille ekstra” og et snev av luksus.

Trikset bak en god sjokolademousse er selvsagt god sjokolade: Dette er tross alt hovedingrediensen som bærer hele smaken. Litt mørk og bitter bør den være, og med høyest mulig kakaoinnhold. En ekstra god kokesjokolade gjør som regel jobben.

Trikset bak en litt mer spennende sjokolademousse har også vært kjent lenge. Og det er litt mild chili for den ekstra piffen. Chili og sjokolade går nemlig sammen som hånd i handske! Denne sammensetningen har vært i bruk i Frankrike lenge. Men skal det være ekstra, ekstra godt, bruker franskmennene den dyrebareste og bestsmakende chilien de har å by på, nemlig piment d’Espelette, som kun får dyrkes i et par kommuner i Fransk Baskerland.

Da blir det til gjengjeld også ekstra godt og ekstra eksklusivt! Ekte piment d’Espelette for du for øvrig kjøpt her, i vår egen nettbutikk.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet piment d’Espelette.

Oppskrift

Ingredienser

200 g mørk, god kokesjokolade
80 g smør (ELLER 2 ss crème fraîche)
4 egg
Ca. ½ ts piment d’Espelette
1 ts sukker
1 knivsodd salt

 

Framgangsmåte

Smelt forsiktig sjokoladen sammen med smøret, helst i vannbad (eller i mikroen). Rør godt.

Skill eggehviten og -plommene, og rør eggeplommene sakte inn i sjokoladen sammen med litt Espelette-paprika.

Stivpisk eggehviten sammen med litt sukker og salt. Rør først forsikting en firedel av eggehviten innunder sjokoladen, og deretter resten.

Før servering has moussen i pene serveringsglass. Disse settes i kjøleskapet i 3-12 timer, eller til nød i fryseren i 15-20 minutter. Pynt gjerne med bitte litt strø av piment d’Espelette ved servering, med noen jordbær, noen mynteblader eller med pisket krem.

 

 

Leave a Reply