Moules à la crème au piment d’Espelette: Blåskjell i espelettepaprikakrem

posted in: Fisk og skalldyr | 0

2016.07.08_Moules_piment_Espelette_VM_015

Fransk Baskerland er en region selv franskmennene ser beundrende opp til når det gjelder matkultur. Og det er særlig måten baskerne tilbereder fisk og skalldyr på som har en svært så høy stjerne i dagens Frankrike. Og hvis det i tillegg er med piment d’Espelette … mmm!

Blåskjell med piment d’Espelette er en nordbaskisk klassiker som lever opp til alle forestillingene. Piment d’Espelette, hva er så det, spør du kanskje? Det er en mild chili (eller sterk paprika) med mye smak som dyrkes i Espelette, et par kommuner i Fransk Baskerland. Opphavsbetegnelsen er beskyttet, så denne dyre paprikaen får kun dyrkes nettopp der.

Sammen med alskens skalldyr er piment d’Espelette i sitt absolutte ess. Sammen med blåskjell, for eksempel, som i moules à la crème au piment d’Espelette. Du får for øvrig kjøpt piment d’Espelette her, i vår egen nettbutikk!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet piment d’Espelette.

Oppskrift

Ingredienser

1 kg ferske blåskjell
1 liten løk
2 sjalottløk
5 hvitløkbåter
3 ss strøkavring
1 dl fløte
¾ – 1 dl tørr hvitvin
1 ss piment d’Espelette
1 liten bunt fersk bladpersille

Bilag:
Baguette

 

Framgangsmåte

Vask blåskjellene og rens bort skadde eller døde skjell. Hakk persille, løk, sjalottløk og hvitløk.

Ha alle ingrediensene, unntatt halvparten av persillen, i en stor kjele (helst en kjele på 4-5 liter). Ha på lokk og sett til koking. Når det koker, skru av platen og la stå på varmen i 2-3 minutter.

Server varmt i en større serveringsbolle, og strø over den resterende, hakkede persillen.

Server helst noe hvitt brød (baguette) ved siden av.

PS: Denne oppskriften er fra det offisielle nettstedet til produsentene av piment d’Espelette: www.pimentdespelette.com. Her er det mange flere ypperlige oppskrifter fra Baskerland!

 

 

Leave a Reply