Frankrike og urter! Franskmenn treffer gjerne med urtevalget, og poulet à la sarriette er intet unntak. Urten sar, eller bønneurt, brukes gjerne i andre kontekster i andre land, men her passer den utmerket med kylling, sjalottløk, hvitløk og hvitvin.
Sarriette, eller sar, er mye i bruk i fransk kjøkken. Urten er en av hovedkomponentene i autentiske herbes de Provence, og som i Tyskland brukes den mye i forbindelse med snittbønner. Men i Frankrike er bruksområdet for sar videre, som denne ovnsbakte sarkyllingen illustrerer.
Poulet à la sarriette er ikke en allment kjent hverdagsrett i Frankrike, men den påtreffes her og der. Likevel er dette en herlig og smaksfull representant for dagens folkelige, franske kjøkken. Og svært enkel å lage, selv om det tar litt tid. Har du ikke sar/bønneurt? Det får du kjøpt her.
Korte og konsise oppskrifter |
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.
De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle! Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sar (bønneurt). |
Oppskrift
Ingredienser
1 hel kylling ELLER 2 kyllinglår og 2 kyllingfileter
1 glass (120-150 ml) tørr hvitvin
5-6 ss god olivenolje
3-4 ss crème fraîche ELLER rømme
1 toppet ss sar
1 ts salt
½-1 ts nykvernet pepper
½ hvitløk
3-4 sjalottløk
EVT. ½-1 squash
EVT. 4-6 poteter
EVT. 10-15 oliven
Framgangsmåte
Ved hel kylling, del denne i fileter, lår og vinger. Legg kyllingen i en ildfast form.
Sett stekeovnen på 180 °C.
Bland vin, olje, crème fraîche, sar, salt og pepper og bad kyllingbitene i dette. Skrell sjalottløk og kutt dem i 2-3 biter. Skrell hvitløkbåtene. Kutt eventuell squash i skiver eller terninger og eventuelle poteter i skiver eller tynne båter. Poteter eller andre rotgrønnsaker dyttes innunder væsken, mens løk, hele hvitløksbåter og squash legges oppå kyllingen. Strø litt ekstra salt over grønnsakene.
Stek 60-65 minutter i den forvarmede ovnen. Etter ca. 40 minutter, hell litt væske/olje over kyllingen og grønnsakene. Dekk til med aluminiumsfolie dersom det begynner å svi seg.
Server varmt. Dersom du ikke har poteter i formen, passer også pasta godt ved siden av. Pynt gjerne med litt ferske urter (sar, timian, gressløk eller bladpersille) og ha gjerne noen gode oliven oppi formen.
Leave a Reply