Sauce à l’estragon: Fransk estragonsaus

posted in: Vegetar | 0

2016.05.31_Sauce_al_estragon_VM_020

Dette er en klassisk fransk urtesaus som er svært mye i bruk til fisk, kylling og svin, men også til grønnsaker og pommes frites. Crème fraîche kokes inn med sjalottløk, hvitvin og estragon til en herlig smaksbombe av en saus.

Ofte serveres sauce à l’estragon svært tykk, nesten med konsistens av urtesmør. Da har vi en veldig, veldig smaksintensiv saus som brukes i beskjedne mengder, og da gjerne til stekt eller ovnsbakt fisk eller pommes frites. Men vi kan også lage den mer flytende, som en vanlig saus, noe som passer bedre til enkle retter av svin (koteletter, f.eks.) og kylling.

Sauce à l’estragon passer for øvrig også ganske godt til rødt kjøtt. Men til dette brukes som regel dens nære slektning, sauce béarnaise, som har mange av de samme ingrediensene men er noe mer komplisert å lage. Sauce à l’estragon holder seg noen dager i kjøleskapet!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet estragon.

Oppskrift

Ingredienser

3 sjalottløk
150 ml tørr hvitvin
3 ss tørket estragon
1 beger crème fraîche (3 dl)
6 ss smør (80 g)

 

Framgangsmåte

Finhakk sjalottløken og ha den i en tørr, varm panne. Når det begynner å bli varmt, men før løken svir, ha i hvitvinen og estragonen og småkok til vinen har fordampet. Rør så inn et beger crème fraîche og la det hele småkoke i 15 minutter.

Kutt smøret i terninger og ta sausen av varmen. Ha smøret i sausen under kraftig omrøring (bruk visp).

Sausen serveres varm eller lunken ved siden av først og fremst stekt fisk (for eksempel steketorsk eller stekt/ovnsbakt laks). Men den passer også til kylling, svin (inkludert koteletter) og pommes frites.

 

 

Leave a Reply