Poulet à l’estragon: Fransk estragonkylling

posted in: Fugl | 0

2016.05.30_Poulet_al_estragon_VM_002

Estragonkylling er en av de mest populære kyllingrettene i Frankrike, og det med god grunn! Den blander de fineste franske tradisjonene, med superurtern estragon, sjalottløk, fløte og hvitvin til en perfekt balansert blanding.

Poulet à l’estragon står på repertoaret til enhver franskmann med matglede og -kunnskap. Denne erkefranske retten er så utbredt at det er umulig å definere én, klar oppskrift for den. “Alle” har sin vri. Noen insisterer på crème fraîche, andre på hvitløk og andre til og med på en skvett cognac til flambering. Stort sett blir resultatet storslått!

Oppskriften nedenfor er mer eller mindre den alle kan enes om, en slags basisoppskrift for poulet à l’estragon. Den kan lages med fersk eller tørket estragon: Fersk er litt elegantere, men tørket estragon er like smaksrik og intensiv som fersk, og derfor enklere.

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet estragon.

Oppskrift

Ingredienser

1 kg kylling (bryst og lår)
2-3 ss olivenolje
1-2 ts salt
2-3 sjalottløk
150 ml tørr hvitvin
400 ml hønsebuljong (1 terning)
2+1 ss tørket estragon
300 ml fløte
1-2 ts fransk sennep
½ ts (hvit) pepper
EVT. litt fersk gressløk til pynt

Bilag:
Ris, poteter eller pasta

 

Framgangsmåte

Finhakk sjalottløken. Del eventuelt opp kyllingen. Gi buljong med 1 ss tørket estragon et oppkok og la så stå og trekke.

Varm en stor panne med olje og 1 ts salt og stek kyllingen på middels varme i rundt 10 minutter. Snu flere ganger og unngå mest mulig at noe svir seg. Legg kyllingen til side og fjern det meste av skinnet.

Stek løken glassaktig (3-4 minutter)i det samme fettet. Slukk med vinen og løs opp det som sitter i pannebunnen med denne. Ha deretter i hønsebuljongen. Kok opp og ha kyllingen tilbake i pannen. Kok under lokk i ca. 25 minutter, eller til kyllingen er ferdig.

Plukk ut kyllingen og rør inn fløte, sennep og resten av estragonen. La koke i rundt 15 minutter, til sausen er godt redusert og har tyknet en del (du kan jukse med ½ ts maizena etter 10 minutter). Smak til med salt og pepper. Ha i kyllingen igjen og småkok i 4-5 minutter til denne er blitt gjennomvarm.

Server varmt, gjerne pyntet med noe hakket gressløk. Ved siden av serveres helst ris, poteter eller pasta (type makaroni).

 

 

Leave a Reply