Dette er en helårs brenneslesuppe, basert på tørket brennesle. Eller, for å være mer presis, er dette egentlig en klassisk potetsuppe, krydret med tørkede brennesler. Supper som denne kokes over store deler av Europa, fra Serbia og Russland i øst til Storbritannia og Tyskland vest.
Brennesler har i det hele tatt vært en urt mange har tatt seg møyen med å tørke. Den er nemlig en god smakssetter og tørket vare var grei å gripe tilbake til om vinteren. Og brenneslene er et mildt krydder som passer helt utmerket sammen med poteten. I denne potetsuppen kommer brenneslen godt til sin rett. Skikkelig, god, gammeldags europeisk husmannskost!
Korte og konsise oppskrifter |
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.
De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle! Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet tørket brennesle. |
Oppskrift
Ingredienser
500 g poteter
2-3 sjalottløk ELLER 1 løk
1 gulrot
3-4 ss (5 g) tørket brennesle
2-3 ss smør (eller matolje)
750 l vann
2 buljongterninger (grønnsaks- og/eller kjøttbuljong)
⅓ ts muskat
1 ts salt
EVT. litt (hvit) pepper
2-6 ss rømme ELLER fløte
Framgangsmåte
Skrell poteter, gulrot og løk. Varm buljongen, inkludert muskat. Hakk løken og kutt poteter og gulrot i terninger.
Varm smør (eller olje) i en gryte og fres løken i et par minutter, før gulrot og poteter has i. Etter et par minutter til slukkes det hele med den varme (kokende) buljongen. Kok opp og la småkoke under lokk i 15 minutter, eller til potetene er nesten ferdige. Bruk stavmikser (eller stapper) til å purere minst halvparten av potetene (eller alle). Ha i de tørkede brenneslene og la småkoke i 3-5 minutter til under omrøring. Smak til med salt, (hvit) pepper og rømme/fløte.
Server varmt, gjerne med en rømmedæsj.
Leave a Reply