Civet de cerf: Tradisjonell fransk hjortegryte

posted in: Gryteretter, Kjøttretter | 0

2016.07.10_Civet_de_cerf_VM_047

Hjortegryten civet de cerf har, siden middelalderen og frem til i dag, alltid vært en av de mest prestisjefylte matrettene i Frankrike, typisk forbeholdt adelen og kongelige. I dag er hjortekjøtt lettere tilgjengelig, men de andre ingrediensene taler fortsatt for seg selv: 1 liter rødvin og en skvett cognac.

De eldste oppskriftene på civet de cerf er eldgamle, og opprinnelig skulle hjortekjøttet kokes i sitt eget blod. Dette har blitt erstattet med rødvin etter hvert. Og parallellene til gryteretter som bœuf bourguignon og italienske gryter av type cervo in umido er nå åpenbare. Og ikke uten grunn er alle disse regnet som delikatesser den dag i dag.

Civet de cerf er en sikker klassiker for den som har hjortekjøtt og ønsker en ekstraordinær matopplevelse, og den er enkel å få til. Den kan selvsagt også lages med annet viltkjøtt. Men husk at det tar et par dager å tilberede denne gryten!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet bouquet garni.

Oppskrift

Ingredienser

1 kg hjortekjøtt i biter
1 l kraftig rødvin (EVT. derav noe viltblod)
1+1 løk
1+3 store gulrøtter
2-3 hvitløkbåter
2 nellikspiker
2 laurbærblader

3 ss hvetemel
3 ss olivenolje
3 ss smør
1 ts tomatpuré
1 bouquet garni
1 ss cognac
2-3 ts salt
1-2 ts pepper

 

Framgangsmåte

2 dager før: Skjær hjortekjøttet i relativt store biter. Kutt hvitløken i småbiter, 1 løk i biter og 1 gulrot i skiver. Bland en marinade av vin og de hakkede grønnsakene, nellikspikerne og laurbærbladene. Ha kjøttet i en stor skål, hell over marinaden og rør. Dekk til, sett i kjøleskapet og la kjøttet med marinaden stå der i 2 døgn. Rør ved anledning.

2 dager etter: Når kjøttet er ferdig marinert, plukkes det ut av marinaden. Tørk det med noe kjøkkenpapir. Sil marinaden og sett den til side (marinert løk og gulrot kastes eller gjenbrukes). Rens den siste løken og de 3 gulrøttene og hakk løken mens gulrøttene kuttes svært grovt.

Varm en gryte med olivenoljen og smøret. Ha i kjøttet og stek det lett på alle sider. Ha så i melet, og stek dette lett. Hell så sakte i marinaden. Ha også i løk, gulrøtter, salt, pepper, bouquet garni, tomatpuré og eventuell cognac. Kok opp. Skru ned varmen og småkok først med lokk i 30 minutter, så uten lokk i rundt halvannen time. Rør av og til, og hell eventuelt på litt mer væske (vann) dersom civeten tørker ut. Når væsken er redusert til riktig konsistens (tyktflytende) og kjøttet er ferdigkokt, smak til med salt og pepper.

Hjortgryten serveres med for eksempel salte persillepoteter, pasta eller et landbrød. En kraftig, fransk rødvin (Burgund, Bordeaux, Côtes du Rhône e.l.) ved siden av er nesten obligatorisk.

 

 

Leave a Reply