Streuselkuchen med eple: Tyskernes superkake

posted in: Bakst, Desserter | 0

2016-09-30_streuselkuchen_vm-080

Den mest populære, folkelige kaken i Tyskland er utvilsomt Streuselkuchen, eller crumb cake som den heter på engelsk. Enkel å lage, og med det himmelsk gode og sprø strøet – altså Streusel – er denne kakeklassikeren i ferd med å erobre verden.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Streusel er “strø” på tysk. Og hemmeligheten bak Streuselkuchen er nettopp et sprøtt og søtt strø. Det består kun av mel, sukker og smør – men det knaser mellom tennene når det fortæres.

Strøet er altså små, søte deigklumper som strøs over forskjellige typer kaker før bakst og ender opp som en deilig, sprø topping. “Crunchy”, som man ville sagt på engelsk, eller knusprig på tysk.

Dette er en kake jeg har vokst opp med. Ethvert bakeri i Tyskland vil ha en eller flere typer Streuselkuchen. Kaketypen er så vanlig at Streusel nærmest blir en selvfølge. Det dukker derfor opp dusinvis av kaker av alle slag mit Streusel – altså med strø. Streusel, viser det seg, kan passe til nesten alt søtt.

Som vanlig i Tyskland, er dette ikke egentlig en nasjonal spesialitet, men en regional eller lokal rett. Streuselkuchen har sitt opphav i Schlesien, et landskap som nå for det meste ligger i Polen og er kjent for sitt rikholdige og kraftige kjøkken.

streuselkuchen__plommer_vm
Streuselkuchen med plommer og melis fra et bakeri i Sachsen, øst i Tyskland. Dette er en kake man får kjøpt i hele Tyskland, og i deler av Polen. Foto: Bernd Gross/Wikimedia

Men i motsetning til de fleste rettene fra de tyske regionalkjøkkenene, har Streuselkuchen oppnådd å bli kjent og kjær i hele dagens Tyskland. Ikke bare det – Streuselkuchen er kjent utover Tysklands grenser. Det er blant annet en av de mest populære tyske rettene i USA, der den gjerne kalles crumb cake.

Og når noe er i ferd med å bre seg i USA, er det som regel ikke lenge før det oppdages i Norge. Jeg skriver dette som et lite hjertesukk over den norske offentligheten, som har sluttet å oppdage nye ting og trender fra kulturstormakter på kontinentet som Italia, Frankrike og Tyskland. Ting må liksom ta omveien via London eller New York før det slår an hos oss.

Men kanskje vi kan bidra med en snarvei? Rett fra oppskriftsbøkene til min tyske familie og oversatt til norsk? Oppskriften nedenfor er nemlig ikke tilpasset et ikke-tysk publikum – det er slik den lages i dagens Tyskland. Og slik den passer veldig godt å servere i norske hytter og hus!

Vi skal lage en eplekake med Streusel, som er én av mange klassiske varianter som også ble laget i Schlesien. Blant de andre svært typiske fyllene, eller innleggene, er kirsebær, rabarbra, plommer eller vaniljepudding. Og ikke minst valmuefrø! Kaker med fyll av valmuefrø er kjente og kjære i hele Mellom- og Øst-Europa, og Mohnstreuselkuchen er kanskje den aller beste av disse.

Den vanligste er likevel Apfelstreuselkuchen, altså med epler. Årsakene er åpenbare. Epler er og var rimelige og lett tilgjengelige. De er noe av det enkleste fyllet man kan lage. Og eplekaker har det med å bli forbannet gode! Da er Streuselkuchen intet unntak.

Faktisk er det en spesielt god kombinasjon. Vi lar eplefyllet forbli lett syrlig, ikke for søtt, og slik balanserer dette den søte strødeigen. Kanel, som mange av verdens eplekaker bruker, blir en valgfri smakssak.

Variasjoner
Det er bemerkelsesverdig få variasjoner i tyske oppskrifter på Apfelstreuselkuchen. Det viktigste er mulige tilleggssmaker som vanilje, sitron, appelsin, kanel og mandler.

Det er svært vanlig å ha vaniljesukker eller vaniljepuddingpulver i deigen, men ikke obligatorisk. Det er også ganske vanlig å legge til en eller annen sitrussmak i deigen, som revet sitronskall eller saft fra sitron eller appelsin. Kanelen er en individuell smakssak, og krydderet kan brukes både over eplene og i strøet. I tillegg er det også noen som bruker finhakkede mandler over eplene eller i strøet.

Andre variasjoner er å bruke en vanlig, søt gjærdeig til kakebunn. Det diskuteres om ikke dette faktisk er den schlesiske originalen, men i dag er definitivt varianten med en bakepulverbasert røredeig den mest utbredte og populære. Slik gjør vi det også i oppskriften nedenfor.

Størrelse: Har du mye epler og mange kakemonser å beverte, kan du enkelt lage dobbelt porsjon av oppskriften nedenfor (eller enda litt mer), og bruke et smurt bakebrett (stor langpanne) på rundt 30×40 cm. Da får vi en såkalt Blechkuchen, altså en “brettkake”.

Annen frukt: Du kan bruke akkurat samme grunnoppskrift som nedenfor og variere med annen frukt. Plommer er spesielt populært, men også kirsebær, rabarbra og aprikos er vanlig. Til Streuselkuchen med pudding eller valmuefrø som fyll, er det derimot større endringer i oppskrift og fremgangsmåte.

 

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-004

 

 

Oppskrift

Ingredienser

Til kakebunnen:
250 g hvetemel
125-150 g sukker
150 g romtemperert smør
2 ts vaniljesukker
1 klype salt
4 egg
2 ts bakepulver
Revet skall fra ½ sitron
EVT. 1-3 ss melk

Til fyllet:
6-8 epler (gjerne litt syrlige)
1-2 ss sukker
EVT. saften fra ½ sitron
EVT. ½-1 ts kanel (kjøp her)

Til strøet:
200 g hvetemel
100 g sukker
125 g romtemperert smør

Springform på Ø=26 cm
Evt. litt melis til pynt

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-008

Ta smør ut av kjøleskapet, og la dette tempereres. Sett stekeovnen på 180 °C.

Til kakebunnen rører vi sammen romtemperert smør og sukker, gjerne i kjøkkenmaskinen, til vi får en jevn og kremete masse. Etter hvert rører vi også inn vaniljesukker og salt.

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-010

Så røres ett og ett egg inn i deigen.

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-016

Bland hvetemel, bakepulver og revet sitronskall og rør dette inn i deigen, litt etter litt.

Reguler eventuelt med noen skjeer melk dersom deigen blir for tørr. Deigen skal være bløt men ikke helt flytende.

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-024

Smør en springform (26 cm) og smør deigen jevnt på plass i denne. Press gjerne litt deig oppover kantene.

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-031

Til fyllet skrelles eplene og skjæres i båter eller terninger. Dynk helst de nyskrelte eplene i litt sitronsaft for et penere og friskere resultat. Se an mengden epler i forhold til hvor mye som passer i formen.

Dersom kanel ønskes, blandes denne godt ut i litt sukker.

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-033

Legg eplebitene tett i tett i formen med deig. Trykk dem gjerne lett fast i deigen. Den eventuelle sukker- og kanelblandingen strøs over eplene.

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-020

Til strøet blander vi mel, sukker og smør og knar så lenge til den store deigklumpen løser seg opp i småkuler og strø. Bruk hendene eller eltefunksjonen på kjøkkenmaskinen. Dette kan ta litt tid.

Strø strøet jevnt over eplefyllet. Det skal ligge mer eller mindre løst oppå, og helst dekke eplene mest mulig.

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-036

Sett kaken i den forvarmede stekeovnen (180 °C). Her skal den stå i typisk 35 minutter (30-45). Kaken er ferdig når strøet så vidt begynner å brunes.

 

2016-09-30_streuselkuchen_vm-087

Streuselkuchen kan serveres nystekt og varm, da gjerne med litt vaniljeis ved siden av. Eller den kan serveres romtemperert eller kjølig, da gjerne med litt melisstrø over.

Streuselkuchen er svært holdbar og lett å konservere: Den egner seg til frysing (tin gjerne i mikroen), og den kan stå i kjøleskapet i opp til en uke.

Viel Vergnügen!

 

 

Comments are closed.