Bakst og kaker er en svært viktig del av det serbiske kjøkkenet. Og mange av disse bakverkene, som serbisk strudel, er svært forseggjorte og krever mye arbeid. Så godt, derfor, at også serberne har sine snarveier! En “lenja pita” betyr direkte oversatt “latmannspai”, selv om resultatet er en fullverdig og smafull eplekake.
Oppskrift skrevet av Pablo |
Det er Kristina Gašpar, en av Serbias ledende matbloggere, som introduserte meg for latmannspaien. Jeg fikk smake den på vårt første møte i Beograd og lot meg umiddelbart begeistre. Særlig da Kristina sa at, “dette er fort gjort, ikke noe hokuspokus!”
Likevel lagde vi ikke lenja pita sammen. “Det trenger jeg virkelig ikke å vise deg,” sa Kristina. “Jeg sender deg oppskriften, for dette klarer du helt sikkert på egenhånd.” Og det hadde hun rett i! I stedet fikk vi konsentrert oss om serbisk paprikasj, maisbrødet proja med feta og spinat, samt søte valmuenudler da vi lagde mat sammen en vakker vårdag.
Kristina levde opp til løftene, og sendte meg en oversatt oppskrift på lenja pita. Jeg gikk straks til verket for å se om jeg klarte å rekonstruere denne enkle men svært gode eplepaien. Og det var virkelig ikke noe trylleri! Den ble akkurat som Kristinas på første forsøk!
Serbisk eplekake? Ja, dette er en av de mer typiske hjemmelagde kakene i dette Balkan-landet. Også her har folk ett og annet epletre stående i hagen, eller går på super’n og kjøper epler.
Kristina Gašpar fra Vojvodina i Nord-Serbia, lærte oss et større antall enkle og autentiske serbiske retter |
Og også her er kakeoppskriftene ikke så ulike dem vi kjenner fra kontinentet ellers. Serbisk kjøkken er sterkt påvirket fra Østerrike, Ungarn og ikke minst Tyrkia. Balaklava står side om side med strudel hos bakeriene i Beograd (eller i hyllene på supermarkedet).
Oppskriftene i Serbia er imidlertid alltid litt forskjellige fra dem i Østerrike og Tyrkia. Man har sin egen lille tøtsj, også når det gjelder kakene. Således er rettene fra Midtøsten og Tyrkia europeisert på en behagelig måte, noe som blant annet betyr at dessertene ikke er så fryktelig søte. Og de hyperkompliserte kakene fra Wien er forenklet slik at også mor (fortsatt ikke far her i Serbia) kan lage dem enkelt på kjøkkenet.
Lenja pita er en slik genial forenkling av en eller paneuropeisk eplepai. Den smaker som det man forventer av en eplekake, inkludert den klassiske bruken av kanel. Og den er heller ikke for søt. For nordmenn, som elsker skorpe og sprøhet, blir den kanskje for myk i konsistensen, men det er en smakssak.
Og mens man helst spiser lenja pita kald i Serbia, har vi naturligvis sjekket om det går an å bruke denne enkle kakeoppskriften som en “varm eplekake med krem/is”. Det er som Kristina sier, at kaken er best når den har fått lov til å trekke i minst ett døgn. Men så kan vi spise den på “vår måte”, nemlig ha den raskt i mikroen (ikke for høy styrke!) og servere is eller krem ved siden av.
Oppskrift
Ingredienser
Deigen:
400 g hvetemel
120 g sukker
20 g vaniljesukker
½ ts kanel
½ ts revet sitronskall
180-200 g smør
1 egg
2-3 ss melk
Fyllet:
1 kg skrelte og rensede epler
100 g sukker
1 ss brødsmuler el. strøkavring
Topping:
1 ss melis
½ ts kanel
Til deigen blandes først tørrvarene (mel, sukker, kanel og sitronskall) godt i en bolle. Lag en fordypning i midten av denne miksen.
Varm smøret, og rør i det mens det varmes. Det skal være svært mykt men ikke helt tyntflytende. Hell smøret i fordypningen, sammen med egget og et par spiseskjeer melk.
Bland alle ingrediensene godt.
Kna og elt deigen til den er myk og jevn. Ha deigen i en plastikkpose, trykk den flat og la den hvile i kjøleskapet i minst en halvtime, gjerne lenger (jo kaldere deigen er, jo lettere er den å bearbeide).
Mens deigen hviler, forberedes fyllet. Eplene skrelles og skjæres i mindre biter. Er eplene for saftige, press forsiktig ut overskytende væske. Rør inn sukkeret.
Ha de sukrede eplene i en stekepanne og la den surre under omrøring i 5 minutter. Ta av platen.
Bland så inn brødsmulene eller strøkavringen. Sett til kjøling.
Sett nå ovnen på 150 grader.
Ta den godt avkjølte deigen, og del den i to. Kjevl ut hver halvpart til rektangler på størrelse 20 x 30 cm (eller på størrelse med brettet i bakeovnen din. Mitt brett kunne godt vært mindre).
Ha det ene deigrektangelet på et bakebapir, som plasseres på bakebrettet. Hell fyllet oppi.
Plasser det andre deigrektangelet oppå fyllet, som et lokk.
Sett baksten i den allerede varme oven (150 grader), og la stå i 40 minutter. 5 minutter før endt baketid, øk temperaturen til 170 grader. Sjekk at paien er ferdig før du tar den ut, da alle ovner har forskjellig temperatur.
Ta ut paien og sett til kjøling.
Når den er avkjølt, strø over melis og kanel.
Paien er nå serveringsklar, men den smaker aller best når den har stått kjølig (godt pakket inn) og trukket i en eller to dager.
Leave a Reply