Trinxat: En klassiker fra Andorra og de katalanske Pyreneene

posted in: Kjøttretter | 0

2016.04.25_Trinxat_VM_033

Trinxat er en genial liten rett, som egentlig burde ha blitt funnet opp i det meste av Europa, inkludert i Norge. Egentlig er det kun en blanding av kål, poteter og svinekjøtt, og det passer jo selvsagt perfekt sammen!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

En gang i blant kommer man over noen komplett logiske retter, og spør seg “hvorfor har jeg ikke kommet på dette selv?” Trinxat er nettopp en slik rett, og det er mange av dem nord i Spania og i Pyreneene.

Det var i lilleputtlandet Andorra, høyt til fjells og skviset mellom Catalonia (Nord-Spania) og Frankrike, at jeg fikk servert trinxat første gang. Med bilen full av et flyttelass på vei nordover, hadde vi et langt døgn med kulinarisk pause i hovedstaden Andorra la Vella, som ligner mest en utvidet danskebåt med taxfreebutikker på hvert gatehjørne.

Trinxat var en av rettene som fanget min interesse. Ikke fordi den er spektakulær på noen måte. Tvert imot. Heller det at retten er fullkommen i sin enkelhet. Helt logisk vintermat i de snøkledte Pyreneene, eller i andre fjell- og frostområder.

Andorra har vært et selvstendig land helt siden 1278, men det er kulturelt sett del av Catalonia. Språket er katalansk, og matkulturen er den samme som i de pyreneiske delene av Catalonia. Du kan også enkelt spise spanske tapas i minilandet, da dette er en integrert del av den lokale matkulturen. Eller én og annen fransk rett.

Trinxat lages ikke kun i Andorra. Også i de tilgrensende katalanske distriktene Cerdanya og Alt Urgell gjør de krav på opphavsretten til trinxat. I Catalonia kalles retten derfor også trinxat de la Cerdanya, som for å understreke at dette er en katalansk rett. Over grensen heter samme rett trinxat d’Andorra.

2012.01.24_Andorra_004
Andorra er som en danskebåt strandet i Pyreneene: Masse glimmer og glor, taxfree, turister på kortvisitt og et svært begrenset nesten klaustrofobisk rom. Men maten er god! Både spanske og franske klassikere, samt jordnær fjellbondemat fra lokalmiljøet. Trinxat er et ypperlig eksempel på sistnevnte. Foto: Rainer Chr Hennig

Er det noen forskjeller i oppskriftene? Ikke så vidt jeg har klart å fastslå. Den andorranske versjonen er kanskje noe mer most og bløtere enn den fra Cerdanya. Sistnevnte har ofte mer konsistens. Ingrediensene er de samme.

I Pyreneene ser man på trinxat som typisk kaloririk vintermat. Og i småbyen Puigcerdà (Cerdanya i Catalonia) feirer man sågar en la Festa del Trinxat hver eneste vinter (typisk i slutten av februar).

Men retten var lenge utenfor storsamfunnets oppmerksomhet. Tradisjonelt ble den nemlig servert som en ikke altfor estetisk “guffe”, altså en svært tykk lapskaus av kål, poteter og svinekjøtt (typisk bacon), most sammen til en grøt.

I nyere tid har man derimot funnet mer delikate måter å servere trinxat på. Og dermed begynner retten å erobre tapasmenyer i den nordøstlige delen av Spania og i Andorra. Onde tunger vil si at presentasjonen går ut over smaken fordi vi ikke får blandet ingrediensene godt nok. Det vektige motargumentet er at appetitten også vekkes gjennom øyet.

Vi kan altså gjøre noe svært enkelt av en trinxat, slik at det blir en enkel og velsmakende hverdagsrett, om enn ingen fryd for øyet. Eller vi kan legge litt flid i presentasjonen slik at den kan være del av en pen og lekker tapasservering eller en fristende forrett.

Prinsipielt bør vi være åpne for begge alternativer, for trinxat duger som enkel hverdagsmat og som del av noe mer forseggjort. Men i første omgang gjelder det å oppdage trinxat! For jeg tror at dette vil være en rett du mange nordmenn får lyst til å lage igjen og igjen!

Lykke til med det som har potensialet til å bli en ny klassiker på kjøkkenet ditt!

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

Råvarer og innkjøp
I Andorra og Catalonia ville man foretrukket det som der kalles “vinterkål”, og som heter “savoykål” på norsk. Men det blir ikke kjempestore smaksforskjeller dersom vi bruker vanlig norsk hodekål. Retten blir blassere med hodekål enn med savoykål. Og finner du savoykål, bruk for all del denne!

Når det gjelder poteter, er spørsmålet om vi skal bruke melne eller fastkokende. Går du for en andorransk versjon, som tenderer mot en mos, kunne man brukt smaksrike, melne poteter. Men det er i alle fall lettere å bruke fastkokende, og jeg vil anbefale deg typer som Asterix eller Beate.

Baconet i denne sammenhengen er det smartest å kjøpe i ett stykke. Slik får vi skåret 2-4 skiver (alt etter hvor mange vi skal servere), samt kuttet resten til terninger. Eller, for vanekonsumenter av bacon, kjøpe både terninger og skiver.

Trinxat kan serveres for seg, som del av en tapasanretning eller som tilbehør til annen mat. Som tilbehør passer den spesielt godt til speke- eller matjessild, eller til en godt stekt blodpølse. Også som forrett er den et godt alternativ.

 

 

 

2016.04.14_Trinxat_VM_006

 

 

Oppskrift

Ingredienser

500 g savoykål eller hodekål (dvs. ca. ½)
4-500 g fastkokende poteter
250 g bacon
2-3 ss olivenolje
2-4 hvitløkbåter
Ca. 1 ts salt
Litt nymalt pepper

EVT. 1-2 ss extra virgen olivenolje
EVT. litt bladpersille

Tilbehør:
EVT. noen spekesild eller matjessild
ELLER blodpølse
ELLER alioli/aioli

 

2016.04.25_Trinxat_VM_003

Potetene skrelles og kuttes i store biter (typisk i to). Kålen skylles, ytre blader kastes, og den kuttes i strimler eller mindre biter. Hvitløken finhakkes.

Dersom du har ett helt stykke bacon, vil vi helst det ha i to forskjellige formater: Hakkede terninger som skal inn i trinxaten, og noen pene skiver som skal ligge oppå (som garnityr). Baconterningene er viktigst.

 

2016.04.25_Trinxat_VM_004

Ha kålen i en gryte med minst mulig lettsaltet vann, eller helst på en rist, slik at den kun dampes. Her skal den dampe/koke i 15-20 minutter.

 

2016.04.25_Trinxat_VM_009

Så skal potetene røres inn. La det hele dampe/koke i 20 minutter til (eller til poteter og kål har myknet skikkelig).

 

2016.04.25_Trinxat_VM_017

Når grønnsakene nærmer seg, varm en rimelig stor panne med olivenolje. Stek baconet i oljen til den er gjennomstekt, og rør inn hvitløken mot slutten av steketiden.

Steker du også baconskiver, ta disse ut og legg til side når de er ferdigstekte (hold dem gjerne varme) – eller stek dem i en panne for seg (helst uten olje, så de blir sprøstekte). Baconterningene forblir i pannen (eller legg noen til side for presentasjon).

 

2016.04.25_Trinxat_VM_021

Ha nå ferdigkokt kål og potet i pannen med baconterninger. Mos med en gaffel eller potetstapper: Du kan enten mose det hele fullstendig, eller la noe biter på opptil 1 cm være igjen. NB: Smak nå til med salt!

 

2016.04.25_Trinxat_VM_024

Bland kål, poteter og bacon godt. Det hele skal freses litt, presses sammen og så tas av varmen.

 

2016.04.25_Trinxat_VM_064

Nå må du ta stilling til presentasjon: Du kan servere det hele som en slags stappe, uten tanke på form. Du kan formpresse “stappen” til hver tallerken/porsjon. Eller du kan lage mindre “tortillas” i porsjonsstørrelse ved å steke videre et par minutter i små panner (som da hvelves over på tallerkenen). Jeg går for formpressing, som gir et flott resultat uten for mye arbeid!

 

2016.04.25_Trinxat_VM_037

Bruk eventuelle baconskiver som garnityr for hver porsjon (stikk dem gjerne halvveis inn i trinxaten). Bladpersille passer smaksmessig også godt som pynt, og en skvett ekstra god olivenolje over hver porsjon smaker svært godt.

Ved siden av passer det med en godt stekt blodpølse, eller speke- eller matjessild. Eller du serverer trinxaten som del av en tapasanretning eller forrett. Litt alioli smaker godt ved siden av.

PS: En trinxat kan med fordel gjenoppvarmes!

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

Leave a Reply