Grüne Bohnen: Tyske snittbønner med bønneurt (sar)

posted in: Vegetar | 0

2016.06.02_Gruene_Bohnen_VM_002

Grüne Bohnen med bønneurt (sar) er en såpass selvfølge i Tyskland og nabolandene at det er vanskelig å huske at dette ikke er tilfelle i Norge. Tradisjonelt har man fått noen kvaster sar med på kjøpet når man kjøpte grønne bønner, og så kokte man dem med smør og løk.

Grønne bønner (aspargesbønner eller snittbønner) skal lages med sar i Tyskland, og til dels i Frankrike og Sveits. Og da er de det perfekte bilaget til det meste av kjøtt: Storfe, lam, vilt og fugl. Typisk hører grüne Bohnen med som siderett til festmaten!

Oppskriften er enkel og grei. Men du trenger sar (bønneurt), som ikke er hyllevare i Norge (men derimot på kontinentet). Men obs! Har du først kokt snittbønnene dine med sar én gang, er det ingen vei tilbake!

 

Korte og konsise oppskrifter
Korte og konsise oppskrifter fra kryddersidene til Verdensmat.no. Her finner du et stort antall oppskrifter, som i utgangspunktet skal gi deg smaksopplevelser i forbindelse med et konkret krydder. Det er med andre ord matretter der ett krydder eller én krydderblanding er fremtredende.

De fleste oppskriftene i “kort-og-konsist-serien” er autentiske matretter fra inn- eller utland. Men mange er også våre egne kreasjoner, ikke minst de oppskriftene som inneholder Verdensmat sine egne kryddermikser. Autentiske eller ikke: Store matopplevelser er de alle!

Denne oppskriften ble opprinnelig skrevet som illustrasjon til krydderet sar (bønneurt).

Oppskrift

Ingredienser

1 løk
4-500 g grønne bønner (aspargesbønner), gjerne frosne
3-4 ss smør
1-2 ts sar
¾ ts salt
½ ts pepper
150 ml vann

 

Framgangsmåte

Hakk løken. Rens eventuelle ferske bønner (kutt av begge ender) og kutt dem i 2-3-4 biter på tvers. Frosne bønner tines halvveis eller helt og brukes som de er.

Ha smøret i en gryte og fres løken kort. Ha så i og surr til de har fått varmen. Ha i sar, salt, pepper og vann. Kok opp og la det hele fosskoke i rundt 10 minutter, uten lokk. Vær påpasselig mot slutten: Vannet skal være fordampet, men smøret være igjen, uten at bønnene begynner å steke eller svi seg.

Server varmt, som bilag til lam, vilt, fugl og storfe.

 

 

Leave a Reply