Ghanaian spinach stew: Supergryte fra Ghana

posted in: Gryteretter | 0

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_047

Ghaneserne klarer kunsten å kombinere ingredienser som i seg selv ikke er så fristende til en lekker smaksbombe. Lurer du på hva du skal gjøre med de gamle boksene corned beef og oljesardiner, som har stått ubrukt i matskapet en stund? Løp og kjøp fersk spinat, og så rører vi sammen en fantastisk gryte slik de gjør i Ghana i Vest-Afrika!

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Corned beef? Nei takk! Sardiner i olje? La meg slippe! Karve som krydder? Det var da litt av en liste med foreldede og umoderne ingredienser!!

Og det er riktig. Alt dette er gått av moten i Europa og Nord-Amerika. Men for noen generasjoner siden var sardiner i olje moteriktig luksusmat, og en hel rekke oppskrifter hadde dem som hovedingrediens. Det samme gjaldt corned beef.

På markedene og småbutikkene rundt om i Vest-Afrika holder oljesardiner og corned beef imidlertid stand som viktige matvarer. Særlig nå, som disse umoderne produktene er blitt rimelige. Oppskrifter med corned beef, og ikke minst bokssardiner, er derfor helt normal hverdagsmat i regionen. Og utrolig nok går det an å lage mye lekkert av denne boksmaten, også retter som moderne europeere kan like!

Familien Boahene, opprinnelig fra byen Koforidua i Ghana, er dermed intet unntak når de bruker disse ingrediensene i rikt monn. Familien Boahene er matglad, og jeg har vært så heldig å få spise med dem flere ganger. Jeg er like begeistret hver gang!

Christina Boahene pleier min gamle bestemor. Hun er tysk og inngift i familien Boahene. Og hun har gått i skole hos svigermor i Ghana og svigerinnen Emma. Emma og Christina koker i hop de flotteste ghanesiske grytene, og de har oppdaget habanerochilien som en ypperlig ingrediens. Sterkt skal det være, i hvert fall når familien Boahene spiser for seg selv. Får jeg og bestemor smake, kuttes det i chiliforbruket.

2015-08-08_tina_boahene_003
Christina Boahene er blitt utpekt som representant for den ghanesiske familien Boahene. Hun og svigerinnen Emma koker i hop fantastiske ghanesiske gryteretter.

Det er Emma, som er født og oppvokst i Koforidua i Ghana og er fra akanfolket, som står for oppskriften. Men Emma vil ikke avbildes, så det er Christina som får oppdraget med å presentere familieoppskriftene fra Boahene-ætten.

Jeg synes disse ghanesiske familieoppskriftene er en gullgruve! Dette er skikkelig husmannskost, slik man får det servert hjemme hos folk i Ghana.

Og til dels på restaurant eller som street food. Gryter er nemlig populær gatemat i store deler av Ghana: Ris i én gryte. Saus i en annen. Værsågod! “Neida, det er ikke sååå sterkt!”

For det skal som regel være litt sterkt når akanfolket lager middagsmat. Spinatgryten er i så måte et unntak, for her er ikke chili en vesentlig ingrediens. Den kan faktisk sløyfes, og man får fortsatt en autentisk matopplevelse.

Og man kan servere normal ris ved siden av. Men Boahene-familien har fått smaken på krydret ris, og de har smittet meg. Emma og Christina forsikrer meg om at karverisen er veldig typisk i området, kanskje heller i familiekjøkkenet enn på restaurant. Og karverisen passer utrolig godt til grytene de lager (selv om du tror at du egentlig ikke er så glad i karve). Jeg anbefaler deg derfor å prøve karverisen ved siden av!

Ghanesisk spinatgryte, slik Emma og Christina lager den, er egentlig en forenkling av en av Vest-Afrikas mest kjente retter, palaversaus: Denne klassikeren er basert på lokale bladgrønnsaker (her erstattet med spinat), tørket feitfisk (erstattet med bokssardiner) og ferskt eller tørket kjøtt (erstattet med corned beef). Og palaversausen trenger vesentlig lengre koketid og ikke minst tid til forberedelser.

Så det vi har fått av Emma og Christina er altså den moderne, raske utgaven av klassikeren palaversaus. Den versjonen moderne husmødre koker i hop på under halvparten av tiden mødrene deres brukte. Og en “hurtigmat” som er kjempegod, velbalansert og spennende!

Om råvarene
Selv om vi har krysset Sahara for denne oppskriften, er det ingen problemer med å skaffe tilrette ingrediensene i en vanlig norsk butikk.

Fersk spinat er ikke alltid like greit å få tak i, så du kan bruke (litt mindre) frossen spinat. Det er ikke helt det samme, men det fungerer.

Sardinene bør være renset, uten skinn og bein. De skal være i olje, ikke krydret og ikke med tomat. Dette er en viktig ingrediens, så ikke sløyf dem selv om det høres rart ut med sardiner i gryten!

Utrolig nok er det corned beef som er blitt vanskeligst å få tak i – såpass umoderne er den blitt hos oss! Men større supermarkeder og mange innvandrerbutikker selger fortsatt bokser med corned beef.

 

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_003

 

Oppskrift

Ingredienser

4 ss solsikkeolje
3 løk (hakket)
2 hvitløkbåter (hakket)
Evt. 1 fersk chili (hakket)
1 boks hele/hakkede tomater
1-2 ts tomatpuré
1 boks corned beef (à 350 g)
800 g fersk spinat (hakket) ELLER 400 g frossen spinat
2 bokser sardiner (fileter) i olje (à 100 g) (kjøp her)
Salt og pepper

Ris (f.eks. ghanesisk karveris)

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_005

Hakk løken i små terninger. Hakk hvitløken (og eventuell chili). Vask, tørk og grovhakk spinaten. Preparer ris (for eksempel ghanesisk karveris) samtidig, da det tar om lag like lang tid som spinatgryten.

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_008

Varm oljen i stor gryte. Stek opp løken og ha etter hvert også i hvitløk (og eventuell chili). Løken skal ikke brunes.

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_014

Ha i bokstomatene og tomatpureen. Kok opp, skru ned varmen og la småkoke i 5 minutter.

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_020

Plasser så hele innholdet av boksen med corned beef (inkludert kraft) midt i den varme gryten og sett på lokk (hold varmen lav). La det hele smelte hen langsomt, noe som vil ta litt tid.

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_022

Når kjøttet har smeltet, rør inn den grovhakkede spinaten (som raskt vil minske i volum).

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_029

La det hele småkoke i noen minutter, til spinaten er ferdig. NB: Smak nå til med salt og pepper!

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_038

Rør så forsiktig inn de to boksene sardiner (inkludert oljen). La småkoke i 4-5 minutter til.

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_043

Server spinatgryten sammen med risen.

 

2015-08-22_ghana_spinachstew_vm_062

Serverer du ferdig anrettede tallerkener, ville det være typisk å plassere risen i en ring rundt tallerkenen, og plassere en god porsjon spinatgryte i midten. Pynt gjerne med litt ferske urter eller chilier.

 

Leave a Reply