Tarte aux framboises: Klassisk bringebærterte

posted in: Bakst, Desserter | 0

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_066

Bringebærterte anses for å være kremen av fruktkaker mange steder på kontinentet, kanskje særlig i Frankrike, noe som ikke er vanskelig å forstå. Og med dette ryet er det ikke rart det eksisterer en uoversiktelig urskog av oppskrifter.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

For oss som har tilbrakt en del av oppveksten litt sør for Norge, er bringebærterte et svært så kjent begrep. Det vil si, ikke “bringebærterte” men Himbeertorte eller tarta de frambuesa eller raspberry tart. Eller selvsagt på språket til tertens hjemland, tarte aux framboises.

Dette er sommerkaken over noen. Fruktkaker står nemlig høyt i kurs i Frankrike, Tyskland og nabolandene. Og bringebær er nå en gang som skapt for kaker!

Det beste ved det hele er at vi her i Norge har de beste forutsetninger for å slå franskmennene og tyskerne på deres eget terteterreng! En liten tur ut i veikanten, og vi finner bedre råvarer for en tarte aux framboises enn dem man får kjøpt i butikkene i Paris eller Hamburg. Norske villbringebær er nemlig som skapt for franske terter!

Enkelt er det også. Dersom du behersker en mørdeig, er bringebærterten kjempeenkel. Dersom du ikke behersker mørdeigen, lærer du dette enkelt og greit nedenfor. Det finnes altså ingen unnskyldninger for ikke å plukke de bringebærene nede i skråningen!

Det eneste vanskelige med en klassisk bringebærterte av fransk tradisjon er hvilken oppskrift man skal velge. Terten er nemlig så klassisk at man ikke lenger kan enes om én oppskrift.

Noen lager terten med en gelé, andre med en tilpasset konditorsaus. Noen varmebehandler bringebærene, mens andre holder dem friske og kjølige – noe som igjen påvirker hvilke råvarer som kan brukes i sausen. Noen lager store terter, andre lager søte små tarteletter.

Selv husker jeg to forskjellige typer fra barndommen. Den typiske Himbeertorte fra konditoren i Nord-Tyskland hadde et trekk av ferske bringebær i rød gelé (og fyllet hadde dermed ikke blitt varmet men tvert imot kjølet).

Og så var de mer hjemmelagde bringebærtertene, og dem vi kjøpte på konditori på Frankrike-ferie. De var mer rustikke å se til, hadde en slags konditorkrem og bringebær som hadde vært i ovnen. Dem har jeg alltid forbundet med Frankrike.

Men jeg har tatt feil. Også i Frankrike er terten uten videre varmebehandling, altså med ferske bær og gelé, like vanlig som den fra mine ferieminner. Og i Tyskland finner man flust av oppskrifter på begge typer Himbeertorte.

Tilsynelatende er forskjellen ikke geografisk men teknisk. De fleste kjøpekakene, i både Frankrike og Tyskland, synes å ha ferske bær og gelé, mens huslige tradisjoner tilsier krem med bær som skal i ovnen.

Og da velger vi selvsagt den rustikke, huslige versjonen av denne kontinentale kaken – fruktkakenes dronning!

 

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_004

 

Oppskrift

Ingredienser

Spring- eller terteform på Ø=25 cm

Til deigen:
200 g hvetemel
125 g kaldt smør
75 g sukker
1 lite egg
1 liten pris salt

Til konditorkremen:
200-250 ml crème fraîche
1 egg
2-3 ss sukker
1 ss vaniljesukker ELLER mjødurtsukker (les om | kjøp her)

Til garnityr:
250-400 g bringebær
1 ss sukker
EVT. litt melis

 

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_007

Vi begynner med deigen. Følg denne oppskriften eller bruk gjerne din egen mørdeigsoppskrift!

Kna raskt sammen alle ingrediensene i deigen, til den blir jevn. “Raskt”, fordi vi vil holde råvarene kjølige.

 

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_011

Legg deigen i plastfolie og trykk den litt flat. La den ligge og hvile (kjøles) i kjøleskapet i rundt 1 time.

Sett stekeovnen på 180 °C når deigen nærmer seg “uthvilt”.

 

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_014

Det lønner seg å “blindbake” denne type deig når vi lager en fruktterte. Smør først terteformen eller springformen med litt smør.

Kjevl ut deigen raskt på et bakepapir, og snu den over i den smurte formen. Form deigen etter formen og kutt bort overskytende deig. Stikk noen hull med gaffel her og der i deigen.

 

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_025

Ha over et bakepapir i passende størrelse. Hell så i 3-4 never tørre belgfrukter (bønner, erter, kikerter) som fungerer som luftig ballast (Disse kan gjenbrukes i bakst etter bakst, men ikke som mat).

Sett i den forvarmede stekeovnen og “blindbak” i 12-15 minutter. Ta ut og fjern bakepapir og belgfrukter. La deigen kjøles noe, men ovnen bli stående på.

 

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_027

Mens deigen blindbakes, blander vi raskt “konditorkremen”. Alle ingrediensene vispes kort sammen, og dermed er den ferdig!

 

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_030

Ha halvparten av bringebærene i den noe avkjølte deigen og strø over litt sukker. Hell så over “konditorkremen”. Deretter kommer resten av bringebærene, som igjen skal sukres litt.

 

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_033

Sett i den varme ovnen igjen og la stå i 30-40 minutter. Ta ut og la avkjøles helt.

 

2016.07.28_Tarte_aux_framboises_VM_049

Server kaken kald eller romtemperert. Strø gjerne over litt melis ved servering. Nyt!

 

Comments are closed.