Epres túrógombóc: Ungarske jordbærbomber

posted in: Desserter | 0

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_116

Jordbærsesong er festsesong, også i Ungarn! Og vil man gjøre noe mer ut av de ferske bærene enn (den deilige) klassikeren “jordbær med fløte”, er denne oppskriften vi har fra Ungarn helt ypperlig. Bæret beholder sin smak, og serveres som en delikat og nydelig liten konfektbolle.

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Epres túrógombóc heter det på ungarsk. Det første er ordet for jordbær, det andre betyr en slags knödel av semulegryn og rå ostemasse. Túrógombóc er en klassisk dessert i Ungarn, med eller uten bær, og det er noe man lett får smaken for!

Siste gang vi var i Ungarn, var det jordbærsesong. På tur med bilen, kjører vi alltid inn i landsbyene eller småstedene for å finne en restaurant med lokale spesialiteter. Og tilfeldighetene hadde seg slik at vi havnet i en uanselig småby med det svært så anselige navnet Kiskunfélegyháza. Og etter å ha passert dusinvis av pizzeriaer og hamburgerbuler, fant vi da til slutt endelig et sted med tradisjonell ungarsk cuisine. Og det til gangs!

Etter noen nydelige hovedretter lot vi den ikke så språkmektige kelneren anbefale dessert. Epres túrógombóc sa oss ikke noe, i utgangspunktet. Men da vi smakte på disse små, lekre bollene med jordbær inni, dro vi kjensel på smaken. I Tyskland lages lignende desserter av kvarg.

Bollene, som er laget av hardnet kvarg eller cottage cheese, er en liten delikatesse i seg selv. De myke og bare litt søte bollene er både lekre å se til og relativt enkle og raske å lage.

ung_Kiskunfelegyhaza
Kiskunfélegyháza er en uanselig småby i Sør-Ungarn, med et tungebrekkende navn og rådhuset som største severdighet. Her, som ellers i landet, kan man spise svært godt til en billig penge. Denne nyyydelige gulasjen (“pökölt”) dugde som hovedrett.

Og med ferske jordbær oppi var de jammen enda bedre. Og ikke minst med norske jordbær, som vi skulle oppdage litt senere, da det etter hvert også ble jordbærsesong i Norge. Autentisk eller ikke, norske jordbær er nå en gang et hakk mer smakfulle enn ungarske (noe skal vi da ha, her også!).

Oppskriften måtte vi be om fra en ungarsk venninne, da betjeningen i Kiskunfélegyháza knapt nok klarte å formidle oss regningen (som var pinlig lav, som ellers på landet i Ungarn).

“Alle” ungarere vet hvordan man lager túrógombóc. Det er nesten like vanlig i Ungarn som vafler er i Norge. Så den oppskriften fikk vi raskt. Det er litt mindre vanlig å fylle bollene med jordbær (eller andre bær), men det fikk vi også svar på fra vår venninne, Hanna.

Tips og variasjoner
Første forsøk hjemme på kjøkkenet i Norge: Ingen problemer med å skaffe ingredienser. “Deigen” til bollene er enkel å lage.

Men det må innrømmes at vi kløner noe med å få til de første fylte bollene. Og den første blir noe istykkerkokt. Og med følgende lærdom klarer vi å lage de resterende bollene uten problemer:

Bruk kun ganske små jordbær, og ikke insister på at bollene skal bli 100 prosent kulerunde. Og, viktig, pass på at vannet kun er på kokepunktet. Det er mulig du må streve litt med av- og påknappen på kokeplaten, det måtte vi, med mindre komfyren din har en fintfølende termostat.

Men når man først får tak på teknikken, går det av seg selv å lage fylte túrógombóc. Og blir det hele for komplisert, kan du blåse i å fylle dem og kun lage velsmakende túrógombóc uten fyll!

Hva serveres ved siden av? Det beste svaret er “ingenting”. Retten står seg svært godt på egne ben! Men i Ungarn ville det vært vanlig med enten en varm jordbærsaus (kutt opp 6-8 store jordbær, ha i noen skjeer sukker, gi et oppkok og mos bærene litt), eller en vaniljesaus. Vi har prøvd med krem (bedre uten) og med jordbærsaus (smør på flesk, så “ja takk”).

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_004

 

 

Oppskrift

Ingredienser

10-15 heller små jordbær

250 ml/g cottage cheese
1-2 egg (separert i eggeplomme og -hvite)
60 g semulegryn
¼ ts salt
Revet sitronskall (fra ½ sitron)
2 ts sukker
2 ss strøkavring

Til strø:
Litt smør
7-8 ss strøkavring
2 ss sukker

Litt melis

 

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_009

Mos cottage cheesen forsiktig med en gaffel.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_011

Bland inn eggeplommer, semulegryn, salt, sitronskall, sukker og litt strøkavring. Rør til det er godt blandet.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_021

Pisk eggehviten til den er godt skummet. Bland den forsiktig inn i deigen.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_025

La deigen stå og trekke i minst en time i kjøleskapet, slik at semulen kan trekke til seg væske.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_029

Kok opp en gryte med mye svært lettsaltet vann. Vask og rens samtidig jordbærene.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_036

I en stekepanne varmes samtidig smøret. I dette ristes brødsmulene og litt sukker under konstant røring. Hold dette strøet klart for å rulle jordbærbollene i dem etter hvert som de blir ferdige.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_047

Fukt hendene og en spiseskje. Ha én og én spiseskje deig i håndflaten og press den flat.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_049

Ha i ett jordbær (og eventuelt litt sukker). Rull deigen rundt jordbæret og steng det inne. Klem sammen.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_061

Ha kulene i det lettkokende vannet med spiseskjeen, og la dem trekke i 5 minutter. Pass på at de ikke setter seg fast i bunnen av kjelen.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_076

Fisk kulene forsiktig opp etter hvert som de er ferdigkokte. Rull dem straks i strøet.

 

2015.07.05_Ungarske_jordbaer_VM_108

Dryss over godt med melis ved servering (varmt eller kaldt). Eller server med fløte og sukker, eller en varm jordbærsaus.

Jó étvágyat!

 

Comments are closed.