Camarones al ajillo salvadoreños: Hvitløksreker fra El Salvador

posted in: Fisk og skalldyr | 0

Dette er definitivt en av mine yndlingsretter fra Latin-Amerika. Den salvadoranske varianten av hvitløksreker er på linje med, eller overgår, den spanske originalen med olivenolje og persille. Her bruker man derimot smør, appelsinsaft og fersk koriander. Og kongereker i stedet for reker. Helt nydelig! Avhengighetsdannende!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Jeg trodde ikke mine egne smaksløker da jeg ved et lykketreff fikk servert disse kongerekene for første gang. Som spanjol på 1990-tallet hadde man ikke mye annet enn skepsis til overs for det latinamerikanske kjøkkenet. Men hovmod står for fall, som våre dagers søramerikanske motekjøkken viser.

I studietiden i Madrid vanket jeg med noen latinamerikanere. Og på kortbesøk hos bekjente av noen studievenner, som viste seg å være fra El Salvador, ble det servert noen lokale tapas.

Kongerekene (eller var det store reker?) var selvsagt høydepunktet. Men jeg hadde liten tro på at denne salvadoranske varianten av en av mine yndlingsretter, gambas al ajillo (hvitløksreker), kunne ha noe for seg. Men det hadde den altså!

Da latinamerikanere ikke var bortskjemt med overdådig ros i datidens Spania, var det ikke vanskelig å lokke oppskriften ut av vertskapet. Og den sa seg for øvrig selv. Overraskelsen var bruken av smør, appelsinsaft og koriander. Fremgangsmåten er som ved spanske hvitløksreker gambas al ajillo, en rett jeg anser meg selv som flink til å lage.

Det tok ikke mange dagene før jeg fikk prøvd meg på oppskriften selv. Og det salvadoranske vertskapet (som jeg knapt har møtt siden) hadde ikke fortiet noe. Siden har jeg spist salvadoranske hvitløksreker jevnt og trutt. Og på etterhånd: Tusen takk for en fantastisk oppskrift!

Det er først i etterhånd at jeg har forsøkt å sette meg litt inn i det mellomamerikanske kjøkkenet. Og det viser seg at det salvadoranske kjøkkenet har en rekke spennende fiske- og sjømatretter. Dette spenner fra latinske ceviches, til nordamerikansk inspirerte cocktails og retter med klare spanske røtter.

Camarones al ajillo har definitivt urgamle spanske røtter, og i Spania er gambas al ajillo fortsatt en av de mest populære tapasrettene. Gambas og camarones er egentlig synonymer, og betyr begge “reker”. Men de brukes litt ulikt i Spania og forskjellige deler av Latin-Amerika, og camarones kan ofte også bety “kongereker”. Overgangen er i alle fall flytende, og det er ofte umulig å få et klart svar på om “reker” eller “kongereker” er ment.

Den spanske gambas al ajillo lages av reker – type grønlandsreker slik de selges i Norge. Camarones al ajillo lages av både reker og kongereker, men helst sistnevnte, som er vanligere ved den salvadoranske kysten.

Også ingrediensene er noe forskjellige fra den spanske “originalen”, noe som er naturlig da råvarene i El Salvador er annerledes. Den spanske varianten bruker masse olivenolje og persille. I El Salvador er det vanligere å bruke noe smør (eller margarin) og litt koriander, og så skal det litt sitron- og/eller appelsinsaft oppi pannen. Men man får også “spanske” varianter med olivenolje og persille i El Salvador, har jeg latt meg fortelle.

Tilbehøret er kanskje det mest forskjellige. I Spania hører det med nybakt brød av baguettetypen (barra), og den dypper vi i hvitløkoljen. Brødkulturen er annerledes i El Salvador, og vil i høyden inkludere noen skiver toast eller salte kjeks. Jeg bruker baguette, så uautentisk det enn måtte være.

Salvadoranerne er flinkere til å servere salater eller risretter ved siden av de deilige kongerekene. Det kan være en blandet salat, eller rett og slett pent oppkuttet avokado (bruk gjerne også restene etter appelsinen). Alternativt serveres hvit ris eller ris kokt i en sofrito, altså en tomat- og løkbasert saus med en god del lokale krydder.

Chili eller ei:
I El Salvador er man vanligvis ikke så glad i sterk mat som nord (Mexico) eller sør (Colombia) for landet. Det gir seg også utslag i en rett som camarones al ajillo. Både den meksikanske og den spanske utgaven har chilipepper med som obligatorisk ingrediens. I El Salvador brukes vanligvis kun litt vanlig pepper. Det hører med til sjeldenhetene at chili has i denne retten, men det er ikke uhørt.

Jeg synes en liten chili gjør underverker i denne oppskriften. Den kan være fersk eller tørket (chiliflak går også). Det hele skal ikke bli sterkt, men få en liten chilitone. Men uten chili er altså mer autentisk fra El Salvador.

Salaten:
For den som synes salaten på bildet så deilig ut, noe den var, er den en løs kreasjon som kun er inspirert av det salvadoranske kjøkkenet. Den har (til 2 porsjoner) 2 avokadoer, ½ appelsin, litt grønt fra vårløk, eventuelt litt fetaost (som ligner på ferskosten som produseres i Mellom-Amerika) og olivenolje, appelsinsaft, koriander, salt og pepper.

 

 

 

 

Oppskrift

Ingredienser

500 g rå kongereker
4-6 hvitløkbåter
75-100 g smør (ELLER margarin) – jo mer, jo bedre!
2-3 ss sitronsaft
4-5 ss appelsinsaft (saften av ½ appelsin)
EVT. litt fersk chili
10-20 stilker fersk koriander
½-¾ ts salt
EVT. litt pepper

EVT. 1-2 avokado og resten av appelsinen til pynt/salat
Litt brød (toast eller baguette)

 

Skrell kongerekene og fjern “ryggmargen” (det vil si, tarmen). La gjerne ytterste haletupp bli igjen, for lettere spising med hendene. (Du kan også la skallet være, som på bildene nedenfor, men da blir det litt mer sølete å spise rekene). Finhakk hvitløk (og eventuell chili). Press sitron og appelsin. Hakk koriander.

 

Varm en stor nok panne med masse smør. Fres hakket hvitløk (og eventuell chili) i kort tid (ikke svi den!). Varm samtidig serveringsskålene og forbered brød.

 

Ha kongerekene i pannen. Stek i 3-5 minutter til de har skiftet farge på alle sider, også inni.

 

Rør så inn salt, eventuell pepper og en god skvett sitron- og appelsinsaft. Fres i 1-2 minutter til, og vurder å ha i litt ekstra smør.

 

Ta av varmen og rør inn godt med hakket koriander.

 

Legg rekene og kraften i de forvarmede serveringsskålene og server.

 

Server gjerne en liten avokadosalat og brød (typisk toast, men baguette smaker bedre) ved siden av. Det er meningen å spise smørsausen med brødet (dypp det i sausen) ved siden av rekene.

¡Que aprovechen!

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

 

Leave a Reply