Libanesisk limonade: Avhengighetsdannende sitronsaft

posted in: Desserter, Snacks | 0

2015.09.21_Libanesisk_limonade_VM_029

Skal vi gå så langt som å kåre limonaden til Libanons nasjonaldrikk? Det er i hvert fall noe av det mest typiske du får servert i regionen, og det daglig. Særlig når det er litt varme i luften, noe det er nesten hele året i Libanon – dette skadeskutte ferieparadiset med Midtøstens mest raffinerte kjøkken!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Kjøpelimonade er triste greier. Ifølge norsk lovverk må den kun inneholde 8 prosent(!) råsaft. Også hjemmelagd limonade er som regel så som så.

Libanesisk sitronlimonade, derimot, beveger seg mange hakk over det vi får til av hjemmelagd limonade her i Norge, på kontinentet og i USA. Vår “vestlige” limonade blir gjerne enten for tynn, eller så blir den for søt. Du merker det – det er noe, et eller annet, som mangler.

Dette “et eller annet” har et navn, og det er appelsinblomstvann!

Ja, dette er virkelig en væske som kondenseres fra appelsintreets blomster (det vil si, egentlig av pomerans, en bitter appelsin). Og det er ikke bare libaneserne som kjenner til dette eldgamle mirakelvannet. Hele Nord-Afrika, inkludert det gamle kalifatet Al Andalus (Sør-Spania) og kalifatets øyer som Sicilia elsket og elsker appelsinblomstvann.

Du finner derfor appelsinblomstvann i oppskrifter fra Andalucía, Marokko, Tunisia, Sicilia, Egypt – og nettopp Libanon. Særlig kaker og annet snop fra denne regionen benytter seg av dette destillatet for å få til en klar men balansert og ikke-sur smak av sitrus. Det nærmeste vi i Europa kommer denne smaken, er når vi bruker appelsinskall, som imidlertid må varmebehandles for å sette smak på maten.

Appelsinblomstvann er annerledes. Noen skjeer med destillatet, og en vidunderlig appelsinsmak trer frem.

“Javel, men dette finnes jo ikke i Norge,” tenker du kanskje? Joda. Gå innom en innvandrerbutikk. Der selges det appelsinblomstvann. Og det til en rimelig penge (med mindre butikksjefen har monopol i ditt område). I Nord-Afrika og Midtøsten er dette en billig husholdningsvare – utrolig nok, når man tenker på at det er laget av tusenvis av skjøre appelsinblomster! Og i Marokko er det fortsatt vanlig å lage sitt eget appelsinblomstvann.

Dette vidundervannet er det som gir spesiell fylde til en libanesisk limonade. Såpass at dette er hverdagsdrikken til folk flest i denne kresne og kvalitetsbevisste kulturen. Litt som saft-og-vann var det i Norge før.

Selv har jeg fått servert sitronlimonade med noen mynteblader lagd på Midtøsten-vis flere ganger, og alltid tenkt med meg selv: “Akkurat denne er jo skikkelig god.” Og da jeg en gang tok mot til meg og spurte hvordan den lages, var svaret veldig enkelt.

“Press sitronene, hell sitronsaft og sukker i en mugge, fyll på kaldt vann og isbiter, rør inn appelsinblomstvann og noen mynteblader og smak til med mer sitron og sukker.” Og det var det? “Ja, verre er det ikke!”

Siden dette har jeg alltid en liten flaske appelsinblomstvann stående i kjøleskapet. Og når jeg nå først har den stående, har jeg funnet flere og flere bruksområder (og kastet den gamle appelsinessensen). Kondensatet fungerer nemlig også ypperlig i bakst, godterier, chai og som te.

Lyst til å prøve en skikkelig limonade, en med smak? Da er du på rett sted! Det eneste som kan måle seg med libanesisk sitronlimonade er nemlig syrisk myntelimonade – men det tar vi en annen dag!

 

2015.09.20_Libanesisk_limonade_VM_004

 

 

Oppskrift

Ingredienser (6 glass)

3-5 store sitroner ELLER ca. 200-250 ml sitronsaft
4-6 ss (brun) sukker
1,5 l kaldt vann
Rikelig med isbiter (eller knust is)
1 ss appelsinblomstvann
10-20 ferske mynteblader

EVT. 1 sitron i skiver (til pynt)

 

2015.09.20_Libanesisk_limonade_VM_006

Press 3-5 sitroner. Stopp når du har fått presset ca. en kvart liter sitronsaft.

 

2015.09.20_Libanesisk_limonade_VM_008

Bland sitronsaften og sukkeret godt i en stor nok mugge.

 

2015.09.20_Libanesisk_limonade_VM_013

Hell i isbiter og rundt 1,5 liter kaldt vann. Rør.

 

2015.09.20_Libanesisk_limonade_VM_017

Rør inn appelsinblomstvann og myntebladene.

 

2015.09.20_Libanesisk_limonade_VM_019

Smak til, og reguler med sukker, sitron eller appelsinblomstvann. Jeg trengte litt mer sukker! Pynt gjerne med noen sitronskiver.

 

2015.09.21_Libanesisk_limonade_VM_004

Libanesisk limonade nytes aller helst ute i solsteiken. Men innendørs bruk kan også anbefales!

 

 

Leave a Reply