Afghansk chilichutney: Akkurat passe sterk dipp

posted in: Snacks, Vegetar | 0

2015.08.17_afgh_chilichutney_VM_029

Fare! Fare! Det lyser advarende oransjerødt av denne dippen. Men den er ikke farligere enn du gjør den til. Og det er den geniale med denne svært friske og velsmakende afghanske chilidippen: Du lager først grunnsmaken, inkludert den flotte fargen, og så har du i en chili etter den andre til det er nok for din smak.

Rainer Chr Hennig
Oppskrift skrevet av Rainer

Den som har tjenestegjort i Afghanistan, eller som har spist på en av de mange afghanske restaurantene på det europeiske kontinentet eller i Nord-Amerika, har sikkert registrert dem: Små skåler med lysende “farlig” dipp. “Hot,” advarer kelneren.

Og det kan være skikkelig hot! På afghanske restauranter i Europa er chilichutneyen riktignok tilpasset europeiske ganer. Men jeg har fått oppskrifter der det brukes 30-40 sterke, røde chilier. Og det må man nesten være fødd opp med for å tåle.

Men Mari (hun vil ikke oppgi etternavnet), som har flyktet fra Afghanistan til Tyskland, har forklart meg hvordan man lager en ekte, autentisk afghansk chilichutney uten å svi av seg tunge og strupe. Som Mari sier – heller ikke alle afghanere er glad i for sterk mat, men noen kan ikke få nok chili.

Denne vakre dippen får nemlig fargen og smaken sin før vi har oppi chilien. Ergo kan vi selv velge om vi vil ha den mild, sterk eller supersterk.

Etter at Mari har lært meg oppskriften, har jeg gjentatt denne enkle chutneyen noen ganger. Som regel trenger man mye mindre enn det man lager, og da er det veldig greit å fryse ned chilichutney i småporsjoner. Eller sylte den på glass. Eller gi den bort i gave!

Vi bruker chilidippen ved mange anledninger. Det trenger ikke stå afghansk eller orientalsk mat på bordet for at denne chilisausen skal passe. Den er faktisk god å dyppe toasten eller baguetten i, og den passer til en anretning med flere småretter (tapas, mese). Og chilichutneyen er en ypperlig løsning til måltider der vi ikke kan enes om det skal være sterkt eller mildt.

Til afghanske (og indiske) måltider passer en liten skål chilichutney nesten alltid. Særlig til salaten dersom du har en jogurtbasert dressing ved siden av. Eller til brødaktig mat, som deilige afghanske bolani eller nanbrød av enhver type.

I motsetning til chilisauser som Tabasco, er denne chutneyen ment å spises fersk og i litt større mengder. Den er altså ikke et krydder man blander i maten, men heller en saus eller en dipp.

Så her er en superenkel oppskrift på en fantastisk dipp som har det i seg til å bli en favoritt. Vær så god, nyt!

 

2015.08.17_afgh_chilichutney_VM_002

 

Oppskrift

Ingredienser

1 stor rød paprika
2-10 røde chili (ferske)
5-6 hvitløkbåter
100 ml vanlig (hvit) eddik
3/4 ts salt
2 ts sukker

 

2015.08.17_afgh_chilichutney_VM_007

Hell eddiken og hvitløkbåtene i blenderen eller kjøkkenmaskinen. Miks.

 

2015.08.17_afgh_chilichutney_VM_010

Paprikaen skjæres i store biter og frøene fjernes. Legg i blenderen/kjøkkenmaskinen og miks til det blir jevnt.

 

2015.08.17_afgh_chilichutney_VM_016

Ha chilien (med frø) i mikseren, én etter én, og smak til etter hvert. Kjør på til det er litt for sterkt (chutneyen skal tross alt serveres ved siden av noe mildt). Våre chili var heftige nok til at det holdt med 3 stykker.

 

2015.08.17_afgh_chilichutney_VM_018

Smak nå til med salt og sukker.

 

2015.08.17_afgh_chilichutney_VM_020

Fyll på steriliserte (kokte) glass og oppbevar kjølig (eller frys ned passe porsjoner). Eller hva med en kreativ etikett for å gi bort chutneyen som en kraftfull gave?

 

2015.08.17_afgh_chilichutney_VM_033

Server til milde retter som kan trenge en piff (for eksempel afghanske bolani), som element på et buffetbord eller som dipp.

 

 

Leave a Reply