Når det er karneval, vil folk ha noe spesielt godt og søtt. Og er det karneval i Italias livligste og mest italienske by, bella Napoli, så forlanger folket migliaccio. Det er en svært så enkel og myk ostekake, basert på semulegyn og ricotta, med smak av vanilje og sitron. Enkel, ja, men likevel kjempegod, autentisk og særegen!
Oppskrift skrevet av Pablo |
Semulegrynsgrøt eller ostekake? Migliaccio er en mellomting. En smaksrik mellomting, som heller ikke ser så verst ut! Og kaken kan trumfe med et kvalitetsstempel:
Migliaccio tilhører nemlig den kampanske, eller den napolitanske, matkulturen, et av de mest avanserte, varierte og beundrede kjøkken i verden. Ingen region har vel skapt så mange verdensklassikere som Campania, og få steder er det så god kvalitet på kjøkkenet som i vakre Napoli.
Og i denne heksegryten av et kjøkken står altså den relativt ukjente kaken migliaccio ut og frem og blir feiret som høydepunktet i gledens fest, karnevalet? Ja, hvorfor i alle dager er ikke migliaccio da også en verdenskjent kake?
Kanskje det er fordi ferskosten ricotta så vidt har begynt å dukke opp i ostedisker utenfor Italia i de siste årene, og ricotta er kjerneingrediensen i en migliaccio.
Og, skal vi være ærlige, så finnes det ganske mange søreuropeiske ostekaker som ligner i smak, utseende og konsistens. Faktisk kommer migliaccio ganske nært opp mot tradisjonelle nordspanske ostekaker, noe som kanskje ikke er så rart da Napoli og Campania lenge var del av det nordspanske kongedømmet Aragón. Og det nordspanske og søritalienske kjøkkenet viser forbløffende mange likhetstrekk takket være denne tiden.
Men en migliaccio er og blir unik. Med sin smak og konsistens av semule. Toner av vanilje, sitron og appelsinblomst. Og sin herlige avrunding gjennom den italienske ferskosten ricotta – som hovedsakelig er fremstilt av myse.
En annen fordel med migliaccio er at den er rask og enkel å lage (som ostekaker flest).
Det vil si, når du først har fått tak i ricotta og appelsinblomstvann. Ricotta selges nå til en overkommelig pris i flere norske dagligvarekjeder, der den typisk står ved siden av mascarponen.
Men appelsinblomstvann må du nok i en innvandrerbutikk for å få tak i, der dette tradisjonsrike destillatet heller ikke er spesielt dyr. Appelsinblomstvann er for øvrig en svært gammel og fortsatt mye brukt smakssetter på kaker og godteri rundt Middelhavet (særlig Nord-Afrika) og Midtøsten. Og også her røper napoliregionen sine gamle historiske forbindelser, nemlig til araberverden. Også det arabiske kjøkkenet har påvirket det søritalienske kjøkkenet sterkt.
Appelsinblomstvann inneholder for øvrig nettopp det navnet lover: Det er en væske som kondenseres fra appelsintreets blomster (det vil si, egentlig av pomerans, en bitter appelsin). Hovedprodusent er Libanon, Marokko, samt områdene rundt Sevilla i Sør-Spania.
NB: Husk å bruke appelsinblomstvann med måte – det er et sterkt destillat! Men prøv det også i den norske julebaksten (eller gløggen), der det fungerer utmerket.
Så er det bare å ønske lykke til med napolitansk bakst. Samt å ønske godt karneval. Eller godt selskap!
Oppskrift
Ingredienser
400 ml melk
300 ml vann
40 g smør
1 vaniljestang (ELLER 1 pakke vaniljesukker)
Skallet av 1 liten sitron
150 g semulegryn
3 egg
150-200 g sukker
250 g ricotta
Evt. 1 ts appelsinblomstvann ELLER 1-2 ss limoncello (sitronlikør)
Evt. 1 ss melis til pynt
Kakeform (springform) på Ø = 20 cm
Ha melk, vann, smør, den snittede/åpnede vaniljestangen (eller vaniljesukkeret) og sitronskrellet i en gryte. Gi et kort oppkok, og klem litt på vaniljestangen mens det varmes. La trekke litt.
Ha væsken gjennom en sil og fjern faste deler (sitron, vanilje). Væsken has tilbake i gryten.
Sett melkegryten tilbake på varmen og hell oppi semulegryn. Rør raskt i begynnelsen, så unngår du klumper! Kok på lav varme og under konstant røring i 5-8 minutter. Ta av varmen når semulegrynene har svulmet opp, det hele er blitt en jevn masse som er blitt så fast som mulig. Sett til kjøling.
Pisk eggene og sukkeret til det dannes en del skum. Bruk gjerne miksmaster eller kjøkkenmaskin til dette.
Påse at ricottaen er god og myk (rør den eventuelt). Rør inn ricotta (og eventuell appelsinblomstvann eller limoncello). Bruk fortsatt kjøkkenmaskin.
Når semulemelken er blitt litt avkjølt, rør også denne inn i egge- og ricottamiksen. Rør/vips til du får en god og jevn masse/deig. Den bør ikke være for flytende.
La deigen hvile i 5-15 minutter mens du varmer ovnen til 180 °C.
Smør en rund kakeform på Ø=20 cm (smør rikelig). Hell i deigen, og sett den i ovnen.
Migliaccioen skal bake i 40-50 minutter (men sjekk etter en halvtime). Se til at den er blitt god og brun på utsiden, gjerne mørkebrun. Lukk opp ovnsdøren, skru av ovnen og la den avkjøles sakte. Ta ut.
Viktig: La kaken bli helt kald før du tar den ut av formen og særlig før du kutter i den.
En migliaccio nytes best godt avkjølt. Det er en smakssak, også rent estetisk sett, om du vil strø over melis eller ikke.
Kaken er spesielt god sammen med skikkelig espresso eller cappuccino. Som dessert eller som søtt mellommåltid!
Buone feste!
Leave a Reply