Mjødurtsukker er det nordiske alternativet til vaniljesukker. Ikke fordi mjødurt smaker av vanilje, men fordi mjødurtsukkeret kan brukes akkurat som vaniljesukker. Smaken er derimot av nordisk sommer og blomstereng – og en tøtsj av bittermandler.
Vi kan med fordel bruke mjødurt i de fleste desserter med fløte, der vi lar urten trekke i fløten før videre behandling. Slik kan den brukes i kakefyll, puddinger, smoothies, kremer, iskrem, panna cotta, og så videre. I syltetøyet gir mjødurten bærene en mandelaktig tone.
Mjødurt har lange tradisjoner som smaksetter i Norge. Det er særlig som ølkrydder blomsten ble brukt i riktig gammel tid – derav navnet. Men man regner også med at mjødurten ble brukt i middagsmaten, særlig for å sette smak på sauser. Til dette er usukret, tørket mjødurt best egnet.
Det er derimot i Frankrike at mjødurt har bredest tradisjon som brukt i desserter. Sorbeer og puddinger med mjødurtsmak er fortsatt ganske vanlige nord i Frankrike, og man antar at urten ble brukt enda mer før i tiden.
Mjødurtsukker, derimot, er en svært moderne norsk oppfinnelse. Mjødurten bevarer sin aroma og smak aller best løst i sukker. Slik kan sommerblomstlukten og -smaken best lagres. Og slik har den størst effekt på dessertene.
Merk: Mjødurtsukker er noe mildere enn vaniljesukker. Skal du ha en klar mjødurtsmak, må du derfor bruke mer mjødurtsukker enn en tilsvarende oppskrift med vaniljesukker (typisk 1 spiseskje mjødurtsukker i stedet for 1 teskje vaniljesukker).
Merk også at mjødurtsukker inneholder ekte mjødurt, altså blomsterbiter. Disse vil synes i kremen, sausen eller puddingen du lager. De fleste synes dette er et sjarmerende, rustikt preg på desserten, som skiller seg fra industriproduksjoner. Andre foretrekker å sile bort blomsterbitene for å få en jevn masse.
Du kan enkelt og raskt kjøpe mjødurtsukker i vår nettbutikk, her.
Oppskrifter
Enkle mjødurtmuffins
Ingredienser:
100 g smør
220-260 g (250-300 ml) sukker
2 ss mjødurtsukker
1 klype salt
3 romtempererte egg
200 g (300 ml) hvetemel
2 ts bakepulver
75 ml romtemperert melk ELLER jogurt
Oppskrift:
Ta smør, egg og melk ut av kjøleskapet i god tid før baksten, slik at de blir romtemperert (smøret tåler også noen sekunder i mikroen). Visp sammen mykt smør, sukker, mjødurtsukker, salt og eggene til en jevn røre. Mel og bakepulver blandes godt og siktes sakte inn i deigen. Til slutt skal også melken eller jogurten røres inn i deigen.
Forvarm stekeovnen til 180 °C. Plasser 16-18 muffinsformer i et muffinsbrett og fyll røren i formene (2/3-dels fullt). Sett muffinsene midt i den forvarmede ovnen og stek i om lag 20 minutter, eller til de er helt gjennomstekte. La muffinsene kjølnes i muffinsbrettet i noen minutter, og ha dem så over på en rist for å kjølnes fullstendig.
Takk til John Kristian Alstad for denne oppskriften!
Panna cotta all’olmaria – Mjødurtpanna-cotta
Ingredienser:
3 gelatinplater
500 ml kremfløte (EVT. halvparten helmelk)
2 ss mjødurtsukker
50 ml (3-4 ss) sukker
Eventuell blåbærsaus:
150 g ferske eller frosne blåbær
75 g melis
1-2 ss sitronsaft
EVT. noen blader sitronmelisse eller mynte
Oppskrift:
Bløt opp gelatinplatene i litt kaldt vann i 4-5 minutter. Så skylles platene godt og vannet klemmes ut av dem. Fløten kokes opp med sukker. NB: Forsiktig, fløten koker svært lett over! Ta av varmen og rør inn gelatinen og mjødurtsukker. Hell den varme væsken i 3-6 serveringsglass og sett til kjøling. Skal stå i kjøleskap minst 4 timer, eller opp til 2 dager, før servering. Tips: La gjerne glassene stå lett på skrå mens væsken stivner.
Ved servering has gjerne en fruktsaus over panna-cottaen, f.eks. blåbærsaus: Ha i så fall bær (halvtinte eller ferske), melis og sitronsaft i en kjøkkenmaskin og kjør til det blir en jevn masse. Hell over den serveringsklare panna-cottaen. Pynt eventuelt med litt sitronmelisse, mynte eller hele/frosne bær av et annet slag enn dem i sausen.
Soufflé à la reine-des-prés – Mjødurtsufflé
Ingredienser:
6 egg
4 ss sukker
2 ss mjødurtsukker
2 ts maizena eller potetmel
6 ss melis
120 g naturell jogurt
Litt smør og sukker til å smøre skålene
Oppskrift:
Smør de ildfaste serveringsformene med noe smør (i alle kriker og kroker!), og bestrø dem med sukker. Sett til kjøling. Skill plommene fra eggehviten. Pisk eggeplommene med sukkeret, mjødurtsukkeret og stivelsen (maismel eller potetmel) til de har lysnet betraktelig. Rør så jogurten godt inn. Pisk nå eggehviten, og ha i litt og litt melis, til den blir helt stiv.
De resterende skrittene gjøres kort tid før servering, da suffleer skal serveres helt nylagde: Sett ovnen på 180 °C (over- og undervarme). Rør den stivpiskede eggehviten godt men forsiktig innunder eggeplommene. Ha i de avkjølte formene/skålene og sett i den varme ovnen. Bak dem i 20-23 minutter. Åpn aldri ovnsdøren, men følg med etter 18 minutter. Når suffleen har steget noen cm over skålkanten, er den ferdig.
Strø eventuelt over litt melis. Server straks.
Pots de crème à la reine-des-prés – Fransk mjødurtpudding
Ingredienser:
350 ml melk
200 ml fløte
2 ss mjødurtsukker
4 eggeplommer
1 egg
4 ss melis
Oppskrift:
Sett stekeovnen på 160 °C og sett 1-2 liter vann til koking. I en annen gryte, gi også melken et kort oppkok. Rør inn fløten og mjødurtsukkeret og ta av varmen kort tid før det begynner å koke igjen. Visp samtidig eggeplommene, eggene og melisen kraftig, til det lysner noe. Rør (ikke visp – vi vil egentlig unngå skum) så sakte inn fløtemelken med mjødurtsmak. NB: Sil mjødurtmelken dersom du vil ha en helt jevn pudding – eller la mjødurten bli igjen for en mer rustikk pudding.
Røren skal nå over i små, ildfaste porsjons- og serveringsglass eller -skåler (4-6 stykker). Skålene skal så i et vannbad: Sett skålene i en ildfast form eller langpanne, og hell i kokende vann, slik at dette når halvveis opp på skålene. Sett formen/pannen med vannet og puddingskålene i den forvarmede ovnen og la stå i 30 minutter: Det må ikke begynne å koke! Ta ut av ovnen og la avkjøles sakte, i vannbadet. Når de er kjølige nok, sett i kjøleskapet i minst 1 time. Server kalde.
Du kan enkelt og raskt kjøpe mjødurtsukker i vår nettbutikk, her.