Gammelnorsk_broedkrydder_VM_002

 

 

Brødkrydder er det tradisjon for i Norge, og i store deler av Europa. Brødkrydder har én klar misjon: Det skal fremheve brødets smak, uten selv å gjøre seg for bemerket. Man lager altså ikke krydderbrød med brødkrydder, men mer smaksintensive brød.

Tradisjonene går tusenvis av år tilbake, til Midtøsten. Der er bukkehornskløver fortsatt det mest populære brødkrydderet, uten andre tilsetninger.

Etter hvert som brødkrydderet spredde seg nord- og vestover, ble det andre krydder som kom til å dominere. På kontinentet finnes det ett, klassisk brødkrydder, og det skal være en sammensetning av fennikel, karve og koriander – eventuelt også anis. Vårt “klassiske brødbrydder” er laget etter denne gamle, kontinentale tradisjonsoppskriften.

Også i Norge har det vært lange tradisjoner for brødkrydder. Borgerskapet har kanskje i stor grad brukt den kontinentale oppskriften. På landet har tørkede, hakkede rognebær derimot vært det mest typiske brødkrydderet – eventuelt sammen med “det borgerlige” brødkrydderet. Urter i brødet, som mange moderne oppskrifter på “brødkrydder” inneholder, er det ikke tradisjon for.

Vårt “gammelnorske brødkrydder” forener de to norske tradisjonene. Dette gir smaksrike brød som minner om gamle dager. Gamle og nye norske brødoppskrifter forenes perfekt med krydderet: Det gir brødet en ekstra dimensjon uten å endre grunnsmaken av brødet.

Nedenfor har vi samlet og satt sammen noen oppskrifter, der brødkrydderet har en god effekt. For eksempel “Det daglige brød”, som tar utgangspunkt i gamle oppskrifter for kneippbrød, og ender opp i en mer smaksrik brødtype. Eller mer grove brødtyper som speltbrødet nedenfor (for øvrig en juksesurdeig som gir et syrlig, kompakt brød).

Men prøv også brødkrydderet i dine egne brødoppskrifter! Det passer til alskens brød – unntatt brødene med kun siktet hvetemel (loff, baguette, osv.). Skal brødet ha litt smak, passer brødkrydder!

 

Du kan enkelt og raskt kjøpe brødkryder i vår nettbutikk, her.

 

Oppskrifter

 

2016-10-12_det_daglige_broed_vm-012

 

Det daglige brød

Ingredienser:

200 g hvetemel
200 g grovt, sammalt hvetemel
150 g fint, sammalt hvetemel
1 ts salt
2 ts gammelnorsk brødkrydder
EVT. 1 ts sukker
25 g fersk gjær ELLER 2½ ts tørrgjær

3,5 dl lunkent vann (derav gjerne 1-2 dl melk)
2-3 ss raps- eller solsikkeolje

 

Oppskrift:
Bland alle de tørre ingrediensene og varm vann (og eventuell melk) til 37-40 °C. Kna væsken inn i melblandingen, og etter hvert også oljen. Kna og elt deigen grundig, til den er svært smidig. La heves i rundt 45 minutter, eller til den er dobbelt så stor. Form så deigen til et brød og ha emnet i en godt smurt brødform. La etterheve i 20-30 minutter, eller til det fyller formen. Sprøyt litt vann på brødet. Strø gjerne over litt grovmalt mel og klipp gjerne også et par snitt i brødoverflaten for et mer rustikt utseende. Stek i forvarmet ovn på 200 °C i ca. 45 minutter. Avkjøl brødet på rist.

 


 

2016-10-10_gammeldags_borgerbroed_vm-005

 

Gammeldags borgerbrød

Ingredienser:

350 g hvetemel
50 g fint, sammalt hvetemel
50 g grovt rugmel
50 g havregryn
50 g linfrø
50 g solsikkekjerner
2 ts tørrgjær
¾-1 ts salt
1-2 ts gammelnorsk brødkrydder

2 dl lunken melk
1 dl lunkent vann
1-2 ss nøytral matolje
Litt havregryn, linfrø og solsikkekjerner til pynt

 

Oppskrift:
Bland alle de tørre ingrediensene og varm melk og vann til 37-40 °C. Kna væsken inn i melblandingen, og etter hvert også oljen. Kna og elt deigen grundig, til den er svært smidig. La heves i rundt 1½ time (til den er dobbelt så stor). Form så deigen til et brød og ha emnet i en godt smurt brødform (eller plasser den på bakepapir). La etterheve i 20-30 minutter, eller til de fyller formen. Sprøyt så litt vann på brødet og strø over noe havregryn, linfrø og solsikkekjerner. Lag gjerne også et snitt i brødoverflaten for et mer rustikt utseende. Stek i forvarmet ovn på 220 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl brødet på rist.

 


 

2016-10-14_speltbroed_kefir_vm_005

 

Speltbrød med falsk surdeig

Ingredienser:

300 g sammalt, grovt rugmel
300 g sammalt speltmel (dinkel)
1-1½ ts salt
2 ts gammelnorsk brødkrydder
1 ts honning ELLER 1-2 ts sukker
30 g fersk gjær ELLER 3 ts tørrgjær

100 ml lunkent vann ELLER kaffe
200 ml lunken kefir (EVT. kulturmelk)
40-50 ml mild, hvit eddik
Noen solsikkekjerner til pynt

 

Oppskrift:
Bland meltypene godt med salt og brødkrydder (og eventuelt sukker). Gjær og eventuell honning røres ut i det lunkne vannet (37-40 °C). Rør dette inn i melblandingen, og deretter også lunken kefir, eddik og om ønskelig et par spiseskjeer ekstra med vann. Kna og elt godt. La deigen forheve i 30-40 minutter, eller til den har begynt å ese litt. Kna så brødet en gang til, og form et avlangt emne. Legg dette i en smurt brødform.

Dekk til brødemnet med et klede, og la det heve i stekeovnen på ca. 40 °C i minst 1 time, til det fyller formen godt. Fjern så kledet, sprøyt på litt vann og dryss over noen solsikkekjerner og eventuelt litt mel til pynt. Øk ovnstemperaturen til 200 °C. Brødemnet skal være i ovnen mens temperaturen øker. La stå i rundt 1 time (avhengig av hvor raskt ovnen varmes). Brødet er ferdig når det høres hult ut når man banker på det.

 


 

Du kan enkelt og raskt kjøpe brødkrydder i vår nettbutikk, her.