Chiftele: Friterte svinekjøttkaker fra Romania

posted in: Kjøttretter | 0

2019.03.23_Chiftele_VM_005

Så å si alle land har kjøttkakeoppskrifter. Den store klassikeren fra Romania er chiftele, og disse lages av svinekjøttdeig med urter og frityrstekes i regelen. Alt etter tilbehør kan dette bli riktig deilig!

Pablo Gracia Sáez
Oppskrift skrevet av Pablo

Det rumenske kjøkkenet er kanskje et av de minst kjente i Europa. Det er ikke fordi det er noe feil med rumensk mat! Tvert imot! Men Romania er ikke et viktig reisemål, og mattradisjonen er mer jordnær enn spektakulær.

Men liker du god, gammeldags husmannskost, i typisk europeisk tradisjon, er du kommet rett. Romania ligger i krysningspunktet mellom en rekke storkulturer: Det gresktyrkiske, det slaviske, Balkan og med innflytelse fra tysk, fransk og italiensk kultur. Her har impulsene vært mange, og da er det jo en selvfølge at det rumenske kjøkkenet har gode kjøttkaker!

Når jeg forteller deg at uttalen av ordet chiftele er “kiftele”, kan du kanskje bedre orientere deg i den kulturelle tradisjonen de står i? “Kiftele” er selvsagt samme ord som tyrkiske “köfte” og indiske “kofta”, som alle stammer fra det persiske ordet “köfta”. Rumenske kjøttkaker kom altså til landet fra Det østromerske riket eller Tyrkia, hvorfra de erobret det meste av Balkan.

Mens tyrkerne kun brukte lamme- eller storfekjøtt, er det svinekjøttkaker som er standarden i den kristne delen av Balkan. I Bulgaria, Hellas og til dels i eks-Jugoslavia lages det smakfulle svinekjøttkaker. Unntaket er ćevapi fra Bosnia og Serbia, som kun lages av storfekjøtt (mens pljeskavica er av svin).

Rumenske chiftele er noe helt for seg selv, selv i sammenligning med kjøttkakeoppskriftene fra nabolandene. De inneholder ganske mye ikke-kjøtt, som moste poteter, gulrøtter, egg og urter. Og de tilberedes som regel i rikelig olje – enten en panne randfull med olje, eller rett i frityren. Dermed er konseptet helt forskjellig fra Tyrkia, Hellas, Bulgaria og eks-Jugoslavia.

Rumenske chiftele er som regel ganske store og tjukke. Luftige, og med mange smaker. Tilbehøret kan være alt fra kun sennep, en salat, potetmos, en pilaff (krydret ris) og til en tomatsaus i nærmest italiensk stil.

Og så har du også chiftelutele, som er små, rumenske kjøttboller. Oppskriften har tradisjonelt vært ganske lik den til chiftele, kun at bollene er mindre og at de pleier å ha en saus. Omtrent som norske kjøttkaker og kjøttboller. Men nå til dags refererer chiftelutele oftere og oftere til Ikea-kjøttboller, altså den svenske oppskriften.

Kjøttkaker og kjøttboller er hverdagskost i Romania. Eller søndagsmat i mange familier med dårlig råd (der kylling og junk food er det mest dagligdagse). Det blir vel litt som i Norge.

Det er litt jobb med disse kjøttkakene, men det er egentlig veldig typisk for rumensk husmannskost. De mest populære rettene, som kålrulader og andre fylte grønnsaker, er alle ganske arbeidsintensive. Det tar gjerne flere timer å diske opp en skikkelig, tradisjonell middag. Også dette er vel litt som i Norge.

Det er i det hele tatt mye i det rumenske kjøkkenet som er “litt som i Norge”. Og det som er helt sikkert, er at ingen nordmann vil få kultursjokk av å reise til Romania og spise rumensk mat. Tvert imot! Hun eller han vil få en kjempeflott reiseopplevelse, i tillegg til ganske så hjemmekjære kulinariske forhold.

Spent på det rumenske kjøkkenet? Da anbefaler jeg deg å prøve disse kjøttkakene, som kanskje kan gi deg smaken på Romania!

Og hvordan er de så, rumenske chiftele? Med en tradisjonell oppskrift, som nedenfor, blir kjøttsmaken litt borte (du kunne lurt en vegatarianer med disse bollene!), mens de andre smakene trer frem. Konsistensen er deilig luftig på innsiden, og litt crispy på utsiden. Er det crispy, er det vellykket etter rumensk mal! For er det ett engelsk ord alle rumenere kan, gamle som unge, så er det crispy – noe som er blitt idealet i det moderne rumenske kjøkkenet.

 

 

2019.03.22_Chiftele_VM_002

 

 

Oppskrift

Ingredienser

Til kjøttkakedeigen:
800 g svinekjøttdeig
2-3 kokte poteter
2 egg
2-5 hvitløkbåter
1 stor / 2 små gulrøtter
1 stor løk
1-2 potter fersk dill
EVT. 1 potte persille
Litt hvetemel
1+ ts salt
Ca. 1 ts pepper
EVT. litt karve
EVT. litt tørket timian

Til steking:
100+ g hvetemel OG/ELLER strøkavring
Rikelig solsikkeolje til frityrsteking
EVT. 2-3 ss tomatpuré ELLER 1 boks tomater

Tilbehør:
Sennep
EVT. rømme
EVT. en enkel salat
EVT. potetmos
EVT. stekte poteter
EVT. pilaff (krydret ris)

 

 

2019.03.22_Chiftele_VM_007

Vi begynner med ingrediensene som skal blandes med kjøttdeigen. De kokte potetene skal moses grundig eller rives. Hvitløkbåtene knuses i presse eller finfinhakkes. Gulrøttene rives. Løken rives også helst, eller finfinhakkes. Store mengder dill og eventuell persille finhakkes, gjerne sammen.

 

2019.03.22_Chiftele_VM_013

Så blandes alle ingrediensene til kjøttkakedeigen: Kjøttdeig, hakkede grønnsaker, egg, salt og krydder. Kna godt sammen til deigen blir jevn, og spe på med det du trenger av hvetemel (1-3 ss) for at deigen får en håndterbar konsistens. Spar gjerne bitte litt hakkede urter til pynt til senere.

 

2019.03.22_Chiftele_VM_015

Gjør klar frityren eller en høy panne med rikelig solsikkeolje, som skal varmes til høy temperatur. Gjør klar et fat med rikelig hvetemel og/eller strøkavring, som kjøttkakene skal vendes i før de stekes. Og sett frem en bolle med vann til å fukte hender.

 

2019.03.22_Chiftele_VM_019

Form store, kulerunde kjøttkaker med fuktige hender, eventuelt med hjelp av en stor skje. De må gjerne være på 5-6 cm i diameter.

 

2019.03.22_Chiftele_VM_021

Vend de ferdigformede kjøttkakene i melet eller strøkavringen. De kan godt flates ut litt, men målet er egentlig å holde dem så runde som mulig.

 

2019.03.22_Chiftele_VM_024

Legg kjøttkakene forsiktig over i pannen (eller frityren) med den sydende oljen. Ikke ha i for mange av gangen, slik at du får til å vende kakene en flere ganger underveis. De skal steke til de blir gylne til brune og gjennomstekte, noe som vil ta omtrent 10 minutter.

Lager du en stor porsjon, kan det være smart å sette stekeovnen på 75-90 °C, slik at kakene holder seg varme.

Ønsker du litt tomatsaus ved siden av, gjør du følgende: Når alle kjøttkakene er ferdigstekte, heller du bort brorparten av stekefettet, men beholder noe (det mest grumsete). Rør så inn tomatpuré eller bokstomater (sprutefare!) og stek i 4-6 minutter. Smakt til med salt og pepper. Varm så kjøttkakene i denne tomatsausen. Dette passer best til litt mindre kjøttkaker.

 

2019.03.22_Chiftele_VM_029

Som tilbehør er kanskje det aller vanligste å sette frem sennep og en enkel salat. Annet typisk tilbehør er potetmos, stekte poteter (som her, med litt bacon og løk) eller en enkel pilaff. Mange rumenere skal også ha en dæsj rømme til maten, samme hvilken mat.

Jeg kan anbefale en pilaff (se aller første bilde): Til dette stekes en finhakket løk i rikelig olje i en gryte. Vi krydrer så med hvitløk, litt karve, tørket tomat og en buljongterning. Risen (100 ml per person) får steke med i ett minutt, før vi slukker med vann (200 ml per person), og koker på vanlig vis, under tett lokk i 10 minutter.

 

2019.03.22_Chiftele_VM_032

Server varmt. Noe grønt ved siden av gjør seg godt, samme hvilket tilbehør du velger. Også et dryss med hakket dill passer godt, smaksmessig og visuelt. Og sennep, definitivt sennep!

Tips: Rumenske kjøttkaker er minst like gode dagen derpå, gjenoppvarmet. Ja, kanskje enda litt bedre.

 

Annonse
Verdensmat-Nettbutikk

 

 

Leave a Reply